حمله پهپادی روسیه به اوکراین و تعویق نشست لندن؛ ۹ نفر کشته شدند
به گفته مقامهای رسمی، حمله پهپادی روسیه به شهر مارهانتس در منطقه دنیپروپتروفسک اوکراین، دستکم ۹ کشته بر جا گذاشت. همزمان نشست صلح اوکراین در لندن با حضور وزیران خارجه به تعویق افتاد.
نشست صلح اوکراین که قرار بود امروز (چهارشنبه سوم اردیبهشت) در لندن برگزار شود و میزبانی آن را دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا برعهده داشته باشد، به تعویق افتاده و به گفتوگوهای رسمی در سطح مقامهای دولتی تنزل یافته است؛ گفتوگوهایی که پشت درهای بسته و بدون حضور رسانهها انجام خواهد شد.
وزارت خارجه بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد: «نشست صلح اوکراین با حضور وزیران خارجه که قرار بود امروز برگزار شود، به تعویق افتاده است. گفتوگوها در سطح مقامهای رسمی ادامه خواهد داشت اما این جلسات رسانهای نخواهند بود.»
روسیه چهارشنبه در حملهای پهپادی به اتوبوسی که کارگران را در شهر مارهانتس اوکراین جابهجا میکرد، ۹ نفر را کشت. به گفته مقامهای رسمی، این حمله بخشی از موجی از حملات بود که زیرساختهای غیرنظامی در شرق، جنوب و مرکز اوکراین را هدف قرار داد.
میکولا لوکاشوک، رییس شورای منطقه دنیپروپتروفسک، در پیامی در تلگرام نوشت: «روسها به اتوبوسی که کارکنان یک شرکت را به محل کارشان در مارهانتس میبرد، حمله کردند.»
سرگیی لیساک، فرماندار منطقه دنیپروپتروفسک که شهر مارهانتس در بخش مرکزی-جنوبی اوکراین در آن واقع شده، اعلام کرد در این حمله ۹ نفر کشته و دستکم ۳۰ نفر زخمی شدهاند.
ایهور ترخووف، شهردار خارکیف نیز در تلگرام گفت در پی حمله پهپادی روسیه به دومین شهر بزرگ اوکراین، آتشسوزیهای گستردهای در این شهر رخ داده است.
یگانهای پدافند هوایی هم برای دفع حملات در منطقه کییف وارد عمل شدهاند اما گزارشی از خسارات احتمالی منتشر نشده است.
دامنه این حملات باعث شد ساکنان کییف و نیمه شرقی اوکراین برای چندین ساعت در طول شب بیدار بمانند.
روسیه هنوز واکنشی به انتشار خبر این حملات نشان نداده است اما وزارت دفاع این کشور اعلام کرد یگانهای پدافند هوایی، شبانه ۱۱ پهپاد اوکراینی را در چندین منطقه روسیه و همچنین بر فراز شبهجزیره کریمه منهدم کردهاند. فرمانداران محلی گفتند هیچ گزارشی از خسارات فوری وجود ندارد.
این حملهها در حالی صورت گرفت که هم ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه و هم ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، اعلام کردهاند مایل به مذاکره بر سر توافقی هستند که حمله به زیرساختهای غیرنظامی را ممنوع کند: پوتین میگوید آماده مذاکرات مستقیم صلح با اوکراین است
در صورت برگزاری مذاکرات دوجانبه، این نخستین گفتوگوی مستقیم میان دو طرف از روزهای ابتدایی جنگ خواهد بود؛ جنگی که در فوریه ۲۰۲۲ با تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین آغاز شد.
نشست لندن درباره جنگ اوکراین
قرار بود مقامهای اروپایی و آمریکایی چهارشنبه در لندن با هیاتی از اوکراین برای ادامه مذاکرات صلح دیدار کنند.
وبسایت اکسیوس گزارش داده بود که در این دیدار، واشینگتن انتظار دارد اوکراین به چارچوبی برای صلح پاسخ دهد که «مستلزم پذیرش اشغال روسیه از سوی کییف» است.
رویترز گزارش داد مقامهای ایالات متحده، اوکراین و کشورهای اروپایی درباره راههای پایان دادن به جنگ گفتوگو خواهند کرد.
این مذاکرات در شرایطی انجام میشود که دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، هشدار داده است اگر پیشرفتی حاصل نشود، واشینگتن ممکن است از تلاشها برای رسیدن به توافق صلح کنارهگیری کند.
