محمود عباس برای اطمینان دادن به قدرتهای جهانی، جانشین احتمالی خود را معرفی کرد
سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) اعلام کرد که محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، شنبه یکی از نزدیکترین مشاوران خود، حسین الشیخ، را بهعنوان معاون و جانشین احتمالی خود منصوب کرد.
خبرگزاری رویترز نوشت که این اقدام بهعنوان تلاشی برای کاهش نگرانیهای بینالمللی نسبت به آینده رهبری این تشکیلات تلقی میشود.
عباس ۸۹ ساله، از زمان درگذشت یاسر عرفات در سال ۲۰۰۴، ریاست سازمان آزادیبخش فلسطین و تشکیلات خودگردان فلسطینی را بر عهده دارد. با این حال، او طی سالها در برابر اصلاحات داخلی، از جمله معرفی جانشینی برای خود، مقاومت کرده بود.
حسین الشیخ، متولد سال ۱۹۶۰، از اعضای باسابقه جنبش فتح، شاخه اصلی سازمان آزادیبخش فلسطین است که بهدست عرفات تاسیس شد و اکنون رهبری آن بر عهده عباس است. او بهعنوان شخصیتی عملگرا و دارای روابط بسیار نزدیک با اسرائیل شناخته میشود.
بر اساس بیانیه ساف، الشیخ پس از آنکه کمیته اجرایی این سازمان نامزدی او را که از سوی عباس پیشنهاد شده بود تایید کرد، به عنوان معاون رییس سازمان آزادیبخش فلسطین منصوب شد.
اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی که در بخشهایی از کرانه باختری رود اردن که تحت اشغال اسرائیل است، خودمختاری محدودی اعمال میکند، از اولویتهای ایالات متحده و پادشاهیهای خلیج فارس بوده است؛ قدرتهایی که امیدوارند این نهاد بتواند نقشی محوری در حل و فصل مناقشه اسرائیل و فلسطین ایفا کند.
فشار برای انجام اصلاحات پس از آغاز جنگ در غزه شدت گرفته است. در نوار غزه، رقیب اصلی ساف یعنی حماس، بیش از ۱۸ ماه است که با اسرائیل درگیر شده و این قلمرو کوچک و پرجمعیت را به ویرانی کشانده است.
ایالات متحده پیشنهاد اداره نوار غزه پس از جنگ از سوی یک تشکیلات خودگردان اصلاحشده را مطرح کرده است. کشورهای خلیج فارس نیز که از آنها بهعنوان محتملترین منابع تامین مالی بازسازی غزه یاد میشود، خواستار اصلاحات عمده در ساختار این نهاد شدهاند.
درخواست محمود عباس برای خلع سلاح حماس
اسرائیل اعلام کرده که هدفش در غزه نابودی کامل حماس است، اما در عین حال نقشآفرینی تشکیلات خودگردان فلسطینی در اداره این منطقه را نیز رد کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرده که با تشکیل دولت فلسطینی مخالف است.
حماس که پیرو ایدئولوژی اسلامگرایی افراطی است، از سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را در دست دارد. این گروه همچنین در کرانه باختری نیز حضور گستردهای دارد.
در نشست شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین که چهارشنبه و پنجشنبه برگزار شد و در آن پست معاونت رییس این تشکیلات بدون معرفی شخص خاصی تایید شد، عباس برای نخستین بار به طور آشکار خواستار خلع سلاح کامل حماس و واگذاری سلاحها و مسئولیت اداره غزه به تشکیلات خودگردان فلسطینی شد.
فساد گسترده، عدم پیشرفت در مسیر تشکیل دولت مستقل فلسطینی و افزایش یورشهای نظامی اسرائیل به کرانه باختری، محبوبیت تشکیلات خودگردان را در میان بسیاری از فلسطینیان کاهش داده است.
این نهاد از زمان تشکیل در چارچوب توافقات اسلو با اسرائیل در سال ۱۹۹۳ تحت کنترل جنبش فتح بوده است و آخرین انتخابات پارلمانی خود را در سال ۲۰۰۵ برگزار کرده است.
حسین الشیخ که در فاصله سالهای ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۹ بهدلیل فعالیتهایش علیه اشغال اسرائیل در زندان به سر میبرد، بهعنوان اصلیترین رابط تشکیلات خودگردان فلسطین با دولت اسرائیل فعالیت کرده و نماینده عباس در سفرهای دیپلماتیک بوده است.