بر اساس این گزارش تورم سالانه کل کشور در ۱۲ ماه منتهی به فروردینماه ۱۴۰۴، برابر ۳۳.۲ درصد است؛ این رقم در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۳ برابر ۳۲.۵ درصد ثبت شده است.
مرکز آمار تورم بخش خوراکی و آشامیدنیها در ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۴ را ۲۹.۶ درصد گزارش کرده است، همین مرکز تورم این بخش را در ۱۲ ماه منتهی به اسفند ۱۴۰۳، برابر ۲۸ درصد گزارش کرده بود.
همچنین تورم سالانه بخش کالای غیر خوراکی و خدمات که در اسفندماه ۱۴۰۳، برابر ۳۴.۹ درصد گزارش شده بود، در فروردین ماه ۱۴۰۴ برابر ۳۵.۱ درصد ثبت شده است.
تورم ماهانه فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۳، برابر ۳.۹ درصد گزارش شده، این رقم در اسفندماه ۱۴۰۳ نسبت به بهمنماه ۱۴۰۳ برابر ۳.۳ درصد گزارش شده بود.
تورم نقطه به نقطه در فروردین ۱۴۰۴ نسبت به فروردین ۱۴۰۳ نیز ۳۸.۹ درصد گزارش شده است. تورم نقطه به نقطه اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به اسفند ماه ۱۴۰۲ برابر ۳۷.۱ درصد گزارش شده بود.
بیشتر بخوانید: با وجود دو برابر شدن سطح عمومی قیمتها، دستمزدها تنها ۳۰ درصد افزایش مییابد
حبوبات و حمل و نقل در صدر
در بین ۱۲ گروه کلی و ۱۹ زیر گروه جزئی که شاخص کل را تشکیل دادند، زیر گروه «سبزیجات و حبوبات» بالاترین افزایش قیمت را داشته است، بهطوری که تورم سالانه این گروه در ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۴، برابر ۵۹ درصد که رقم کم سابقهای به شمار میرود گزارش شده است.
تورم سالانه این زیرگروه در فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر ۲۵.۵ درصد بود. افزایش قابل توجه در این زیرگروه، احتمالا به دلیل جهش شدید قیمت حبوبات در بهمنماه ۱۴۰۳ است، پیش از این نیز در اسفندماه تورم سالانه این زیرگروه ۵۲.۱ درصد گزارش شده بود، اما دولت وعده کنترل و تنظیم قیمت را داده بود. گزارش مرکز آمار نشان میدهد قیمت این ردیف نه تنها کنترل نشده، بلکه افزایش نیز داشته است.
قیمت خدمات حمل و نقل عمومی، در دوازده ماه منتهی به فروردین ماه ۱۴۰۴ برابر ۵۵ درصد گزارش شده است. قیمت این زیرگروه در فروردین ماه ۱۴۰۴ نسبت به فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر۶۱.۳ درصد افزایش نشان میدهد.
در رتبه بعدی، مسکن قرار دارد، تورم سالانه در هر دو بخش مسکن اجارهای ۴۰ درصد گزارش شده است که نسبت به تورم سالانه در اسفندماه که ۴۰.۳ درصد گزارش شده بود، کاهش جزئی نشان میدهد.
در گروهها، گروه کالا و خدمات متفرقه با تورم سالانه ۳۹.۸ درصد، گروه مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها با تورم سالانه ۳۹.۵ درصد، گروه آموزش با تورم سالانه ۳۶.۵ درصد، گروه هتل و رستوران با تورم سالانه ۳۲.۵ درصد، گروه پوشاک و کفش با تورم سالانه ۳۱.۱ درصد، گروه بهداشت و درمان با تورم سالانه ۳۰.۲ درصد، گروه تفریح و سرگرمی با تورم سالانه ۳۰ درصد، گروه خوراکیها و آشامیدنیها با تورم سالانه ۲۹.۶ درصد، گروه حمل و نقل با تورم سالانه ۲۸.۵ درصد، گروه لوازم خانگی با تورم سالانه ۲۷.۹ درصد، گروه دخانیات با تورم سالانه ۲۷.۸ درصد و گروه ارتباطات با تورم سالانه ۲۱.۸ درصد، به ترتیب بیشترین تا کمترین افزایش قیمتها را به روایت مرکز آمار جمهوری اسلامی داشتند.
