نخستوزیر کانادا پیروزی حزب لیبرال را اعلام و بار دیگر بر رفع تنش با آمریکا تاکید کرد
مارک کارنی، نخستوزیر فعلی کانادا، پیروزی حزب لیبرال را در انتخابات پارلمانی اعلام کرد و گفت مشتاق همکاری سازنده با همه احزاب در پارلمان است. شمارش آرا در کانادا هنوز به پایان نرسیده، اما با پیشتازی حزب حاکم، لیبرالها میتوانند برای چهارمین دوره متوالی، دولت تشکیل دهند.
نخستوزیر کنونی کانادا صبح سهشنبه نهم اردیبهشت (به وقت ایران) بخش قابلتوجهی از سخنان خود را خطاب به کسانی بیان کرد که به او رای ندادهاند و گفت که قصد دارد برای همه کاناداییها حکومت کند.
او سخنان خود را با تاکید دوباره بر وحدت به پایان رساند و بار دیگر و همچون تمرکز کارزار انتخاباتیاش، به کاناداییها یادآوری کرد که تنشهای مداوم با آمریکا، چالشهایی ایجاد کرده است.
حد نصاب آرا در مجلس عوام کانادا برای تشکیل دولت اکثریت ۱۷۲ کرسی است.
تا صبح سهشنبه حزب لیبرال به رهبری کارنی، ۱۴۶ کرسی قطعی را به دست آورده و در ۲۱ کرسی پیشتاز است.
لیبرالها ۴۳.۳ آرای ریخته شده به صندوقها را تا این لحظه به دست آوردهاند و با مجموع کرسیهای قطعی و پیشتاز خود، تنها پنج کرسی دیگر تا تشکیل دولت اکثریت فاصله دارند.
تاکید دوباره بر آمریکا و تعرفههایش
کارنی با استناد به پیشتازی حزب خود، در یک سخنرانی پیروزی گفت برای گفتوگو درباره آینده روابط اقتصادی و امنیتی میان دو کشور مستقل آمریکا و کانادا با دونالد ترامپ دیدار خواهد کرد.
او بار دیگر وعده داد که اقتصاد کانادا را کمتر به آمریکا وابسته کند و موانع تجارت را کاهش دهد.
نخستوزیر کنونی کانادا در جریان رقابتهای انتخاباتی، خواستار دریافت یک حمایت قوی از مردم شده بود تا بتواند در برابر تعرفههای تجاری و تهدیدات ترامپ مبنی بر الحاق این کشور به آمریکا، با قدرت بیشتری ایستادگی کند.
در همین زمینه: انتخابات کانادا و چشمانداز تغییر روابط با آمریکای تحت رهبری ترامپ
پییر پولیو، رهبر حزب محافظهکار و رقیب اصلی کارنی، پیروزی او را در انتخابات تبریک گفت و اعلام کرد که حزبش در پارلمان آینده، دولت را پاسخگو خواهد کرد.
پولیو در سخنرانی خود وعده داد که با دیگر احزاب برای رسیدن به یک توافق تجاری که به تعرفههای آمریکا پایان دهد و در عین حال حاکمیت و مردم کانادا را حفظ کند، همکاری و در برابر «تهدیدهای غیرمسئولانه ترامپ»، «گزینههای بهتری» پیشنهاد خواهد کرد.
در جریان کارزارهای انتخاباتی، کارنی وعده داده بود که در قبال تعرفههای واشینگتن رویکردی سختگیرانه اتخاذ خواهد کرد و گفته بود کانادا برای کاهش وابستگی اقتصادی خود به ایالات متحده باید میلیاردها دلار سرمایهگذاری کند.
اما محافظهکاران که گرایش راستگرایانه دارند و پس از حدود ۹ سال حکومت لیبرالها، خواستار تغییر شده بودند، قدرتی فراتر از انتظار از خود نشان دادند.
تلاش لیبرالها برای تشکیل چهارمین دولت پیاپی
حزب تحت ریاست پولیو تا صبح نهم اردیبهشت به وقت ایران، ۱۲۶ کرسی قطعی را کسب کرده و در به دست آوردن ۱۹ کرسی دیگر پیشتاز است.
محافظهکاران اکنون با کسب مجموع ۱۴۵ کرسی و ۴۱.۶ درصد کل آرا، پس از لیبرالها در رتبه دوم مجلس عوام کانادا قرار گرفتهاند.
مجلس عوام کانادا ۳۴۳ کرسی دارد و کارنی با آنکه پیشتاز انتخابات است، اگر نتواند اکثریت را به دست آورد، برای ادامه زمامداری خود ناگزیر به مذاکره و ائتلاف با دیگر احزاب خواهد بود.
معمولا دولتهای اقلیت در کانادا بیش از دو سال و نیم دوام نمیآورند.
بیشتر بخوانید: انتخابات ۲۰۲۵ کانادا در کشاکش فنسالاری، پوپولیسم و بحران جهانی
لیبرالها با این پیروزی میتوانند در اتفاقی نادر، چهار دوره پیاپی در قدرت بمانند. آخرین باری که حزبی در کانادا موفق به کسب چهار پیروزی انتخاباتی پیاپی شد، در سال ۲۰۰۴ بود که در آن حزب لیبرال پیروز شد.
تا حدود سه ماه قبل از انتخابات، نظرسنجیها نشان میداد که حزب لیبرال ۲۰ درصد از رقیب اصلی خود عقبتر و بخت اصلی با محافظهکاران است.
رهبر حزب محافظهکاران کارزار انتخاباتی خود را بر مسائل داخلی و لزوم «اصلاح کشوری که لیبرالها ویران کردهاند» متمرکز کرده بود و همه پیشبینیها نشان میداد او دولت اکثریتی را که مدتها منتظرش بود، تشکیل خواهد داد.
اما کنارهگیری جاستین ترودو، نخستوزیر سابق و نامحبوب و تهدید ترامپ به اعمال تعرفه و الحاق کانادا بهعنوان ایالت پنجاهویکم آمریکا، معادلات سیاسی را بهم ریخت.
کارنی در جریان کارزار انتخاباتیاش به ریاست خود بر بانک مرکزی کانادا در زمان بحران مالی جهانی ۲۰۰۸ و ریاست بانک انگلستان در دوران برگزیت اشاره کرد و این را دلیلی بر اعتماد کاناداییها به خود دانست تا اقتصاد کشور را در دورانهای پرتنش هدایت کند.