نماینده ویژه ترامپ برای دور چهارم گفت‌و‌گوها با پوتین به روسیه خواهد رفت

کاخ سفید سه‌شنبه دوم اردیبهشت اعلام کرد استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، اواخر این هفته برای دور جدیدی از مذاکرات با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، درباره جنگ اوکراین به مسکو سفر خواهد کرد.

ویتکاف تا کنون سه دیدار طولانی با پوتین درباره چشم‌انداز پایان جنگ در اوکراین برگزار کرده است.

بنا بر اعلام کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، ترامپ صبح سه‌شنبه با ویتکاف دیدار کرد. لیویت افزود: «ترامپ خواستار صلح است، او می‌خواهد این جنگ پایان یابد.» او افزود ترامپ از هر دو طرف درگیری ناامید شده است.

یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی کرملین نیز تایید کرده است ویتکاف این هفته به مسکو سفر خواهد کرد.

این دیدار در حالی برگزار می‌شود که قرار است چهارشنبه، سوم اردیبهشت ماه مذاکراتی درباره جنگ اوکراین در لندن آغاز شود.

بنا بر اعلام تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، مارکو روبیو، وزیر خارجه این کشور، با وجود برنامه‌ریزی قبلی، در مذاکرات لندن شرکت نخواهد کرد.

بروس در نشستی خبری به خبرنگاران گفت ژنرال کیث کلوگ، فرستاده ترامپ، در این نشست‌ها در لندن حضور خواهد داشت.

مذاکرات لندن، که قرار است مقاماتی از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و اوکراین را گرد هم آورد، در بحبوحه تلاش‌های دیپلماتیک فشرده به رهبری آمریکا برای یافتن راهی جهت پایان دادن به جنگ روسیه با اوکراین برگزار می‌شود.

پوتین آماده مذاکره، آمریکا آماده به رسمیت شناختن مالکیت روسیه بر کریمه

در همین حال، به گزارش فایننشال تایمز در روز سه‌شنبه، پوتین پیشنهاد داده است که تهاجم خود به اوکراین را در امتداد خط مقدم کنونی متوقف کند تا به توافقی صلح‌آمیز با ترامپ دست یابد.

به گزارش رویترز، منابع متعدد به این خبرگزاری گفته‌اند هفته گذشته آمریکا پیشنهاد به رسمیت شناختن الحاق کریمه به روسیه را مطرح کرده است.

به گزارش فایننشال تایمز، به نقل از سه فرد آگاه از مذاکرات، پوتین در دیدار با ویتکاف در سن‌پترزبورگ به او گفته است مسکو می‌تواند از ادعاهای خود بر بخش‌هایی از چهار منطقه نیمه‌اشغالی اوکراین که همچنان تحت کنترل کی‌یف هستند، چشم‌پوشی کند.

زلنسکی: اوکراین آماده است با روسیه در هر قالبی گفت‌وگو کند

زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، نیز گفته است که خوشحال خواهد شد اواخر این هفته در مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس با ترامپ دیدار کند.

زلنسکی در گفت‌وگو با خبرنگاران در کی‌یف، پایتخت اوکراین، گفت که اوکراین آماده است پس از برقراری آتش‌بس و توقف درگیری‌ها بین نیروهای کی‌یف و مسکو، در هر قالبی با روسیه مذاکره کند.

زلنسکی همچنین در نشستی خبری به خبرنگاران گفت که هیات اوکراینی که چهارشنبه، سوم اردیبهشت ماه، با مقامات کشورهای غربی در لندن دیدار خواهد کرد، اختیار دارد درباره آتش‌بس کامل یا جزئی گفت‌وگو کند.

او در دفتر ریاست‌جمهوری تاکید کرد: «ما آماده‌ایم ثابت کنیم که پس از آتش‌بس، در هر قالبی برای مذاکره حاضر خواهیم شد تا بن‌بستی ایجاد نشود.»

زلنسکی همچنین هشدار داد: «نمی‌توان انتظار داشت توافق به سرعت حاصل شود.»

او به مسائل بسیار پیچیده‌ای مانند قلمرو، تضمین‌های امنیتی و عضویت اوکراین در ائتلاف نظامی ناتو اشاره کرد.

اوکراین کنترل کریمه از سوی روسیه را به رسمیت نمی‌شناسد

او تاکید کرد که اوکراین در هیچ توافقی کنترل حقوقی شبه‌جزیره کریمه از سوی مسکو را به رسمیت نخواهد شناخت، زیرا چنین اقدامی مغایر با قانون اساسی اوکراین است. روسیه در سال ۲۰۱۴ کریمه را تصرف و سپس آن را ضمیمه خاک خود کرد.

زلنسکی افزود که اوکراین آماده همکاری با ایالات متحده برای بازگرداندن فعالیت نیروگاه هسته‌ای عظیم زاپوریژیا، که تحت اشغال روسیه است، خواهد بود. با این حال، او خاطرنشان کرد که هنوز پیشنهادی رسمی از واشینگتن در این باره دریافت نکرده است.

تغییر لحن زلنسکی علیه چین

هم‌زمان با تمام این رخدادها، زلنسکی، اعلام کرد که اتباع چینی در یک سایت تولید پهپاد در روسیه مشغول به کار هستند. او گفت که ممکن است مسکو فناوری پهپاد را از چین سرقت کرده باشد.

زلنسکی این اظهارات را، چند روز پس از آنکه مدعی شد چین برای روسیه تسلیحات و مهمات تامین می‌کند، بیان کرد. این اولین بار بود که او پکن را به ارائه کمک نظامی مستقیم به مسکو متهم کرد؛ اتهامی که چین به شدت آن را رد می‌کند.

حال زلنسکی با اشاره به این احتمال که روسیه ممکن است بدون اطلاع پکن به فناوری پهپاد چین دست یافته باشد، لحن خود را کمی نرم کرده است.

موج اتهامات اوکراین علیه چین، در روزهای اخیر به‌ویژه زمانی که آمریکا برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین تلاش می‌کند، قابل توجه است. چراکه سطح تنش چین و آمریکا به ویژه با آغاز ریاست جمهوری ترامپ، افزایش یافته است.

زلنسکی اواسط فروردین گفته بود روسیه از طریق شبکه‌های اجتماعی اتباع چینی را برای جنگ در نیروهای مسلح خود جذب می‌کند و مقامات پکن از این موضوع آگاه هستند.

پس از رد این اظهارات زلنسکی از سوی چین، زلنسکی در نشست خبری دوم اردیبهشت ماه اعلام کرد به مقامات دستور داده اطلاعات مربوط به یافته‌های خود را از طریق کانال‌های رسمی به دولت چین ارسال کنند.

او گفت: «به‌طور جداگانه، از سرویس امنیتی اوکراین خواستم اطلاعات جامع‌تری درباره اتباع چینی که در کارخانه پهپاد سازی کار می‌کنند به طرف چینی منتقل کند.»

تاکنون هیچ اظهارنظری از سوی روسیه یا چین در این باره منتشر نشده است.