بیشتر بخوانید: گزارشی از سوپرمارکتهای ایران؛ انفجار قیمتها و سقوط شهروندان به دهکهای پایینتر
گرانترین و ارزانترین استانهای کشور
۱۵ استان کشور که نرخ تورم سالانه آنها بالاتر از نرخ کشوری (۳۳.۲) بوده است، به ترتیب عبارت اند از: سمنان (۳۷.۱ درصد)، آذربایجان غربی (۳۶.۱ درصد)، اصفهان (۳۵.۶ درصد)، ایلام (۳۵.۶ درصد)، اردبیل (۳۴.۹ درصد)، هرمزگان (۳۴.۴ درصد)، خراسان رضوی (۳۴.۳ درصد)، قزوین (۳۴.۲ درصد)، کرمان (۳۴.۲ درصد)، کردستان (۳۴.۱ درصد)، فارس (۳۴ درصد)، کهگیلویه و بویراحمد (۳۳.۷ درصد)، گیلان (۳۳.۷ درصد)، خوزستان (۳۳.۳ درصد) و مرکزی (۳۳.۳ درصد).
تورم سالانه در دو استان قم و گلستان، در ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۴، برابر میانگین کشوری و ۳۳.۲ درصد گزارش شده است.
۱۴ استان کشور که نرخ تورم سالانه آنها پایینتر از حد کشوری بوده، به ترتیب عبارتند از: سیستان و بلوچستان ( ۲۶.۸درصد)، کرمانشاه ( ۳۰درصد)، چهارمحال و بختیاری ( ۳۰.۷درصد)، بوشهر ( ۳۰.۹ درصد)، زنجان ( ۳۰.۹ درصد)، همدان ( ۳۱ درصد)، یزد ( ۳۱.۱ درصد)، آذربایجان شرقی ( ۳۱.۴ درصد)، البرز ( ۳۲ درصد)، خراسان شمالی ( ۳۲ درصد)، لرستان ( ۳۲.۳ درصد)، خراسان جنوبی ( ۳۲.۵ درصد)، مازندران ( ۳۲.۵ درصد) و تهران ( ۳۲.۱ درصد).
بیشتر بخوانید: تکرار تاریخی نتایج فشار حداکثری در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۴۰
تورم نقطه به نقطه بالای ۴۰ درصد
در سالهای اخیر، در مقاطعی نظیر بهار ۱۴۰۱ عبور تورم نقطه به نقطه در استانها از مرز ۴۰ و حتی ۵۰ درصد ثبت شده بود، اما با بهبود نسبی شرایط اقتصادی این روند تا حدی کنترل شد. گزارش جدید مرکز آمار نشان میدهد در ۱۲ استانکشور، تورم نقطه به نقطه از ۴۰ درصد در فروردینماه ۱۴۰۴ نسبت به فروردین ۱۴۰۳ عبور کرده است.
استانهای هرمزگان ( ۴۴.۴درصد)، آذربایجان غربی ( ۴۳.۱ درصد)، کردستان ( ۴۲.۵ درصد)، سمنان ( ۴۲.۱ درصد)، کهگیلویه و بویراحمد ( ۴۱.۸ درصد)، سیستان وبلوچستان ( ۴۱.۵ درصد)، اصفهان ( ۴۱ درصد)، مرکزی ( ۴۰.۹ درصد)، لرستان ( ۴۰.۸ درصد)، خوزستان ( ۴۰.۸ درصد)، بوشهر ( ۴۰.۵ درصد) و ایلام ( ۴۰.۲ درصد) بیش از ۴۰ درصد تورم نقطه به نقطه را تجربه کردند.
در فروردین ماه ۱۴۰۳، هیچ استانی تورم نقطه به نقطه بالای ۴۰ درصد نداشتند و در اسفند ماه تنها سه استان سمنان (۴۱.۴ درصد) آذربایجان غربی (۴۰.۹ درصد) و هرمزگان (۴۰.۸ درصد)، تورم نقطه به نقطه بالای ۴۰ درصدی را ثبت کرده بودند.