کیتلین وُگت، معاون ارتباطات بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی، در بیانیهای که برای ایران اینترنشنال ارسال شده، گفت: «تیم وزیر خارجه ایران، درخواست داد تغییراتی در قالب از پیش توافقشده برنامه انجام شود. این تغییرات باعث میشدند که امکان پرسشوپاسخ از سوی مجری برنامه و حاضران به شدت محدود شود. در نتیجه، بنیاد کارنگی تصمیم گرفت این نشست را برگزار نکند.»
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل در نیویورک روایت دیگری از دلیل لغو این نشست ارايه داده و در بیانیهای ضمن ابراز تاسف از لغو این نشست، اعلام کرد: «این لغو به دنبال تصمیم برگزارکننده برای تغییر قالب سخنرانی اصلی به یک مناظره صورت گرفت.»
عراقچی در مقام وزارت خارجه جمهوریاسلامی بهندرت با رسانهها یا نهادهای غربی درباره برنامه هستهای تهران مصاحبه یا گفتوگوی عمومی داشته است.
واکنشهای مخالف به خبر سخنرانی
دعوت از عراقچی برای این رویداد با واکنشهای تند مخالف در شبکههای اجتماعی مواجه شد و شماری از سیاستمدار آمریکایی و همچنین فعالان ایرانی و اعضای جامعه مهاجر ایرانی، خوستار لغو این دعوت شدند.
جب بوش، فرماندار سابق فلوریدا و رئیس کنونی سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای»، این دعوت را مورد انتقاد قرار داد و گفت اندیشکدههای آمریکایی نباید «مقامات رژیمی را که برای کشتن رییسجمهور ترامپ و دیگر آمریکاییها نقشه کشیده، عادیسازی کنند.»
پیش از این هم، مارک والاس، مدیرعامل سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای»، دعوت از عباس عراقچی برای سخنرانی در کنفرانس بینالمللی سیاست هستهای کارنگی در واشینگتن را «مایه ننگ» خوانده و خواستار پس گرفتن این دعوت شده بود.
والاس در بیانیهای اعلام کرد: «عراقچی عضو سازمان تروریستی سپاه پاسداران است و یکی از فرماندهان پیشین سپاه حتی فاش کرده که او عضو نیروی قدس بوده، نیرویی که دستانش به خون آمریکاییها آلوده است.»
او در ادامه عراقچی را «چهرهای خندان از یک رژیم خونآلود» توصیف کرد و گفت: «این همان رژیمی است که در پی ترور دونالد ترامپ بوده و اکنون تلاش دارد با چهرهای فریبنده، جامعه جهانی را گمراه کند.»
نازنین بنیادی، بازیگر و فعال ایرانی-بریتانیایی نیز گفت مرگ مشکوک یک فعال ایرانی-آلمانی محکوم به اعدام در زندان در سال گذشته، نمایانگر سرکوب حکومتی در ایران است و باید مانع حضور مقامات جمهوری اسلامی در بحثهای عمومی در غرب شود.
او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جمهوریاسلامی، جمشید شارمهد، یکی از ساکنان آمریکا را ربوده، شکنجه و اعدام کرد؛ این تازهترین نمونه از سرکوبگری حکومتی است که عراقچی نماینده آن است. زمانی که نهادهای دانشگاهی و سیاستگذاری آمریکا تریبون در اختیار چنین مقامی میگذارند و جنایات او را نادیده میگیرند، خودشان را بیاعتبار میکنند.»
با این حال، یک منبع در بنیاد کارنگی روز دوشنبه به ایران اینترنشنال گفت لغو برنامه تحت فشار هیچ دولت خارجی یا گروه لابیگری نبوده است.
این منبع گفت: «ایران در آخرین لحظات درخواست تغییر در جلسه پرسش و پاسخ را داشت و خواهان لغو آن بخش شد، اما بنیاد کارنگی این تغییر را نپذیرفت.»
متن سخنرانی عراقچی در بنیاد کارنگی
نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متن سخنرانی لغوشده عباس عراقچی در نشست بینالمللی سیاست هستهای کارنگی را منتشر کرد، که در آن گفته شده جمهوری اسلامی «هیچ قصدی برای مذاکره به شکل عمومی ندارد».
وزیر خارجه جمهوری اسلامی با بازنشر این بیانیه در رسانه اجتماعی ایکس، با اشاره به اینکه به «پرسشهای دشوار از سوی روزنامهنگاران و شهروندان نگران عادت دارم،» گفت: «تبدیل سخنرانی من به یک جلسه پرسشوپاسخ عمومی، یا این نشست را به مذاکرهای علنی بدل میکرد که مایل به پذیرش آن نیستم، یا آن را به رویدادی ناکارآمد برای حاضران تبدیل میکرد که احتمالا انتظار شنیدن جزئیاتی درباره مسیر احتمالی گفتوگوها را دارند.»
در متن سخنرانی عراقچی با اشاره به «برداشتهای نادرست» از برنامه هستهای تهران آمده است: «تمرکز مذاکرات با آمریکا باید تنها بر لغو تحریمها و موضوع هستهای باشد. جمهوری اسلامی هرگز امنیت خود را موضوع مذاکره قرار نخواهد داد.»
در این متن همچنین گفته شده:«برنامه درازمدت جمهوری اسلامی این است که علاوه بر نیروگاه بوشهر، دستکم ۱۹ راکتور دیگر نیز بسازد که با این طرحها قراردادهایی به ارزش دهها میلیارد دلار در دسترس خواهند بود. بازار ایران بهتنهایی بهاندازهای بزرگ است که بتواند صنعت هستهای در حال افول آمریکا را احیا کند.»