چین به کشورهای شریک خود درباره توافق تجاری با آمریکا هشدار داد

چین آمریکا را به سوءاستفاده از تعرفه‌های ترامپ متهم کرد و به کشورهای شریک تجاری خود هشدار داد که از امضای توافق‌های اقتصادی گسترده با آمریکا به قیمت آسیب رساندن به چین خودداری کنند. این هشدار، شدیدتر شدن لحن پکن در بحبوحه جنگ تجاری فزاینده بین دو اقتصاد بزرگ جهان را نشان می‌دهد.

وزارت بازرگانی چین دوشنبه اول اردیبهشت اعلام کرد که پکن قاطعانه با هرگونه توافقی که به زیان منافع چین باشد مخالفت خواهد کرد و «با قاطعیت و به‌شکلی متقابل اقدامات تلافی‌جویانه انجام خواهد داد.»

این وزارتخانه در پاسخ به گزارشی از بلومبرگ، که به‌نقل از منابع آگاه منتشر شده، این اظهارات را بیان کرد. این گزارش حاکی از آن است که دولت ترامپ قصد دارد به کشورهایی که خواهان کاهش یا معافیت از تعرفه‌های آمریکا هستند فشار آورد تا تجارت خود با چین را محدود کنند، و در این راستا حتی تحریم‌های مالی نیز اعمال کند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، سه هفته پیش اعلام کرد که تعرفه‌های گسترده بر ده‌ها کشور وضع خواهد شد اما اجرای آن‌ها را برای همه کشورها به جز چین به حالت تعلیق درآورد و چین را به‌عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان هدف اصلی خود قرار داد.

در یک‌سری اقدامات پیاپی، آمریکا تعرفه‌های واردات از چین را به ۱۴۵ درصد افزایش داده و چین نیز در پاسخ، تعرفه‌هایی به‌میزان ۱۲۵ درصد بر کالاهای آمریکایی اعمال کرده است؛ اقدامی که عملا به ایجاد نوعی تحریم تجاری دوطرفه انجامیده است.

هفته گذشته، چین اعلام کرد که نرخ‌های کلی تعرفه‌های خود را بیش از این افزایش نخواهد داد.

سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفت: «ایالات متحده تحت پوشش اصطلاحِ به‌اصطلاح "توازن"، از تعرفه‌ها علیه همه شرکای تجاری خود سوءاستفاده کرده و هم‌زمان، همه طرف‌ها را وادار به آغاز مذاکراتی موسوم به "تعرفه‌های متقابل" کرده است.»

او افزود: «چین مصمم و قادر به دفاع از حقوق و منافع خود است و مایل است همبستگی خود را با همه طرف‌ها تقویت کند.»

بو ژنگ‌یوان، شریک شرکت مشاوره سیاست‌گذاری پلنوم مستقر در چین گفت: «واقعیت این است که هیچ‌کس نمی‌خواهد جانب یکی را بگیرد. اگر کشورها از نظر سرمایه‌گذاری، زیرساخت‌های صنعتی، دانش فنی و مصرف به چین وابستگی بالایی داشته باشند، بعید است که به خواسته‌های آمریکا تن دهند. بسیاری از کشورهای جنوب شرق آسیا در این دسته قرار می‌گیرند.»

در ادامه اتخاذ موضعی سخت‌گیرانه، پکن قرار است این هفته یک نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل را برگزار کند تا آمریکا را به قلدری متهم سازد و بگوید واشینگتن با «ابزاری کردن تعرفه‌ها، سایه‌ای بر تلاش‌های جهانی برای صلح و توسعه» انداخته است.

اوایل ماه جاری، جیمی‌سون گریر، نماینده تجاری آمریکا، اعلام کرد که نزدیک به ۵۰ کشور برای گفت‌وگو درباره تعرفه‌های سنگینی که ترامپ اعمال کرده، با او تماس گرفته‌اند.

