ترامپ در مذاکرات تجاری با شرکای آسیایی، موضوع هزینه نیروهای آمریکایی را نیز مطرح می‌کند

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، قصد دارد موضوع هزینه استقرار ده‌ها هزار نیروی آمریکایی مستقر در کره‌جنوبی و ژاپن، را در مذاکرات با این کشورها بر سر اعمال تعرفه‌ها مطرح کند. این در حالی است که سئول و توکیو برای جدا نگه‌داشتن گفت‌وگوهای امنیتی از مسائل تجاری تلاش می‌کنند.

ترامپ در شبکه اجتماعی خود، تروث سوشیال، نوشت که تقسیم هزینه‌های دفاعی بخشی از مذاکرات آمریکا با سئول خواهد بود.

او افزود که در جریان دیدار مقامات ژاپنی از واشینگتن، مسائل دفاعی را نیز مطرح کرده است.

حدود ۵۰ هزار نیروی آمریکایی در ژاپن مستقرند و کره‌جنوبی نیز میزبان ۲۸ هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی است. هر دو کشور برای محافظت از خود در برابر چین، روسیه و کره‌شمالی به چتر هسته‌ای آمریکا متکی‌اند و نیروهای آمریکایی به‌عنوان عناصر حیاتی برای توانمندی ارتش آمریکا در نمایش قدرت و نفوذ در منطقه دیده می‌شوند.

ترامپ پیش‌تر نیز تهدید کرده بود که در صورت عدم پرداخت هزینه‌ها از سوی این کشورها، نیروهای آمریکایی را از این مناطق خارج خواهد کرد. او در دوره اول ریاست‌جمهوری خود نیز میلیاردها دلار بیشتر را از این کشورها مطالبه کرده بود.

کیم هونگ‌کیون، معاون وزیر امور خارجه کره‌جنوبی، چهارشنبه ۲۷ فروردین، به پارلمان این کشور گفت که با وجود آنکه واشینگتن رسما پیشنهاد بازنگری در توافق موسوم به توافق اقدامات ویژه را نداده، سئول در حال آماده‌سازی خود برای سناریوهای مختلف است.

بر اساس این توافق، کره‌جنوبی از نیروهای آمریکایی مستقر در خاکش حمایت مالی می‌کند.

چوی سانگ‌موک وزیر دارایی کره جنوبی نیز گفت که موضوع تقسیم هزینه‌ها در دستور بازبینی قرار ندارد.

بیشتر بخوانید: آمریکا از توافق با کره جنوبی و ژاپن برای مقابله با تهدیدات سایبری کره شمالی خبر داد

یک مقام دولت ژاپن به رویترز گفت توکیو مسئله هزینه‌های دفاعی را جدا از تعرفه‌ها می‌داند.

او گفت: «این‌ها در اصل مسائلی مجزا هستند».

به‌گفته این مقام ژاپنی، هزینه‌های دفاعی نباید بخشی از مذاکرات تعرفه‌ای باشد.

هنوز پنتاگون و وزارت امور خارجه آمریکا در این زمینه توضیحی ارائه نکرده‌اند.

دنی راسل از موسسه سیاست آسیا به رویترز گفت بازگشایی مذاکرات دفاعی یک «تاکتیک فشار عمدی» از سوی ترامپ است.

او گفت: «ترامپ آشکارا نشان داده که روابط ائتلافی را معامله‌ای می‌بیند و مصمم است در ازای چتر دفاعی آمریکا، سود اقتصادی متناسبی دریافت کند.»

اندکی پیش از انتخابات سال گذشته آمریکا، کره‌جنوبی و دولت وقت جو بایدن با عجله توافق پنج‌ساله جدیدی را امضا کردند که طبق آن سئول سهم خود را در تامین هزینه نیروهای آمریکایی ۸٫۳ درصد افزایش داد و در سال اول به ۱٫۴۷ میلیارد دلار رساند.

