پوتین دستور آتش‌بس سه‌روزه در جنگ اوکراین را صادر کرد

نظامیان اوکراینی در خط مقدم نبرد با روسیه، دونتسک، ۲۹ فروردین
نظامیان اوکراینی در خط مقدم نبرد با روسیه، دونتسک، ۲۹ فروردین

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، اعلام کرد به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی سابق و متحدانش در جنگ جهانی دوم، آتش‌بسی سه‌روزه در جنگ با اوکراین برقرار خواهد شد.

کرملین، دوشنبه هشتم اردیبهشت اعلام کرد این آتش‌بس ۷۲ ساعته از هشتم تا دهم ماه مه (۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت) برقرار خواهد شد.

پوتین ۱۸ اردیبهشت میزبان شماری از رهبران جهان از جمله شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، خواهد بود که برای جشن‌های بزرگداشت پیروزی شوروی سابق و متحدانش بر آلمان نازی به مسکو خواهند رفت.

در بیانیه کرملین آمده است: «در این مدت، کلیه اقدامات نظامی متوقف می‌شود. روسیه معتقد است که طرف اوکراینی نیز باید از این الگو پیروی کند.»

مسکو همچنین هشدار داد «در صورت نقض آتش‌بس از سوی طرف اوکراینی، نیروهای مسلح روسیه پاسخ مناسبی خواهند داد.»

هنوز کی‌یف نسبت به اعلام یک‌جانبه‌ آتش‌بس از سوی مسکو واکنشی نشان نداده است.

پس از آتش‌بس ۳۰ ساعته‌ عید پاک، این دومین آتش‌بس پیاپی از سوی پوتین به شمار می‌رود. پیش از این، هر دو طرف بارها یکدیگر را به نقض آتش‌بس عید پاک متهم کرده بودند.

هم‌زمان با افزایش نارضایتی ایالات متحده از روند مذاکرات صلح اوکراین، رویترز نوشت به نظر می‌رسد این اقدامات پیاپی پوتین تلاشی برای ارسال این پیام به دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، باشد که روسیه همچنان به صلح علاقه‌مند است.

اوکراین و متحدان اروپایی‌اش این ادعا را باور ندارند و در برابر پیشنهادهای واشینگتن که به‌زعم آنان به سود مسکو تنظیم شده، مقاومت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: آمریکا و اروپا بر سر متن توافق صلح در اوکراین اختلاف دارند

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، هفتم اردیبهشت اعلام کرد اوکراین نباید با آخرین پیشنهاد ترامپ مبنی بر واگذاری بخش‌هایی از خاک خود در ازای برقراری آتش‌بس با روسیه موافقت کند، چرا که این کار معادل «تسلیم شدن» خواهد بود.

پیستوریوس گفت کی‌یف به‌روشنی می‌داند ممکن است برای رسیدن به یک آتش‌بس پایدار و مبتنی بر حسن نیت، ناچار به چشم‌پوشی از بخشی از قلمرو خود شود.

او در عین حال تاکید کرد: «اما آن‌ها قطعا نباید تا حدی که در آخرین پیشنهاد رییس‌جمهوری آمریکا مطرح شده، پیش بروند.»

در شرایطی که نیروهای روسیه اکنون نزدیک به یک‌پنجم خاک اوکراین را در اختیار دارند، دولت ترامپ در پیشنهادهای جدید خود، خواستار «به‌رسمیت شناختن» حاکمیت روسیه بر شبه‌جزیره کریمه شده است.

مسکو در سال ۲۰۱۴ کریمه را تصرف و ضمیمه خاک خود کرد.

پیشتر در پنجم اردیبهشت، خبرگزاری رویترز گزارش داد مقام‌های اوکراینی و اروپایی در برابر برخی پیشنهادهای آمریکا برای پایان دادن به مناقشه کنونی مقاومت کردند و در موضوعاتی از جمله قلمرو، تحریم‌ها، تضمین‌های امنیتی و اندازه ارتش اوکراین، ‌پیشنهادهای متقابل ارائه دادند.

