یک قاضی فدرال حکم داد پخش برنامه‌های رسانه‌های خبری دولتی باید از سر گرفته شود

یک قاضی فدرال، دولت ترامپ را موظف کرد تا تلاش برای تعطیلی شبکه‌های صدای آمریکا، رادیو آزاد آسیا و شبکه‌های پخش خاورمیانه‌ای که با بودجه دولتی برای ترویج ارزش‌های آمریکا در جهان فعالیت می‌کنند را متوقف کند، کارکنان اخراج‌شده را بازگرداند و پخش برنامه‌ها از سر گرفته شود.

به گزارش رویترز، سه‌شنبه دوم اردیبهشت، رویس لمبرث، قاضی فدرال منطقه‌ای ایالات متحده که به شش پرونده شکایت کارکنان و پیمانکارانی متاثر از تعطیلی «آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده»، رسیدگی می‌کند، دستور داد که دولت باید «تمام اقدامات لازم» را برای بازگرداندن این افراد به کار و ازسرگیری پخش‌های رادیویی، تلویزیونی و آنلاین این رسانه‌ها انجام دهد.

آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده، در ماه مارس به طور ناگهانی، پخش همه برنامه‌ها را متوقف کرد و بیش از ۱۰۰۰ نفر از کارکنان را به مرخصی اجباری فرستاد و به ۶۰۰ پیمانکار هم اعلام کرد که قراردادشان لغو خواهد شد.

اندرو سلی، یکی از وکلای مدافع کارکنان صدای آمریکا در این دعاوی حقوقی، این حکم را «پیروزی بزرگی برای آزادی مطبوعات» توصیف کرد.

صدای آمریکا در بحبوحه جنگ جهانی دوم برای مقابله با تبلیغات نازی‌ها تاسیس شد و اکنون به یکی از رسانه‌های بین‌المللی بزرگ بدل شده که به ده‌ها زبان برنامه‌های رادیویی، تلویزیونی یا آن‌لاین تولید می‌کند.

قاضی لمبرث در حکم خود نوشته است کنگره آمریکا، بودجه و مجوز پخش‌ این برنامه‌ها را برای ارائه خبرها به شکل «دقیق، بی‌طرفانه و جامع» و ترویج «ارزش‌های اساسی آمریکا چون آزادی بیان، آزادی مطبوعات و بحث آزاد» در سایر کشورها تامین کرده است.

او در حکم خود تاکید کرده است کنگره پخش‌ این برنامه‌ها را الزامی کرده و قوه مجریه حق ندارد به طور یک‌جانبه آن‌ها را تعطیل یا از بودجه مصوب محروم کند.

مشاور ترامپ: آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده از کار افتاده است

کری لیک، مشاور ارشد سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده، ۲۴ اسفند سال گذشته تعطیلی این آژانس را اعلام کرد و تمام کارکنان آن را به مرخصی اجباری فرستاد و گفت این نهاد «به‌طور غیرقابل جبرانی از کار افتاده» و علیه ترامپ جانبدارانه عمل می‌کند.

لیک ۱۱ روز پیش از این صحبت‌ها، در ۱۳ اسفند و پس از ادای سوگند به عنوان مشاور ارشد سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده، در شبکه «تروث سوشیال» نوشت: «با اشتیاق بسیار در انتظار خدمت به آمریکا، ساده‌ و موثرتر کردن آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده هستم.»

او چند روز پیش از آن هم در مصاحبه با «ایپوک تی‌وی» با اشاره به این موضوع که «خبرنگاران در صدای آمریکا مشتاقانه منتظر حضورم در آنجا هستند» تاکید کرده بود: «ما با هم کارهای بزرگی را انجام خواهیم داد.»

قاضی لمبرث: امتیاز صدای آمریکا، بیان حقیقت است

لمبرث در دادگاه، دفاعیه «آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده» که گفته بود هنوز تصمیم نهایی درباره آینده این برنامه‌ها نگرفته و این پرونده‌ها صرفا «اختلافات استخدامی» با کارکنان اخراج‌شده‌اند، را رد کرد.

او در حکم خود نوشت: «پذیرفتن این‌که آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده، هنوز پابرجاست، آن‌هم وقتی سرویس خبری ۸۰ ساله‌اش یعنی صدای آمریکا کاملا خاموش شده و هیچ نشانه‌ای از بازگشت ندارد، سخت است.»

لمبرث روز پنج‌شنبه استدلال‌های وکلای کارکنان صدای آمریکا و دولت ترامپ را شنید. او سپس چندین پرسش مطرح کرد که مستقیما به اظهارات ترامپ درباره انتقادآمیز بودن پوشش خبری صدای آمریکا از آمریکا و شخص او مربوط می‌شد.

لمبرث گفت: «من فکر می‌کردم یکی از نقاط قوت صدای آمریکا این است که جرات دارد حقیقت را درباره آمریکا بگوید.»

او همچنین یادآور شد که ترامپ ماه گذشته لایحه موقت تامین بودجه دولت را امضا کرد که در آن برای آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده نیز بودجه تخصیص یافته بود. لمبرث تاکید کرد که ترامپ این لایحه را وتو نکرده و از کنگره نخواسته بود بودجه این آژانس را لغو کند.

بر اساس تازه‌ترین گزارش به کنگره، آژانس رسانه‌ای جهانی ایالات متحده، در سال ۲۰۲۴ حدود ۳۵۰۰ کارمند داشت و بودجه‌اش ۸۸۶ میلیون دلار بود.