فرانسه: ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است؛ منافع ما تامین نشود، مکانیسم ماشه را فعال می‌کنیم

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه هشدار داد که اگر مذاکرات جمهوری اسلامی و ‌آمریکا منافع امنیتی کشورهای اروپایی را تامین نکند، سه کشور اروپایی بی‌درنگ با فعال کردن مکانیسم ماشه، همه تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را احیا خواهند کرد.

‏او شامگاه دوشنبه هشت اردیبهشت، در یک کنفرانس مشترک خبری با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: «جمهوری اسلامی به‌دنبال سلاح هسته‌ای است و از تمام تعهدات خود در مورد غنی‌سازی اورانیوم فراتر رفته است.»

بارو افزود: «آنچه به نفع اروپا است این است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، و به همین دلیل ما از گفت‌وگوهای جاری میان آمریکا و ایران حمایت و آنها را تشویق می‌کنیم. ما با مارک روبیو و استیو ویتکاف هماهنگی نزدیکی داریم چون همان‌طور که می‌دانید، هر هفته به تاریخ انقضای برجام نزدیک‌تر می‌شویم.»

وزیر امور خارجه فرانسه گفت: «اروپایی‌هایی که همچنان در چارچوب برجام باقی مانده‌اند، باید تا تابستان تصمیم مهمی بگیرند: تصمیم برای بازگرداندن تحریم‌هایی که ۱۰ سال پیش لغو شده بود. البته این تصمیم بستگی به تعهداتی دارد که ایران مایل به پذیرفتن آن‌ها باشد.»

بارو افزود: «آنچه ما حس می‌کنیم تمایل ایران برای رسیدن به توافقی است که منجر به عقب‌نشینی مشخص، ملموس و قابل راستی‌آزمایی در برنامه هسته‌ای ایران شود. ما همچنان از ایران می‌خواهیم که عقب‌نشینی کند و به اقدامات بی‌ثبات‌کننده منطقه‌ای خود پایان دهد.»

هشدار رافائل گروسی: برای جلوگیری از ⁧‫جنگ‬⁩ فقط چند هفته وقت داریم

‏رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نیز در کنفرانس خبری مشترک خود با وزیر امور خارجه فرانسه

درباره فرصت حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران گفت: «در لحظه بسیار حساسی قرار داریم. دیگر صحبت از چند ماه یا چند سال‌ نیست، بلکه شاید فقط چند هفته فرصت داشته باشیم تا به چیزی برسیم که عملی و قابل اجرا باشد و مهم‌تر از همه، از شبح درگیری‌های نظامی بیشتر در جهان و به‌ویژه در منطقه‌ای که نیازی به توضیحی درباره میزان ناپایداری آن نیست، جلوگیری کند.»

او بار دیگر تاکید کرد: «هرگونه توافق ایران و‌ ⁧آمریکا‬⁩ به تایید آژانس نیاز دارد زیرا در غیراین صورت یک سند بی‌اعتبار خواهد بود.»

گروسی گفت: «اگر دقت نکنید، ممکن است لازم شود که آماده باشید، چون در این شرایط ممکن است به نقطه‌ای حساس برسیم. تصور کنید من اکنون درباره اهمیت موقعیت بین‌المللی و امنیتی صحبت می‌کنم، موقعیتی که صدای آن بلندتر از حرف‌های عادی شنیده می‌شود. همان‌طور که می‌دانید، این لحظه بسیار مهمی است، لحظه‌ای که چندین روند در حال جریان است. به طور خاص، تلاشی بسیار مهم میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران در جریان است.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «من در تماس دائمی با ویتکاف هستم و در عین حال با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز مشورت می‌کنم تا حمایت فنی لازم را فراهم کنم، به این معنا که توانایی نظارتی آژانس باید به کار گرفته شود. چون همان‌طور که وزیر امور خارجه فرانسه هم اشاره کردند، بدون قابلیت نظارتی برای بررسی اینکه آیا آنچه روی کاغذ بر سر آن توافق شده واقعا رعایت می‌شود یا نه، این توافق فقط یک تکه کاغذ خواهد بود.»

پیشنهاد تهران برای گفت‌وگو با سه کشور اروپایی

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که رویترز دوشنبه ۸ اردیبهشت به‌نقل از چهار دیپلمات که نام آنها را اعلام نکرد، گزارش داد که جمهوری اسلامی پیشنهاد داده است که در صورت ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده، روز جمعه در رم با طرف‌های اروپایی برجام نیز دیدار کند.