از آن زماان چند مذاکره دوجانبه درباره تعرفه‌ها انجام شده است؛ از جمله گفت‌وگوهای ژاپن با آمریکا که در آن ژاپن در حال بررسی افزایش واردات سویا و برنج از ایالات متحده است؛ اندونزی نیز قصد دارد واردات غذا و کالاهای آمریکایی را افزایش و سفارشات خود از کشورهای دیگر را کاهش دهد.

گرفتار در آتش متقابل

به گزارش رویترز، سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ بازارهای مالی را به لرزه انداخته‌اند، زیرا سرمایه‌گذاران از این می‌ترسند که اختلال شدید در تجارت جهانی اقتصاد جهان را به سمت رکود سوق دهد.

بازار سهام چین دوشنبه اندکی رشد کرد و واکنش خاصی به اظهارات سخنگوی وزارت بازرگانی این کشور نشان نداد، اگرچه سرمایه‌گذاران به دلیل ریسک‌های فزاینده رشد، همچنان نسبت به دارایی‌های چینی محتاط مانده‌اند.

دولت ترامپ همچنین تلاش می‌کند پیشرفت چین در تولید تراشه‌های پیشرفته نیمه‌رسانا را که معتقد است می‌توانند کاربرد نظامی داشته باشند، مهار کند.

شرکت غول‌پیکر تراشه‌های هوش مصنوعی انویدیا (Nvidia) هفته گذشته اعلام کرد به‌دلیل محدودیت‌های جدید صادرات تراشه به چین که از سوی دولت آمریکا اعمال شده، متحمل زیانی ۵.۵ میلیارد دلاری خواهد شد.
هفته گذشته، دولت آمریکا هزینه‌های مربوط به بنادر را بر کشتی‌های ساخت چین وضع کرد تا سلطه این کشور در صنعت کشتی‌سازی را محدود کند.

شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین، هفته گذشته از سه کشور جنوب شرق آسیا بازدید کرد تا روابط منطقه‌ای را تقویت کند. او از شرکای تجاری چین خواست با «قلدری یک‌جانبه» مخالفت کنند.

پکن اعلام کرده که در حال «فرو ریختن دیوارها» و گسترش حلقه شرکای تجاری خود در بحبوحه تنش‌های تجاری است.

میزان ریسک برای کشورهای جنوب شرق آسیا که در میان جنگ تعرفه‌ای چین و آمریکا گرفتار شده‌اند بالاست، به‌ویژه با توجه به اینکه بلوک منطقه‌ای آسه‌آن تجارت دوجانبه عظیمی با هر دو کشور دارد.

اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) در سال ۱۹۶۷ با هدف تسریع رشد اقتصادی، توسعه اجتماعی و فرهنگی، و تقویت صلح و ثبات منطقه‌ای تاسیس شد.

وزیران اقتصاد تایلند و اندونزی هم‌اکنون برای انجام مذاکرات تجاری در ایالات متحده هستند و مالزی نیز قرار است در روزهای آینده به آن‌ها بپیوندد.

شش کشور جنوب شرق آسیا با تعرفه‌هایی بین ۳۲ تا ۴۹ درصد مواجه شده‌اند؛ موضوعی که اقتصادهای متکی به تجارت را تهدید می‌کند.

چین هفته گذشته اعلام کرد که آسه‌آن بزرگ‌ترین شریک تجاری این کشور است و ارزش کل تجارت دو طرف در سه‌ماهه نخست ۲۰۲۵ به ۲۳۴ میلیارد دلار رسیده است.

بر اساس آمار ایالات متحده، حجم تجارت بین آسه‌آن و آمریکا در سال ۲۰۲۴ در حدود ۴۷۶.۸ میلیارد دلار بوده است که آمریکا را به چهارمین شریک تجاری بزرگ این بلوک منطقه‌ای تبدیل می‌کند.

شی در مقاله‌ای که در رسانه‌های ویتنامی منتشر شد، بدون ذکر نام آمریکا، گفت: «در جنگ‌های تجاری و تعرفه‌ای، هیچ برنده‌ای وجود ندارد.»