واشینگتن پست: برنامه سفر ویتکاف به عمان در روز شنبه، هنوز نهایی نشده است
به گزارش واشینگتنپست، برنامه سفر استیو ویتکاف به عمان در روز شنبه هنوز نهایی نشده، این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده او برای سومین نشست مذاکرات هستهای با هیات نمایندگی جمهوری اسلامی، به عمان سفر خواهد کرد.
واشینگتن پست در این گزارش که شامگاه پنجشنبه منتشر شد، نوشته دولت ترامپ هنوز موضع قطعی خود را در قبال توافق هستهای با ایران مشخص نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه، تَمی بروس، پنجشنبه در جریان نشست خبری این وزارتخانه به خبرنگاران گفت استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، شنبه برای دیداری جداگانه و سومین ملاقات ماه جاری با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به عمان سفر خواهد کرد.
بر اساس گزارشها، تیم فنی آمریکا هم روز شنبه نخستین نشست خود را با همتایان ایرانی در عمان برگزار خواهند کرد.
ریاست تیم فنی آمریکا، با مایکل آنتون، رییس تازه دفتر برنامهریزی سیاست وزارت خارجه است.
او از چهرههای وفادار به کارزار «آمریکا را دوباره عظیم کن» (MAGA) است و در دولت اول ترامپ نیز خدمت کرده، اما به نوشته واشینگتنپست، هیچ تخصص شناختهشدهای در زمینه مسائل هستهای ندارد.
وقتی از تمی بروس پرسیده شد چرا آنتون برای این نقش انتخاب شده، فقط پاسخ داد: «او آنجاست چون باید آنجا باشد.»
به گزارش واشینگتنپست، تیم فنی آمریکا متشکل از تقریبا دوازده نماینده از نهادهای مختلف از جمله وزارت خارجه، وزارت خزانهداری و جامعه اطلاعاتی، این هفته برای نخستین بار در وزارت خارجه گرد هم آمدند.
بر اساس این گزارش این تیم درباره پارامترهای هنوز نامشخص خواستههای دولت ترامپ از تهران، که نیازمند تصمیمگیری نهایی از سوی ترامپ است، تبادلنظر کردند.
در این جلسه ابتدایی برنامهریزی، اعضای تیم فنی سوالاتی را درباره جنبههای مختلف موضع آمریکا مطرح کردند، از جمله اظهارات متناقض برخی مقامهای دولت در مورد اینکه آیا ایران اصلا باید اجازه هرگونه غنیسازی اورانیوم را داشته باشد یا نه.
ایران با یا بدون امکان غنیسازی
مارکو روبیو، وزیر خارجه، این هفته در پاسخ به این پرسش گفت که ایران میتواند مقدار مشخصی اورانیوم با غنای پایین را برای برنامههای غیرنظامی صلحآمیز هستهای استفاده کند، اما این اورانیوم باید از خارج وارد شود.
طبق توافق برجام که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، ایران مجاز به غنیسازی سطح پایینی از اورانیوم برای مصارف انرژی و پزشکی بود.
روبیو در مصاحبهای با روزنامه فری پرس گفت: «اگر آنها برنامه صلحآمیز و غیرنظامی هستهای بخواهند، مسیر آن وجود دارد. اما اگر اصرار بر غنیسازی داشته باشند، آنگاه تنها کشوری در دنیا خواهند بود که برنامه موسوم به غیرتسلیحاتی دارد اما همچنان غنیسازی انجام میدهد. این مسئله مشکلساز است.»
در واقع، کشورهای متعددی مانند ژاپن، برزیل، آرژانتین، هلند و آلمان، در قالب یک کنسرسیوم اروپایی، دارای برنامه غنیسازی، بدون سلاح هستهای هستند.
معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای که در سال ۱۹۷۰ تصویب شد و هدف آن جلوگیری از گسترش تسلیحات هستهای و ترویج همکاری هستهای است، غنیسازی را ممنوع نمیکند.
ایران اعلام کرده که قصد ساخت سلاح هستهای را ندارد، هرچند ایالات متحده و برخی دیگر کشورها میگویند حجم و خلوص کنونی اورانیوم غنیشده ایران، تنها برای تولید سلاح کاربرد دارد.
تهران همچنین بر محدود ماندن مذاکرات به مسائل هستهای اصرار دارد و خواهان کنار گذاشتن بحث درباره برنامههای تسلیحات متعارف خود و حمایت از گروههای نیابتی مانند حوثیهای یمن، حزبالله لبنان و حماس در غزه شده است.
جمهوریاسلامی همچنین در ازای آنچه عراقچی «نظارت و راستیآزمایی قوی» بر برنامه هستهای خود مینامد، خواهان لغو تحریمهای اقتصادی آمریکا و جامعه بینالملل است.