محمدحسین زندویان، سرپرست اداره ارشاد استان بوشهر دوشنبه اول اردیبهشت اعلام کرد که با صدور مجوز، فستیوال موسیقی «کوچه» میتواند در «تالار لیان» این شهر برگزار شود.
زندویان ادامه داد این فستیوال قبلتر مجوز دریافت نکرده بود که بخواهد لغو شود و اکنون پس از گذراندن مراحل قانونی توانسته است مجوز برگزاری دریافت کند.
تلاش برای برگزاری این رویداد هنری در فضای بسته و در «تالار لیان» در حالی انجام میگیرد که در سالهای گذشته این فستیوال به صورت مردمی و در فضاهای عمومی استان بوشهر برگزار میشد.
چهارمین فستیوال موسیقی محلی جنوب به نام «کوچه» قرار است چهار تا ۱۰ اردیبهشت برگزار شود.
خبرگزاری ایسنا پیش از این در ۳۱ فروردین در گزارشی نوشت این فستیوال موسیقی با فشار حسن مصلح، امام جمعه شهرستان دشتستان لغو شده است.
مصلح در خطبههای نماز جمعه ۲۹ فروردین خود از این فستیوال به عنوان «صحنهای از ولنگاری، ابتذال فرهنگی و بیحیایی» نام برد و گفت: «فستیوال کوچه با شعار کاذب خیامخوانی و ترویج فرهنگ سنتی و اصیل بوشهر، بهانهای شده برای ترویج اختلاط، رقص، کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز شرع و عرف کاری که اینان مروج آنند، انسان را یاد عملکرد بنیاد فرح پهلوی میاندازد.»
ایسنا در گزارش خود با اشاره به لغو فستیوال کوچه نوشت: «اخیرا هم برگزاری چند کنسرت دیگر باوجود داشتن مجوز لغو شدهاند، به نظر میرسد به راحتی میتوان از یک قانون که توسط نهاد بالادستی یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، سرپیچی کرد. در حقیقت گویا اسنادی مانند سند ملی موسیقی ضمانت اجرایی ندارند.»
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، اول اردیبهشت در گفتوگو با «هممیهن آنلاین» گفت: «مجوز لازم از طرف اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان صادر شده و در حال حاضر در انتظار صدور مجوز اماکن هستیم.»
او تاکید کرد پیگیریهای لازم در حال انجام است و شخص استاندار، به عنوان رئیس شورای تامین استان، موضوع را دنبال میکند.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، تعطیلی این فستیوال را بهدلیل «بیحجابی، اختلاط و رقص» عنوان کرده بود.
این رسانه نوشت: «پس از وقفه بهخاطر کرونا، انتشار تصاویری ناهنجار از کشف حجاب، رقص و پایکوبی خارج از عرف محلی و اختلاط باعث شد این جشنواره به حاشیه برود.»
بهمن بابازاده، خبرنگار حوزه موسیقی ۳۱ فروردین در حساب ایکس خود نوشته بود فستیوال کوچه پس از حملات تند دو امام جمعه استان بوشهر در خطبه های نماز جمعه لغو شد.
خبر لغو این فستیوال موسیقی در فاصله چهار روز مانده به برگزاری آن، واکنشهای گستردهای در فضای مجازی به همراه داشته است.
سرپرست گروه موسیقی لیان: کوچه تعطیل شدنی نیست
محسن شریفیان، سرپرست گروه موسیقی لیان، با انتشار ویدیویی در اینستاگرام به لغو این فستیوال موسیقی محلی جنوب اشاره کرد و گفت: «کوچه تعطیل شدنی نیست. من به همراه تمام دوستانم بوشهر میآیم و از شما پذیرایی میکنیم. مگر ما در بگیروببندهای دوران کمیته انقلاب اسلامی، عروسی در خانههایمان برگزار نکردیم؟ الان هم برگزار میکنیم.»
او در شرح این ویدیو نوشت: «کوچه، نیازی به مجوز شما نداشت … ما، تنها احترام گذاشتیم. از پنجم اردیبهشت، درهای خانههای بوشهری بر روی مهمانان فستیوال کوچه گشوده خواهد شد.»
صفحه اینستاگرام فستیوال مردمی کوچه نیز در واکنش به به لغو شدن برنامه امسال این جشنواره موسیقی نوشت: «بی هیچ خشم و طعنهای تبریک میگیم به سمت برنده. بُرد هَرزیست ولی تبریک.»
اینان دشمنان زندگیاند
علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف در شبکه ایکس نوشت: «شاد زیستن، حق مردم است. لغو فستیوال کوچه در بوشهر ایرانستیزانه و ضد فرهنگ و تمدن است.»
یکی دیگر از کاربران ایکس نیز در واکنش به لغو این فستیوال نوشت: «پس ما نتیجه میگیریم که به هر کاهیدنی تن دادن نتیجه نمیدهد بچهها.»
مطهره گونهای، فعال پیشین دانشجویی و زندانی سیاسی سابق در واکنش به لغو این رویداد هنری با فشار امامان جمعه به اعتراض نوشت: «از هرچه اشتیاق مردم است، بیزارند و میهراسند. چرا که اینان دشمنان شادی و خنده و رقص و زندگیاند. اینگونه اسلام فقاهتی ولی مطلقه فقیه دارد مردم را در منجلاب تعصب و انقیاد، خفه میکند.»
ستاد نماز جمعه جشنواره مذهبی در این استان برگزار میکند
در پی کشمکشها بر سر لغو فستیوال موسیقی کوچه، یعقوب بهمیاری، مدیر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه بوشهر دوشنبه اول اردیبهشت از برگزاری جشنواره «قلب شهر» در این استان خبر داد.
بهمیاری در این خصوص گفت که این جشنواره با هدف «شناسایی و معرفی نمونه موفق میزبانی و برگزاری مراسم نماز جمعه» و «هویتبخشی به ستادهای نماز جمعه» برگزار میشود.
او اضافه کرد: «استان بوشهر دارای ۲۵ ائمه جمعه در شهرهای مختلف است که نقش مهمی در بخشها و حوزههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، بررسی و حل مشکلات جامعه دارند.»
سرکوب پرتکرار
در اسفند نیز برگزارکنندگان سومین فستیوال موسیقی کوچه اعلام کردند که با فشارهای امنیتی، اجراهای پایانی و اختتامیه این جشنواره برگزار نشد.
در ماههای گذشته موج تازهای از برخورد با هنرمندان بهویژه زنان خواننده در ایران با همکاری گسترده دستگاه قضایی و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به راه افتاده و بسیاری از این رخداد به عنوان تلاش حکومت برای خفه کردن صدای زنان یاد کردهاند.
سازمانهای بینالمللی حقوق بشر در سالهای گذشته بارها سرکوب هنرمندان در ایران را محکوم کردهاند.
این سرکوبها از زمان آغاز خیزش «زن، زندگی، آزادی» در شهریور ۱۴۰۱ شدت گرفت و در ماههای گذشته تشدید شد.
در یکی از خبرسازترین نمونهها که با اعتراضات گسترده هنرمندان و فعالان مدنی همراه شد، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، مهدی یراحی، خواننده معترض را برای خواندن ترانه اعتراضی «روسریتو» ۷۴ ضربه شلاق زد.