ترامپ برای دیدار با خامنهای اعلام آمادگی کرد
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در گفتوگو با نشریه تایم در پاسخ به پرسشی درباره احتمال دیدارش با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی یا مسعود پزشکیان، رییسجمهوری ایران، گفت که حاضر است با آنها دیدار کند.
تایم جمعه پنجم اردیبهشت و در حالیکه قرار است سومین دور گفتوگوهای جمهوری اسلامی و ایالات متحده فردا (ششم اردیبهشت) برگزار شود، مصاحبهای با رییسجمهوری آمریکا را منتشر کرد که در بخشی از آن به موضوع مذاکرات با حکومت ایران پرداخته شده است.
ترامپ در این گفتوگو که دوم اردیبهشت انجام شده است، نقش جمهوری اسلامی در حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل را برجسته کرد و در پاسخ به پرسشی راجع به درگیریها در غزه گفت: «ایران در زمان من ورشکسته بود اما او [جو بایدن] اجازه داد دوباره ثروتمند شود.»
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا نقش جمهوری اسلامی در حمله به اسرائیل از حماس بیشتر بوده، گفت: «در آن زمان [دور اول ریاست جمهوری من]، هیچ پولی به حماس نمیرسید. هیچ پولی برای حزبالله هم نبود. اصلا پولی وجود نداشت. ایران در دوران من ورشکسته بود ... [ایرانیها] به حماس گفتند که هیچ پولی دریافت نخواهند کرد اما وقتی بایدن آمد و همه تحریمها را برداشت، [ایران] دوباره شروع به تامین مالی تروریسم کرد؛ از جمله حماس. حماس عملا از کار افتاده بود. حزبالله هم همینطور. من دولت بایدن را مقصر میدانم چون اجازه داد ایران بدون رسیدن به توافق، دوباره وارد میدان شود.»
او در پاسخ به این سوال که آیا حاضر است با رییسجمهوری یا رهبر جمهوری اسلامی دیدار کند، گفت: «البته!»
ترامپ: اگر توافق نشود، خودم پیشگام حمله به ایران میشوم
رییسجمهوری آمریکا در ادامه ضمن رد این خبر که او جلوی اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران را گرفته است، در پاسخ به این سوال تایم که آیا نگران نیست نتانیاهو او را به جنگ بکشاند، گفت: «نه! البته ممکن است او [نتانیاهو] وارد جنگ شود اما ما به زور وارد نخواهیم شد.»
ترامپ ضمن تاکید بر اینکه با اجبار وارد جنگ نخواهد شد، تصریح کرد: «من ممکن است با میل خودم وارد شوم؛ اگر نتوانیم به توافق برسیم. اگر توافقی حاصل نشود، خودم پیشگام [حمله نظامی] خواهم بود.»
اظهارات ترامپ درباره احتمال دیدار با مقامهای ارشد جمهوری اسلامی و تهدید به حمله نظامی در صورت شکست مذاکرات، در حالی مطرح شده که طی هفتههای اخیر، تحرکات دیپلماتیک میان تهران و واشینگتن شدت گرفته است: ایران و آمریکا فردا سومین دور گفتوگوهای دوجانبه را برگزار میکنند
همزمان با این تحرکات، گزارشها حاکی از آن است که اسرائیل نیز سناریوهای مختلف حمله محدود به تاسیسات اتمی ایران را در دست بررسی دارد.
مقامهای اسرائیلی در هفتههای اخیر بارها تاکید کردهاند در صورت شکست روند دیپلماتیک، اقدام نظامی علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی را منتفی نمیدانند.
بیشتر بخوانید: اسرائیل همچنان گزینه حمله محدود به تاسیسات اتمی ایران را روی میز نگه داشته است
در چنین فضایی، اظهارات ترامپ درباره آمادگی برای پیشگامی در حمله نظامی به ایران، فشارها بر تهران را بیش از پیش افزایش میدهد که این امر میتواند بر آینده مذاکرات پیش رو تاثیر بگذارد.