با این حال، به گفته یکی از مقامات امنیتی کره‌جنوبی که به‌دلیل عدم مجوز رسمی حاضر به افشای نام خود نبود، رهبری کنونی کره‌جنوبی به‌درستی اعلام کرده که موضوع تقسیم هزینه‌ها در دستور بازبینی قرار ندارد.

کره‌جنوبی در حال حاضر دارای یک دولت موقت است، چرا که یون سوک یول پس از تلاش ناموفق برای اعمال حکومت نظامی در ماه دسامبر گذشته، استیضاح و از ریاست‌جمهوری برکنار شد. انتخابات ریاست‌جمهوری جدید در سوم ژوئن برگزار خواهد شد.

ژاپن بزرگ‌ترین میزبان نیروهای آمریکایی در خارج از مرزهای ایالات متحده، از جمله جنگنده‌ها و تنها ناو هواپیمابر عملیاتی مستقر در خارج از آمریکاست.

طبق اعلام وزارت امور خارجه ژاپن، بر اساس توافقی که در سال ۲۰۲۲میان آمریکا و ژاپن به دست آمد و تا مارس ۲۰۲۷ادامه دارد، هزینه سالانه متوسطی که ژاپن برای نگهداری نیروهای آمریکایی می‌پردازد، حدود ۱٫۴۸ میلیارد دلار است.

نیروهای آمریکایی در کره‌جنوبی، همراه با هواپیماهای جنگی و خودروهای زرهی، از زمان پایان جنگ دو کره (۱۹۵۰ تا ۱۹۵۳) در این کشور حضور دارند.

بروس کلینگر، تحلیل‌گر سابق سازمان سیا که اکنون از اعضای مرکز هریتیج در آمریکاست، به رویترز گفت: «سئول مذاکرات را یک سال زودتر آغاز کرد تا دستیابی به شرایطی بهتر را پیش از احتمال پیروزی مجدد ترامپ تضمین کند.»

او افزود: «بازگشایی بحث بر سر توافق دفاعی و پیوند آن با مسائل اقتصادی و تجاری، نگرانی‌های کره‌جنوبی را درباره امتیازاتی که ممکن است مجبور به ارائه آن‌ها شود، و نیز درباره تداوم تعهد دفاعی آمریکا، تشدید خواهد کرد.»

سؤالاتی در مورد توانایی یا اراده ایالات متحده برای محافظت از کره‌جنوبی در برابر کره‌شمالی مجهز به سلاح هسته‌ای، باعث ایجاد درخواست‌های جدیدی برای آماده‌سازی سئول در زمینه توسعه سلاح هسته‌ای خود شده است.

تحلیل‌گران می‌گویند مذاکرات با دولت ترامپ به‌دلیل اختلافات در مورد تعرفه‌ها پیچیده‌تر نیز شده است.

کلینگر گفت همان‌گونه که ترامپ در سخنرانی خود در کنگره نرخ موثر تعرفه کره‌جنوبی را به اشتباه نقل کرد، در حساب شبکه اجتماعی خود نیز به اشتباه نوشت که پرداخت‌های مربوط به توافق هزینه‌های مشترک در دوره اول او آغاز و در دولت بایدن متوقف شده است.

توافقات آمریکا و کره جنوبی از سال ۱۹۹۱ اجرایی شده‌اند و توافقی که سال گذشته امضا شد، دوازدهمین توافق از این نوع بین دو کشور بود.

فرمانده نیروهای آمریکا در کره و همچنین ژنرال مسئول کلیه نیروهای آمریکایی در منطقه هند-اقیانوس آرام، هفته گذشته در کنگره آمریکا، از سهم کره‌جنوبی در بودجه‌های دفاعی خود و خرید گسترده جنگ‌افزار و هواپیماهای آمریکایی تمجید کردند.

ژنرال زاویه برانسون، فرمانده نیروهای آمریکا در کره، گفت: «این سرمایه‌گذاری‌های استراتژیک نشان‌دهنده مشارکت پایدار بین دو کشور است.»