این منابع در گفت‌وگو با رویترز تاکید کرده‌اند که سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا هنوز به این پیشنهاد جمهوری اسلامی پاسخ نداده‌اند.

جمهوری اسلامی هم‌زمان با مذاکراتش با آمریکا، چین و روسیه را در جریان جزییات این مذاکرات قرار داده است، اما گفت‌وگویی با سه کشور اروپایی که تهدید به فعال کردن مکانیسم ماشه کرده‌اند، نداشته است.

مقام‌های عمانی اعلام کرده‌اند که ممکن است دور جدیدی از مذاکرات میان ایران و آمریکا روز ۱۴ اردیبهشت در اروپا برگزار شود؛ گرچه هنوز تصمیمی رسمی در این باره اتخاذ نشده است.

پیشنهاد تهران برای دیدار با بریتانیا، فرانسه و آلمان، که به E3 یا تروییکای اروپایی معروف‌اند، نشان می‌دهد که تهران در حال باز نگه داشتن گزینه‌های خود است و در عین حال می‌خواهد موضع اروپا را درباره احتمال بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد تا پیش از اکتبر، زمانی که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که توافق برجام را تایید می‌کرد منقضی می‌شود، ارزیابی کند.

دو دیپلمات اروپایی از گروه E3 و یک دیپلمات غربی دیگر به رویترز گفتند که پس از مذاکرات شنبه گذشته با آمریکا، جمهوری اسلامی پیشنهاد داده که روز جمعه دیداری با اروپایی‌ها، احتمالا در رم، برگزار شود.

دیپلمات‌ها افزودند که جمهوری اسلامی در پیشنهاد خود افزوده که در صورت عدم امکان برگزاری این دیدار، پیش از آن تاریخ، گفت‌وگوهایی در تهران انجام گیرد. به گفته دیپلمات‌های غربی،‌ سه کشور اروپایی پیشنهاد دیدار در تهران را رد کرده‌اند.

یک مقام جمهوری اسلامی نیز در گفت‌وگو با رویترز این پیشنهاد را تایید کرد اما گفت که طرف‌های اروپایی تاکنون پاسخی به این پیشنهاد نداده‌اند.

او گفت: «مهم است که با همه طرف‌های توافق ۲۰۱۵ هماهنگ باشیم. بنابراین، دیدار این هفته با کشورهای اروپایی پیش از دور بعدی گفت‌وگوها با آمریکا، مفید خواهد بود.»

دیپلمات‌های اروپایی و غربی نیز اعلام کردند که سه کشور اروپایی در حال بررسی این موضوع هستند که آیا اکنون دیدار با جمهوری اسلامی به سودشان است یا بهتر است منتظر پیشرفت مذاکرات با آمریکا باشند.

تلاش برای جلوگیری از فعال شدن مکانیسم ماشه

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پنج‌شنبه چهار اردیبهشت ضمن اعلام آمادگی برای سفر به اروپا و مذاکره با سه کشور اروپایی است، گفت که پس از تیره شدن روابط با اروپا، توپ در زمین طرف مقابل قرار دارد.

از سپتامبر تاکنون، تهران و سه کشور اروپایی چند بار برای گفت‌وگو درباره روابط دوجانبه و مسئله هسته‌ای دیدار کرده‌اند. آخرین این دیدارها، ماه مارس در سطح کارشناسی برگزار شد و محور آن بررسی پارامترهای توافقی احتمالی برای بازگشت به عقب در برنامه هسته‌ای ایران در قبال لغو تحریم‌ها بود.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، که در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ از توافق برجام خارج شد، تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی سریع به توافق جدیدی که مانع توسعه سلاح هسته‌ای از سوی حکومت ایران شود، به این کشور حمله خواهد کرد.

غرب گمان می‌کند ایران در پی ساخت تسلیحات هسته‌ای است، هرچند تهران این ادعا را رد می‌کند. تهدید به بازگرداندن تحریم‌ها ابزاری برای تحت فشار قرار دادن ایران برای ارائه امتیازاتی بیشتر در مذاکرات است و به همین دلیل، گفت‌وگوهای راهبردی میان آمریکا و اروپا اهمیت یافته است.

ایالات متحده به‌دلیل آنکه از توافق ۲۰۱۵ خارج شده، نمی‌تواند مکانیسم ماشه برای بازگرداندن خودکار تحریم‌ها را در شورای امنیت سازمان ملل فعال کند. در نتیجه، سه کشور اروپایی تنها طرف‌هایی هستند که قادر و مایل به پیگیری مسئله فعال کردن مکانیسم ماشه هستند.