فاکسنیوز نوشت مذاکرات شنبه ۳۰ فروردین در رم درباره برچیدن برنامه تسلیحات هستهای جمهوری اسلامی، پرسشهایی جدی را درباره پایبندی تهران به یک توافق جدید برانگیخته است.
ترامپ به ایران درباره برنامه هستهای «اولتیماتوم» داده است
جک کین، ژنرال بازنشسته و تحلیلگر ارشد استراتژیک در شبکه فاکسنیوز گفت ایران در حال تکرار همان «راهنمای عملیاتی» است که برای دستیابی به توافق هستهای با دولت باراک اوباما به کار گرفت.
او این راهبرد را «دروغی آشکار» خواند که به «توافق فاجعهبار سال ۲۰۱۵» منجر شد.
کین گفت ایران دارد این دروغ را دوباره تکرار میکند که گویا میخواهد سطح اورانیوم با غنای بالا را کاهش دهد و از آن برای ساخت سلاح هستهای استفاده نکند.
او افزود: «ایرانیها فکر میکنند دولت ترامپ این حرف را باور خواهد کرد؛ به هر حال ترامپ خودش در سال ۲۰۱۸ از همان توافق خارج شد.»
دولت اوباما راه را ساخت سلاح هستهای در ایران هموار کرد
مارک والاس، مدیرعامل نهاد «اتحاد علیه ایران هستهای» و سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل در دوره ریاستجمهوری جورج بوش، به فاکسنیوز گفت: «در دولت بوش، ممنوعیت کامل غنیسازی اورانیوم در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل گنجانده شده بود اما دولت اوباما این موضع را تغییر و اجازه غنیسازی تا ۳.۶۷ درصد را به ایران داد.»
به گفته والاس، اقدام دولت اوباما مسیر را برای «توافق شکستخورده برجام» هموار کرد و از آن زمان تاکنون به ایران اجازه داد تا جامعه بینالمللی را تحت فشار و باجخواهی قرار دهد.
استیون ویتکاف، نماینده آمریکا در امور خاورمیانه و در مذاکرات تهران و واشینگتن، پیشتر تاکید کرده بود برنامه اتمی جمهوری اسلامی باید نابود شود و سطح غنیسازی آن به صفر برسد اما عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در پاسخ گفت اصل غنیسازی قابل مذاکره نیست.
فاکسنیوز نوشت امتیاز دولت اوباما به ایران که اجازه داد اورانیوم را تا ۳.۶۷ درصد غنیسازی کند، اکنون برای دولت ترامپ مشکلساز شده و تلاشهایش را برای متوقف کردن حرکت تهران بهسوی ساخت سلاح هستهای پیچیدهتر کرده است.
به گفته این رسانه، ایران از این حق غنیسازی سوءاستفاده کرده تا برنامه تسلیحاتی خود را با سرعت بیشتری پیش ببرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل چندی پیش اعلام کرد جمهوری اسلامی بهطور چشمگیری میزان بیشتری اورانیوم تولید کرده که میتواند در ساخت شش بمب اتمی به کار رود.
فشار نظامی، جمهوری اسلامی را وادار به دادن امتیاز کرد
جان هانا، پژوهشگر ارشد در موسسه جینسا (JINSA)، پنجشنبه در نشستی درباره برنامه تسلیحات هستهای ایران گفت که دولت ترامپ چارچوبی دو ماهه برای رسیدن به توافق با ایران ترسیم کرده است.
هانا که در دولت بوش در نقش مشاور ارشد در کنار دیک چنی (معاون بوش) خدمت میکرد، نقش مهمی در تدوین راهبرد آمریکا در قبال مذاکرات با ایران بر سر افغانستان، عراق و برنامه هستهای جمهوری اسلامی داشت.
فاکسنیوز نوشت بهطور سنتی، فشار نظامی باعث شده که رهبران سرسخت و ضدآمریکایی جمهوری اسلامی، به دادن امتیاز تن دهند.
این رسانه نوشت حمله نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، علی خامنهای را وادار کرد تا بهطور موقت فعالیتهای مربوط به تسلیحات هستهای ایران را متوقف کند.
بر اساس گزارش فاکسنیوز، در آن زمان رهبر جمهوری اسلامی از اقدام نظامی آمریکا هراس داشت.
هانا گفت تهدید نظامی ترامپ همان چیزی بود که خامنهای را پای میز مذاکره آورد، چون این تهدید «خطر را متوجه موجودیت خود رژیم کرد».
او توضیح داد منظور از «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران این است که سانتریفیوژها منهدم و «تمامی اورانیوم غنیشده» جمهوری اسلامی از این کشور خارج شود.
به گفته هانا، تاسیسات مخفی زیرزمینی فوردو و سایت هستهای نطنز، همان مکانهایی بودند که ایران در آنها در حال حفر تونل در کوهها بوده است.
موسسه جینسا چهارشنبه ۲۷ فروردین یک اینفوگرافی منتشر کرد که بر اظهارات مقامهای دولت ترامپ درباره راستیآزمایی و برچیدن برنامه هستهای ایران تمرکز داشت.
بر اساس گزارشی از خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد ایرانی جمعه ۲۹ فروردین گفت ایران در مذاکرات هفته گذشته به ایالات متحده اعلام کرده آماده است برخی محدودیتها را بر برنامه غنیسازی خود بپذیرد اما در عین حال خواستار تضمینهای محکم و غیرقابل خدشه است تا مطمئن شود ترامپ بار دیگر از یک توافق هستهای خارج نخواهد شد.
یک مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت که «خطوط قرمز تهران که از سوی خامنهای تعیین شدهاند» در مذاکرات قابل مصالحه نیستند.
به گفته این مقام، خطوط قرمز یادشده به این معناست که ایران هرگز با برچیدن سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم، توقف کامل فرآیند غنیسازی یا کاهش میزان ذخایر اورانیوم غنیشدهاش به سطحی پایینتر از آنچه در توافق برجام آمده، موافقت نخواهد کرد.
مقامات جمهوری اسلامی همچنین میگویند تهران حاضر به مذاکره درباره برنامه موشکی خود نیست و آن را خارج از حیطه هرگونه توافق هستهای میداند.