قرارداد ۶۱ هزار میلیارد تومانی راه‌آهن جمهوری اسلامی با شرکت بابک زنجانی

رسانه‌های ایران گزارش دادند راه‌آهن جمهوری اسلامی با شرکت «آوان ریل»، منتسب به بابک زنجانی متهم پرونده مشهور فساد نفتی در ایران، قراردادی بالغ بر ده‌ها هزار میلیارد تومانی امضا کرده است. مدیرعامل این شرکت به ایلنا گفت زنجانی «پشتیبان» هلدینگ است، نه سرمایه‌گذار اصلی آن.

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، یک‌شنبه ۳۱ فروردین گزارش داد قرار است در روز جاری شرکت راه‌آهن دو قرارداد ریلی با شرکت‌های کشت و صنعت هشتگرد و آوان ریل منعقد کند.

خبرگزاری ایلنا هم توضیح داد ارزش تفاهم‌نامه با شرکت زنجانی ۶۱ هزار میلیارد تومان و برای خرید و تولید ۳۰۰ دستگاه مسافری خودکششی دیزلی، ۵۰ لوکوموتیو باری و ۶۰۰ دستگاه واگن باری مخزن‌دار است.

ابراهیمی، مدیرعامل آوان ریل که از زیرمجموعه‌های هلدینگ دات وان محسوب می‌شود، به ایلنا گفت زنجانی «پشتیبان هلدینگ» است نه سهام‌دار و مدیرعامل آن و افزود: «هنوز آقای زنجانی را در هلدینگ ندیده‌ایم، اما سرمایه‌های او در شرکت‌های خارجی به کشورمان منتقل شده است.»

زنجانی متهم ردیف اول بزرگ‌ترین پرونده فساد نفتی در تاریخ ایران است که دی ۱۳۹۲ بازداشت، مهر دو سال بعد دادگاهی و ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ به اتهام «افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شد.

نام او در ماه‌های گذشته چندین بار در رسانه‌های ایران مطرح و درباره آغاز مجدد فعالیت‌های اقتصادی‌اش خبرهایی منتشر شد.

بابک زنجانی در دادگاه
بابک زنجانی در دادگاه

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، دی سال گذشته گفت زنجانی آزاد نشده و در مرخصی هم به سر نمی‌برد.

نهم دی وکیل او تصویری از زنجانی منتشر کرد که به نظر می‌رسید خبر از آزادی و حتی آغاز فعالیت‌های اقتصادی‌اش دارد.

فعالیت‌های اقتصادی جدید زنجانی و هلدینگ منتسب به او

مدیرعامل آوان ریل گفت سرمایه‌گذاری اصلی و عمده هلدینگ دات وان از طریق یک سرمایه‌گذار خارجی انجام شده اما نمی‌تواند اطلاعات این شخص را افشا کند.

او افزود زنجانی کلیه بدهی خود را پرداخت کرده و «حتی مازاد پرداختی دارد و از دولت طلبکار است».

خبرگزاری فارس با اشاره به قراردادهای اقتصادی جدید زنجانی نوشت او در حالی در ماه‌های اخیر از بانک و شرکت هوایی و شرکت حمل و نقل زمینی خود رونمایی کرده است که «با نظر مرجع قضایی تحت نظارت ضابط خاص پرونده قرار دارد».

حساب کاربری منتسب به زنجانی در شبکه اجتماعی ایکس، ۳۰ فرودین امسال با انتشار پستی، از ورود و فعالیت ۳۲ فروند هواپیمای مسافربری «دات وان ایر»، هزاران دستگاه حمل سوخت و کالای «دات وان سیر»، ۵۰ هزار تاکسی برقی «دات وان سفر» و ۶۲۰ واگن قطار «دات‌ وان» در ایران در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

این حساب کاربری نوشت همه این فعالیت‌ها بخشی از خدمات ۱۹ شرکت هلدینگ وان با برند دات وان خواهند بود.

مدیرعامل آوان ریل به ایلنا گفت مجوز ایرلاین «دات وان» اخذ شده و اولین مورد از ۳۲ فروند هواپیمای آن اواخر اردیبهشت اوایل اردیبهشت ماه وارد کشور می‌شود.

ابراهیمی درباره احتمال باز پس‌گیری قشم ایر از سوی زنجانی گفت: «در جریان این موضوع نیستم، شاید اخباری در این زمینه باشد که بنده از آن بی‌اطلاعم.»

اواسط اسفند سال گذشته نیز رسانه‌های ایران گزارش دادند «بیت بانک»، پروژه منتسب به او در ساختمانی در خیابان زاگرس تهران رونمایی شده است.

اردیبهشت ۱۴۰۳ سخنگوی قوه قضاییه گفته بود زنجانی به دلیل «همکاری و رد مال» از سوی خامنه‌ای عفو و حکم اعدامش به ۲۰ سال حبس تبدیل شد که بخشی از حبس را تحمل کرده و بخشی از حبس هم در حال تحمل است.

پس از اعلام این خبر، مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت بدهی او به شرکت نفت صفر شده است. بدهی زنجانی در زمان بازداشت به قیمت امروز چیزی حدود ۱۶۸ هزار میلیارد تومان بود.

پرونده زنجانی یکی از طولانی‌ترین و البته سنگین‌ترین پرونده‌های فساد مالی و سیاسی در جمهوری اسلامی است.

او در حالی از سوی علی خامنه‌ای عفو شد، که در پرونده‌های مشابه اما سبک‌تر مانند شرکت امیرمنصور آریا، مشهور به اختلاس سه هزار میلیاردی، مه‌آفرید امیرخسروی اعدام شد.

حتی متهمان اقتصادی با مبالغ بسیار کمتر، مانند وحید مظلومین که جمهوری اسلامی به او لقب سلطان سکه داده بود، اعدام شدند.