آمریکا و هند از پیشرفت چشمگیر در مذاکرات تجاری خبر دادند
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، و جیدی ونس، معاون رییسجمهوری ایالات متحده، در دیداری در دهلینو از پیشرفت قابلتوجه در مسیر دستیابی به یک توافق تجاری اولیه میان دو کشور استقبال کردند.
این دیدار دوشنبه اول اردیبهشت و در حالی انجام شد که دهلینو در تلاش است تا با واشینگتن به توافقی برسد و از اعمال تعرفههای سنگین آمریکا، که ترامپ تهدید به اجرای آن کرده، جلوگیری کند.
بر اساس بیانیه دو طرف، ونس و مودی همچنین درباره همکاریهای دوجانبه در حوزههایی چون انرژی، دفاع و فناوریهای راهبردی گفتوگو و بر «تلاش برای استفاده از گفتوگو و دیپلماسی» بهعنوان راهحل مسائل منطقهای و جهانی تاکید کردند.
سفر خانوادگی با پیامهای سیاسی
جیدی ونس، که همسرش اوشا دختر مهاجرانی هندی است، روز دوشنبه با خانوادهاش وارد هند شد. این سفر، که جنبهای شخصی نیز دارد، شامل بازدید از تاجمحل و سخنرانی در شهر جیپور خواهد بود. پیش از آن، ونس یک روز از پیش از درگذشت پاپ فرانسیس، با او در رم دیدار کرده بود.
در بیانیه دفتر معاون رییسجمهوری آمریکا، از توافق مودی و ونس برای طراحی یک «نقشهراه» جهت پیشبرد مذاکرات تجاری خبر داده و افزوده شده است: «توافق تجاری دوجانبه فرصتی برای مذاکره در خصوص یک توافق نوین و مدرن است که بر ایجاد اشتغال و ارتقاء رفاه شهروندان در هر دو کشور متمرکز باشد.»
پیشزمینهای برای سفر ترامپ به هند؟
رویترز در گزارش خود در همین زمینه نوشت که در ماه فوریه، مودی با دونالد ترامپ در واشینگتن دیدار و زمینههای همکاری دوجانبه را مرور کرد. حال، بازبینی آن توافقات در دیدار با ونس، میتواند پیشدرآمدی برای سفر احتمالی ترامپ به هند در اواخر سال جاری باشد. این سفر قرار است به بهانه نشست سران گروه «کواد» (شامل آمریکا، هند، ژاپن و استرالیا) انجام شود.
مودی همچنین در این دیدار سلامهای گرم خود را به ترامپ منتقل کرد و گفت مشتاق دیدار با رییسجمهوری آمریکاست.
مذاکرات فشرده در سایه تهدید تعرفهها
در حالیکه ترامپ هند را «پادشاه تعرفهها» خوانده و بارها از سیاستهای تجاری دهلینو انتقاد کرده، دولت هند اعلام کرده حاضر است تعرفه واردات بیش از نیمی از کالاهای آمریکایی را کاهش دهد. این کالاها در سال ۲۰۲۴ بیش از ۴۱.۸ میلیارد دلار ارزش داشتهاند.
با توجه به اعلام ترامپ مبنی بر توقف ۹۰ روزه اعمال تعرفه بر شرکای تجاری عمده (از ۹ آوریل)، هند امیدوار است پیشنویس اولیه توافق تجاری را تا پاییز نهایی کند.
وزیر دارایی هند، نیرمالا سیتارامان، که در حال حاضر در سانفرانسیسکو به سر میبرد، گفت: «تعامل با آمریکا فقط برای حل مسئله تعرفهها نیست، بلکه به این خاطر است که آنها بزرگترین شریک تجاری ما هستند و نیاز به یک توافق دائمی داریم.»
اهمیت ژئوپلیتیکی حضور ونس در هند
هارش پنت، کارشناس سیاست خارجی در اندیشکده ORF در دهلی، سفر ونس را بسیار مهم دانست و به رویترز گفت: «با بالا گرفتن تنشها میان آمریکا و چین، و با توجه به نقش برجستهای که ونس در دیپلماسی آمریکا ایفا میکند، این سفر اهمیتی مضاعف پیدا کرده است.»
به نظر میرسد هند و آمریکا، علیرغم اختلافات در برخی حوزهها، در مسیر نزدیکی استراتژیک بیشتر قرار دارند و سفر ونس، با پیامهای همزمان خانوادگی و دیپلماتیک، نشانهای از همین واقعیت است.