دور دوم مذاکرات میان جمهوری اسلامی و آمریکا درباره برنامه هستهای ایران، ظهر شنبه ۳۰ فروردین در شهر رم ایتالیا آغاز شد.
ایراناینترنشنال همزمان با این گفتوگوها از مخاطبان خود پرسید نتیجه مذاکرات چه تاثیری بر زندگی روزمره آنها خواهد داشت؟
امید برای بینتیجه بودن مذاکرات و سقوط حکومت
شماری از شهروندان در پیامهای صوتی خود اظهار امیدواری کردند مذاکرات به نتیجه نرسد تا «رژیم جمهوری اسلامی از هم بپاشد».
مخاطبی گفت این گفتوگوها به هر نتیجهای که ختم شود، تاثیر قابل توجه و بلندمدتی بر زندگی شهروندان نخواهد داشت اما اگر تهران و واشینگتن به توافق برسند، «جمهوری اسلامی به این زودیها رفتنی نخواهد بود».
شهروندی دیگر گفت ایرانیان دیگر جمهوری اسلامی را نمیخواهند چون اقتصاد خراب، گرانی، واردات بیکیفیت و فساد در زندگی روزمرهشان تاثیر منفی گذاشته و این مذاکرهها هم بیشتر برای بقای حکومت است، نه برای رفاه مردم.
او اضافه کرد: «اگر جمهوری اسلامی برود، شاید تغییری واقعی در وضعیت اقتصادی و اجتماعی رخ بدهد.»
فاکسنیوز شنبه به نقل از تحلیلگران نوشت علی خامنهای بهدلیل تهدید نظامی دونالد ترامپ حاضر به مذاکره با آمریکا شده است.
این رسانه تاکید کرد حمله نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ خامنهای را وادار کرد تا بهطور موقت فعالیتهای مربوط به تسلیحات هستهای ایران را متوقف کند و اکنون هم فشار نظامی ترامپ باعث شده که رهبران سرسخت و ضدآمریکایی جمهوری اسلامی، به دادن امتیاز تن دهند.
باوجود تهدیدات متعدد ترامپ، نگاه شماری از شهروندان به نتیجه این مذاکرات بدبینانه و مبنی بر این است که هر توافقی با جمهوری اسلامی، احتمالا منجر به «حفظ بیشتر نظام» خواهد شد.
شهروندی گفت: «در صورت بقای جمهوری اسلامی، مطمئنا هیچ اتفاقی به نفع مردم نخواهد بود. درصد زیادی از مردم با قاطعیت خواهان یکسره شدن تکلیف جمهوری اسلامی هستند.»
مخاطبی دیگر در پیام خود گفت: «فقط اگر آخوند از ایران ریشهکن شود، اوضاع مردم خوب خواهد شد.»
دستاورد: هیچ
دهها شهروند در پیامی مشابه و در یک کلمه، دستاورد مذاکرات برای زندگی روزمره خود را «هیچ» توصیف کردند.
مخاطبی گفت تا «خامنهای نمرده» نقش هر مذاکرهای در آینده ایران آزاد «هیچ و هیچ و هیچ» است و شهروندی دیگر تاکید کرد این گفتوگوها هیچ تاثیری بر زندگی مردم عادی نخواهد داشت.
یک شهروند مذاکرات و توافق برجام در دولت حسن روحانی را یادآوری کرد که در زندگی مردم عادی تاثیر خاصی نداشت و تنها «باعث آزادسازی پولهای جمهوری اسلامی شد که با آن، گروههای نیابتی خود را در منطقه تقویت کند».
او با اشاره به وضعیت اقتصادی نابهسامان گفت با خرابیهایی که جمهوری اسلامی به بار آورده، حتی اگر همین حالا حکومت برکنار شود، سالها وقت برای جبران خسارتها نیاز است.
پیشتر و در دور نخست مذاکرات هم شماری از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال پیامهایی گفته بودند بدون تغییر حاکمیت، نتیجه مذاکرات منفعتی برای شهروندان از جمله در زمینه بهبود وضع اقتصادی نخواهد داشت.
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال پیامی صوتی گفت: «دندان جمهوری اسلامی پس از این مذاکره برای مردم فقیر ایران تیزتر خواهد شد.»
مخاطبی گفت: «با شناختی که از جمهوری اسلامی و همچنین سیاستهای غیرعاقلانه و ناعادلانهای که از برخی کشورهای اروپایی داریم، به نظر من مذاکره هیچ توفیقی برای ملت رنج کشیده ایران نخواهد داشت.»
ایراناینترنشنال اخیرا از طریق منابع دیپلماتیک در تهران مطلع شد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در دور اول مذاکرات، طرحی سهمرحلهای را به آمریکا پیشنهاد کرد که هدف آن کاهش تنشهای هستهای در ازای رفع تحریمها و دسترسی به داراییهای مسدود شده ایران است.
بد برای مردم، خوب برای سران حکومت
در چند پیام صوتی ارسالشده از سوی شهروندان نیز تاکید شده بود که نتیجه مذاکره برای مردم «بدبختی و سود توافق احتمالی تنها برای «سران حکومت» است.
مخاطبی گفت: «اگرآمریکا در برابر جمهوری اسلامی کوتاه بیاید، کلک مردم ایران کنده میشود.»
شهروندی گفت نتیجه توافق، ارسال پول بیشتر برای تجهیزات نظامی جمهوری اسلامی و کوچکتر شدن سفره مردم عادی است و مخاطبی دیگر آن را «فرصتی برای وقتکشی و ساخت تسلیحات بیشتر» از سوی حکومت خواند.
پیشتر یک منبع دیپلماتیک به ایراناینترنشنال گفته بود جمهوری اسلامی با پیشنهاد سه مرحلهای خود «در حال وقتکشی است» تا توان پدافند هواییاش را که مهر سال گذشته بهطور کامل از سوی اسرائیل نابود شد، بازسازی و همچنین توانایی تولید موشکهای زمینبهزمین خود را که در نتیجه همان حمله اسرائیل آسیب دیده است، بازیابی کند.
مخاطبی به ایراناینترنشنال گفت توافق احتمالی، بر زندگی «آقازادهها» تاثیر دارد ولی مردم عادی روز به روز فقیرتر میشوند و شهروندی دیگر تاکید کرد در نتیجه آن، «مشکلات نظام رفع و ظلم و ستم بر ایرانیان بیشتر خواهد شد».
به گفته شهروندی دیگر، زندگی مردم بدتر از آنچه هست خواهد شد، چون «سران حکومت به دزدیهایشان ادامه خواهند داد».
مخاطبی در پیام صوتی خود گفت: «شروع مذاکرات فقط درد کشیدن مردم را طولانیتر کرده و تاثیری بر رفتار این دیکتاتور و آسایش مردم نگذاشته. علی بابا و چهل دزد بغداد، سیر نزولی ارزش پول ملی و افزایش مشکلات مردم سالهاست تغییر نکردهاند و تنها گاهی تند و گاهی آرام شدهاند.»