جنگ تعرفه‌ها؛ چین دو هواپیمای جدید بوئینگ را به آمریکا پس فرستاد

دو فروند هواپیمای بوئینگ که که برای خطوط هوایی چین در نظر گرفته شده بودند، طی شبانه‌روز اخیر به آمریکا بازگشتند. هم‌زمان با بالا گرفتن جنگ تعرفه‌ای میان پکن و واشینگتن، چین به سایر کشورها هشدار داد از انعقاد هر توافق اقتصادی گسترده‌ای با آمریکا که به ضرر پکن باشد، خودداری کنند.

خبرگزاری رویترز بر اساس داده‌های وب‌سایت ردیابی پرواز گزارش داد صبح دوشنبه یکم اردیبهشت یک فروند هواپیمای ۷۳۷ مکس-۸ بوئینگ، مرکز نهایی‌سازی و تحویل هواپیما در ژوشان در نزدیکی شانگهای چین را ترک کرد و در قلمرو گوام که متعلق به آمریکاست، فرود آمد.

گوام یکی از ایستگاه‌هایی است که در مسیر هشت هزار کیلومتری پروازهای میان مرکز تولید بوئینگ در سیاتل آمریکا و مرکز تکمیل ژوشان قرار دارد؛ جایی که بوئینگ، هواپیماها را برای انجام کارهای نهایی، تکمیل قطعات و تحویل به شرکت‌های چینی منتقل می‌کند.

حدود ساعت پنج صبح دوشنبه به وقت ایران نیز یک هواپیمای ۷۳۷ مکس بوئینگ با رنگ‌آمیزی مخصوص شرکت هواپیمایی «شیامن ایرلانز» چین مسیر بازگشت از ژوشان را طی کرد و در فرودگاه بوئینگ فیلد سیاتل فرود آمد.

در همین زمینه: تلاش چین برای یافتن بازارهای جدید در نخستین نمایشگاه تجاری پس از تعرفه‌ها

مشخص نیست کدام طرف تصمیم به بازگرداندن این دو هواپیما به آمریکا گرفته است.

سرنوشت این هواپیماها چه می‌شود؟

ممکن است شرکت مالزی ایرلاینز به‌عنوان خریدار جایگزین وارد عمل شود؛ چرا که اعلام کرده در حال گفت‌وگو با بوئینگ برای خرید هواپیماهایی است که در صورت توقف تحویل به شرکت‌های چینی، در دسترس قرار می‌گیرند.

دونالد ترامپ فروردین امسال تعرفه پایه واردات از چین را به ۱۴۵ درصد افزایش داد. در پاسخ، پکن نیز تعرفه‌ای ۱۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی اعمال کرده است.

به گفته شرکت مشاوره هوانوردی ایبا (IBA)، قیمت بازار برای یک فروند هواپیمای جدید ۷۳۷ مکس حدود ۵۵ میلیون دلار است و دریافت آن از سوی یک شرکت هواپیمایی چینی می‌تواند به‌شدت تحت تاثیر تعرفه‌ها قرار گیرد و بسیار گران‌تر شود.

این هواپیما حدود یک ماه پیش از سیاتل به ژوشان چین پرواز کرده بود.

بر اساس گزارش‌ها، پکن در حال بررسی راه‌هایی برای حمایت از شرکت‌های هواپیمایی خریدار بوئینگ است که اکنون با هزینه‌های فزاینده روبه‌رو شده‌اند.

هفته گذشته گزارش شد که دولت چین از شرکت‌های هواپیمایی این کشور خواسته خرید تجهیزات و قطعات مرتبط با هواپیما از شرکت‌های آمریکایی مانند بوئینگ را متوقف کنند.

چین حدود ۲۰ درصد از تقاضای جهانی پیش‌بینی‌شده برای هواپیما در دو دهه آینده را در اختیار دارد.

گزارش‌ها حاکی است تا پایان ماه مارس (۱۱ فروردین) در دفتر سفارش‌های بوئینگ تحویل ۱۳۰ فروند هواپیما به شرکت‌های چینی، از جمله شرکت‌های هواپیمایی تجاری و شرکت‌های لیزینگ، ثبت شده بود.

هشدار چین به کشورهای دیگر درباره انعقاد قراردادهای ضد پکن با آمریکا

وزارت بازرگانی چین دوشنبه اعلام کرد: «پکن به‌طور قاطع مخالف هر طرفی است که توافقی به زیان چین امضا کند و در واکنش به آن، تدابیر مقابله‌ای را به‌طور قاطع و متقابل اتخاذ خواهد کرد.»

نشریه بلومبرگ به تازگی به نقل از منابع آگاه نوشت دولت ترامپ در حال آماده‌سازی طرحی برای اعمال فشار جدید بر کشورهایی است که خواهان کاهش یا معافیت از تعرفه‌های آمریکا هستند.

بر اساس این گزارش، ترامپ می‌خواهد کشورهای دیگر را در ازای دریافت معافیت از تعرفه‌های آمریکا، برای محدود کردن تجارت با چین تحت فشار بگذارد.

سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفت: «آمریکا با سوءاستفاده از واژه برابری، بر تمام شرکای تجاری خود تعرفه اعمال کرده و هم‌زمان آن‌ها را مجبور به آغاز مذاکرات به‌اصطلاح "تعرفه‌های متقابل" کرده است.»

این وزارتخانه تاکید کرد چین هم عزم و هم توان لازم را برای دفاع از حقوق و منافع خود دارد و مایل است اتحاد خود را با همه طرف‌ها تقویت کند.

در ادامه سیاست قاطعانه پکن، این هفته چین یک نشست غیررسمی شورای امنیت سازمان ملل برگزار خواهد کرد تا آمریکا را به زورگویی و «ایجاد مانع در تلاش‌های جهانی برای صلح و توسعه» از طریق «استفاده از تعرفه‌ها به مثابه سلاح» متهم کند.

سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ بازارهای مالی را دچار تلاطم کرده، چرا که سرمایه‌گذاران نگران‌اند این اختلال شدید در تجارت جهانی بتواند اقتصاد جهان را به سمت رکود سوق دهد.

روز دوشنبه بازار سهام چین اندکی افزایش یافت و واکنش چندانی به اظهارات وزارت بازرگانی نشان نداد، گرچه سرمایه‌گذاران به‌طور کلی نسبت به دارایی‌های چینی به دلیل رشد فزاینده ریسک‌های اقتصادی همچنان محتاط مانده‌اند.

دولت ترامپ تلاش کرده پیشرفت پکن در توسعه تراشه‌های پیشرفته نیمه‌رسانا را مهار کند؛ تراشه‌هایی که واشینگتن می‌گوید ممکن است در مقاصد نظامی به کار گرفته شوند.