بیشتر بخوانید: آکسیوس: ترامپ در محافل خصوصی از بنبست در مذاکرات روسیه و اوکراین ابراز خشم کرده بود
قرار بود ژنرال کیت کلاگ، نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین در نشست لندن حاضر باشد. تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، سهشنبه به خبرنگاران گفت که مارکو روبیو، وزیر خارجه، برخلاف اعلام اولیه، در این مذاکرات شرکت نخواهد کرد.
این امر میتواند یکی از دلایل تعویق نشست لندن بوده باشد.
مشخص نیست غیبت روبیو نشانه کاهش انتظارات آمریکا از نتیجه این مذاکرات است یا نه؛ بهویژه پس از آنکه ترامپ یکشنبه گفت امیدوار است مسکو و کییف همین هفته به توافق برسند.
به نوشته رویترز، تنها تعداد کمی از دیپلماتها چنین پیشرفتی را در این مرحله واقعبینانه میدانند زیرا همچنان شکافهای عمدهای باقی مانده است.
یکی از سخنگویان کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، گفت: «توپ اکنون در زمین روسیه است ... ما بهروشنی از تلاشهای رییسجمهوری ترامپ برای آوردن صلح و درخواست اوکراین برای تعهد روسیه به یک آتشبس کامل حمایت میکنیم.»
از پاریس تا لندن؛ تلاش برای از بین بردن شکافها
قرار بود نشست لندن دنباله گفتوگویی مشابه در پاریس در هفته گذشته باشد که در آن مقامهای آمریکا، اروپا و اوکراین درباره راههای رسیدن به صلح مذاکره کردند.
به گفته دیپلماتهای اروپایی، هدف آن نشست، نزدیک کردن موضع واشینگتن به موضع اروپاییها و کییف بود اما چندین منبع آگاه به رویترز گفتند برخی از پیشنهادهای ایالات متحده برای اروپا و اوکراین غیرقابل قبول بوده و باعث تداوم شکاف در مواضع شده است.
روبیو هفته گذشته گفته بود چارچوب پیشنهادی آمریکا در پاریس با استقبال مواجه شده اما به نوشته رویترز، از جمله مفاد این چارچوب، «به رسمیت شناختن الحاق غیرقانونی کریمه از سوی روسیه بود» - موضوعی که از نگاه اروپا و اوکراین «کاملا مردود» است.
به گفته دیپلماتها، علاوه بر کریمه، یکی دیگر از موارد اختلاف، اصرار روسیه بر لغو تحریمهای اتحادیه اروپا پیش از پایان مذاکرات است؛ چیزی که اروپا با آن بهشدت مخالفت میکند.
ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، سهشنبه گفت که کشورهای اروپایی در نشست هفته گذشته فهرستی از موارد «غیرقابل مذاکره» خود را به ایالات متحده ارائه کردهاند و احتمال رسیدن به توافق در همین هفته را پایین دانستند.
یکی از دیپلماتهای اروپایی به رویترز گفت: «امید ما این است که در لندن با نوعی از توافق اولیه روند واقعی مذاکرات آغاز شود. در نهایت اوکراین هم باید چیزی روی میز بگذارد.»
بر اساس گزارش دیپلماتهای اروپایی، آمریکا هفته گذشته پیشنهاد داده بود یک منطقه بیطرف در اطراف نیروگاه هستهای زاپوریژیا - که در خاک اشغالی اوکراین قرار دارد - ایجاد شود.
زلنسکی سهشنبه اعلام کرد آماده است برای بازسازی این نیروگاه با ایالات متحده همکاری کند.
برخی از پیشنهادهای واشینگتن ممکن است با مخالفت مسکو مواجه شود.
دو دیپلمات به رویترز گفتند که آمریکا دیگر از درخواست روسیه برای خلع سلاح اوکراین حمایت نمیکند و همچنین مخالفتی با مشارکت نیروهای اروپایی در تضمینهای امنیتی آینده برای اوکراین ندارد.
از زمان روی کار آمدن ترامپ در ژانویه، سیاست خارجی آمریکا بهطور گسترده تغییر کرده است. ترامپ همزمان با فشار به اوکراین برای پذیرش آتشبس، بسیاری از اقدامات دولت جو بایدن علیه روسیه را نیز کاهش داده است.
ترامپ بارها گفته که قصد دارد تا ماه می توافقی برای آتشبس در اوکراین منعقد کند و تاکید کرده آمریکا باید به جنگی پایان دهد که دهها هزار نفر را به کام مرگ کشانده و خطر رویارویی مستقیم ایالات متحده با یک قدرت اتمی (روسیه) را افزایش داده است.
به نوشته رویترز، در اروپا نگرانیها نسبت به نزدیکی فزاینده دولت ترامپ به مسکو افزایش یافته؛ بهویژه پس از شکست تلاشهای پیشین ترامپ برای آتشبس.