ترامپ: مذاکرات بسیار خوبی با ایران داشتیم
دو روز پس از دومین دور مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا، دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا، در اولین اظهارنظر خود در این باره، از مذاکرات با تهران ابراز رضایت کرد و این مذاکرات را «بسیار خوب» خواند.
او دوشنبه اول اردیبهشت، در پاسخی بسیار کوتاه به خبرنگاران گفت: «باید ببینیم چه میشود. گام بعدی نیاز به کمی زمان دارد، اما ما مذاکرات بسیار خوبی با ایران داشتیم.»
ترامپ در حالی از روند مذاکره با جمهوری اسلامی ابراز رضایت کرد که وبسایت آکسیوس گزارش داد که قرار است او روز دوشنبه، اول اردیبهشت، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درباره این مذاکرات و نیز وضعیت غزه گفتوگو کند.
پس از دومین دور مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا، اسرائیل بار دیگر تاکید کرده بود که اجازه نخواهد داد تهران به سلاح هستهای دست بیابد.
بهدنبال دور دوم مذاکرات در رم، یک مقام ارشد دولت آمریکا از «پیشرفت بسیار خوب» در این مذاکرات خبر داد و گفت که این مذاکرات که بیش از چهار ساعت به طول انجامید، شامل گفتوگوهای «مستقیم و غیرمستقیم» میان طرفها بوده است.
این مقام تایید کرد که در جریان مذاکرات در رم، استیو ویتکاف بهطور مستقیم با عباس عراقچی گفتوگو کرده است.
مقامات جمهوری اسلامی، از جمله عباس عراقچی وزیر امور خارجه که در دو هفته گذشته در عمان و ایتالیا با استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه گفوگو کرده، این مذاکرات را «مثبت و سازنده» خواندهاند.
بهگفته عراقچی، مذاکرات تهران و واشینگتن روز چهارشنبه در سطح کارشناسی ادامه مییابد و او و ویتکاف، روز شنبه بار دیگر در عمان با یکدیگر مذاکره خواهند کرد.
سفر عراقچی به چین
همزمان با آمادهسازیها برای دور سوم مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشینگتن، عباس عراقچی سهشنبه دوم اردیبهشت به چین سفر خواهد کرد.
او پیش از دور دوم مذاکرات به روسیه رفته و با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرده بود. عراقچی پس از آن سفر تاکید کرده بود که روسیه باید در مذاکرات هستهای نقشی فعال داشته باشد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، دوشنبه اول اردیبهشت اعلام کرد عراقچی به چین میرود تا رایزنیهای منظم تهران را با متحدان خود از جمله پکن و مسکو درباره پرونده هستهای ادامه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه چین نیز دوشنبه در واکنش به سوالی درباره این سفر تاکید کرد که پکن و تهران در تمامی سطوح و حوزهها ارتباط و همکاری فعالانه دارند.
پیشتر و در ۱۹ فروردین، نشست سهجانبه جمهوری اسلامی، روسیه و چین پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران در مسکو برگزار شد.
مقامهای جمهوری اسلامی گفته بودند این نشست در سطح کارشناسی و درباره موضوع برنامه هستهای، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
در همین حال، مسعود پزشکیان، رییس دولت در جمهوری اسلامی که بهنظر نمیرسد نقشی در مذاکرات جاری بین جمهوری اسلامی و آمریکا داشته باشد، دوشنبه اول اردیبهشت در اظهاراتی در این زمینه گفت:««در چارچوب مشخصشده و با حفظ منافع ملی آماده توافق هستیم، اما اگر آنها نخواهند از موضع برابر با ما مذاکره کنند، مسیر خود را ادامه میدهیم.»
پزشکیان با تکرار سخنان علی خامنهای و عباس عراقچی درباره مذاکرات گفت:«نه خوشبین هستیم و نه بدبین.»