یکی از بزرگترین خاموشیها در تاریخ اروپا؛ برق پرتغال و اسپانیا به شبکه بازگشت
جریان برق در بیشتر مناطق اسپانیا و پرتغال پس از خاموشیهای گسترده سراسری، تا پیش از صبح سهشنبه نهم اردیبهشت، دوباره برقرار شد. هنوز علت قطع برق در این دو کشور مشخص نشده است.
اکنون مقامهای مسئول تحت فشار قرار گرفتهاند تا توضیح دهند چه چیزی باعث یکی از بزرگترین خاموشیهای برق در تاریخ اروپا شده است.
رِد الکتریکا، اپراتور شبکه برق اسپانیا، اعلام کرد که تا حدود ساعت ۹ صبح سهشنبه (به وقت ایران) توانست تقریبا تمام نیاز برق کشور را تامین کند.
رِن، اپراتور شبکه برق پرتغال هم گفت که تا اواخر شامگاه دوشنبه هشت اردیبهشت، هر ۸۹ پست برق در این کشور دوباره به شبکه متصل و فعال شدند و پس از یک خاموشی «کاملا غیرعادی»، برق همه ۶.۴ میلیون مشترک برقرار شد.
نخستین گزارشها از قطع برق این دو کشور حدود ساعت ۱۲ ظهر دوشنبه (به وقت ایران) منتشر و به تدریج گسترده شد.
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، شامگاه هشت اردیبهشت اعلام کرد که این کشور حوالی ظهر در عرض پنج ثانیه، با افت ناگهانی ۱۵ گیگاوات از ظرفیت تولید برق روبهرو شد که معادل ۶۰ درصد تقاضای ملی است.
ادواردو پریتو، رییس عملیات رِد الکتریکا، شامگاه دوشنبه گفت که این بیثباتی در شبکه موجب قطع اتصال برقی میان اسپانیا و فرانسه از طریق رشتهکوه پیرنه شد و در نتیجه، سیستم برق اسپانیا بهطور کامل فروپاشید.
در برخی مناطق فرانسه نیز دوشنبه قطعیهای کوتاهمدت برق گزارش شد.
این خاموشی گسترده باعث زمینگیر شدن پروازها، از کار افتادن مترو، اختلال در ارتباطات تلفن همراه و توقف فعالیت دستگاههای خودپرداز در سراسر اسپانیا و پرتغال شد.
تعیین دلیل قطع برق ممکن است ماهها طول بکشد
اسپانیا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انرژی تجدیدپذیر در اروپاست، اما خاموشی دوشنبه بحثهایی را در این کشور برانگیخته که آیا نوسانات تامین انرژی خورشیدی و بادی شبکه برق را در برابر چنین بحرانهایی آسیبپذیرتر کرده است یا نه.
جان کِمپ، تحلیلگر انرژی و متخصص سیاستگذاری عمومی، گفت مشخصکردن دقیق زنجیره عواملی که به این خاموشی منجر شدهاند ممکن است چندین ماه زمان ببرد.
او افزود: «این منطقه یکی از بالاترین نرخهای تولید انرژی تجدیدپذیر از منابع بادی و خورشیدی در جهان را دارد و به همین دلیل، خاموشی اخیر به یک مطالعه موردی برای بررسی تاثیر نیروگاههای تجدیدپذیر بر قابلیت اطمینان شبکه و همچنین فرآیند راهاندازی مجدد پس از یک خاموشی گسترده، تبدیل خواهد شد.»
در پرتغال، دولت اعلام کرد که بیمارستانها دوباره فعال شدهاند و فرودگاهها عملیاتی هستند.
هرچند در لیسبون همچنان حمل و نقل عمومی با تاخیرهایی مواجه است، متروی پایتخت در حال ازسرگیری فعالیت خود بوده و قطارها در حال حرکت هستند.
مارک فرَچی، وزیر صنایع فرانسه، سهشنبه به رادیوی آر.تی.ال گفت پاریس آمادگی بیشتری برای جلوگیری از خاموشیهایی مشابه اسپانیا و پرتغال دارد و تاثیر آن بر فرانسه «حداقلی» بوده است.
برآورد خسارتها
دوشنبه شب بسیاری از ساکنان شهرها از جمله در مادرید، پایتخت اسپانیا، در تاریکی مطلق به خواب رفتند.
منارههای کلیسای جامع ساگرادا فامیلیا در بارسلونا که معمولا نورانی هستند، در تاریکی شب ناپدید شده بودند.
خیابانها حتی در محلههایی که برق بهطور مقطعی بازگشته بود، همچنان خلوت مانده بود؛ چراکه مردم پس از یک روز پرآشوب در خانه مانده بودند.
مقامهای اسپانیا سهشنبه نهم اردیبهشت، برای رساندن مردم به محل کار، اتوبوسهای رایگان در نظر گرفتند و مترو و برخی قطارها با وجود تاخیر، به فعالیت روزمره خود بازگشتند.
به دلیل لغو حرکت قطارها، شامگاه دوشنبه مسافران خطوط ریلی در برخی از مهمترین ایستگاههای اسپانیا گرفتار شدند.
در مادرید، برخی ناچار شدند شب را در ایستگاه یا در سالن کنسرت «موویاستار آرنا» که در نزدیکی آن قرار دارد، سپری کنند.
پس از قطع برق در دوشنبه، در بسیاری از مناطق اسپانیا وضعیت اضطراری اعلام شد و ۳۰ هزار نیروی پلیس بهکار گرفته شدند.
در ایستگاه آتوشا در مادرید، ماموران پلیس و کارکنان صلیب سرخ پتو و بطری آب میان مردم توزیع کردند.
با از کار افتادن یخچالها و فریزرهای برای نیم روز، صاحبان بارها و رستورانها صبح سهشنبه در بارسلونا، دیگر شهر مهم اسپانیا، مشغول برآورد خسارات ناشی از فساد مواد غذایی بودند.