بر پایه این گزارش، مجموعه‌ای از پیشنهادهایی که در مذاکرات میان مقام‌های آمریکایی، اروپایی و اوکراینی در ۲۸ فروردین در پاریس و سوم اردیبهشت در لندن مطرح شد، نشان می‌دهد میان آمریکا و کشورهای اروپایی اختلافات عمده وجود دارد.

بیشتر بخوانید: ترامپ: ولادیمیر بس کن! بیایید توافق صلح را نهایی کنیم

ترامپ پیش‌تر از پوتین به‌دلیل حمله‌ مرگبار اخیر به کی‌یف انتقاد کرده بود. واشینگتن بارها تهدید کرده در صورت عدم پیشرفت واقعی در مذاکرات، تلاش‌های خود برای برقراری صلح را کنار خواهد گذاشت.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین که ششم اردیبهشت در حاشیه‌ مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس در رم با ترامپ دیدار کرد، گفته کی‌یف زمانی آماده‌ گفت‌وگو با مسکو خواهد بود که توافق آتش‌بس موجب توقف درگیری‌ها شده باشد.

اندری یرماک، رییس دفتر زلنسکی، هشتم اردیبهشت و پیش از اعلام آتش‌بس، در پیامی در تلگرام نوشت حملات مداوم روسیه با اظهارات کرملین درباره‌ تمایل به صلح در تضاد است.

یرماک افزود: «روسیه در خطوط مقدم آتش را متوقف نکرده و در حال حاضر با پهپادهای شاهد به اوکراین حمله می‌کند.»

اشاره او به پهپادهای ساخت ایران است که به‌طور گسترده از سوی ارتش روسیه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یرماک هشدار داد: «تمامی ادعاهای روس‌ها درباره‌ صلح بدون توقف آتش، فقط دروغ محض است.»

بیشتر بخوانید: دیدار «تاریخی» ترامپ و زلنسکی در واتیکان؛ تلاشی تازه برای پایان دادن به جنگ اوکراین

تخریب منازل مسکونی در شهر پوکرووسک اوکراین در پی حملات روسیه، سوم اردیبهشت
تخریب منازل مسکونی در شهر پوکرووسک اوکراین در پی حملات روسیه، سوم اردیبهشت

در ادامه بیانیه کرملین در خصوص برقراری آتش‌بس سه‌روزه آمده است: «طرف روسی بار دیگر آمادگی خود را برای مذاکرات صلح بدون پیش‌شرط، با هدف رفع علل اصلی بحران اوکراین و تعامل سازنده با شرکای بین‌المللی اعلام می‌کند.»

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، پیش‌تر اعلام کرده بود آغاز مذاکرات مستقیم باید از سوی اوکراین انجام شود، زیرا کی‌یف در حال حاضر از نظر «قانونی» از گفت‌وگو با پوتین منع شده است.

اشاره پسکوف به فرمان زلنسکی در سال ۲۰۲۲ است که بر اساس آن، مذاکره با پوتین ممنوع اعلام شد. این اقدام پس از تصمیم کرملین برای الحاق چهار منطقه‌ از اوکراین به خاک روسیه صورت گرفت.

بیشتر کشورهای عضو سازمان ملل الحاق این چهار منطقه از اوکراین به روسیه را غیرقانونی دانسته‌اند.

بیشتر بخوانید: کره شمالی برای نخستین بار اعزام نیرو به روسیه را برای جنگ در اوکراین تایید کرد

اوکراین روسیه را به تلاش برای وقت‌کشی به‌منظور تصرف اراضی بیشتر متهم کرده و از جامعه بین‌المللی خواسته است فشارها به مسکو برای پایان دادن به جنگ افزایش یابد.

در مقابل، روسیه اوکراین را به عدم تمایل به اعطای هرگونه امتیاز متهم کرده و می‌گوید کی‌یف تنها در شرایط دلخواه خود به‌دنبال برقراری آتش‌بس است.