عملیات اسد: ماموریت هوایی برای انتقال مخفیانه دارایی‌های دیکتاتور سوریه

تصویری ماهواره‌ای، بر اساس تحلیل رویترز، نشان می‌دهد که جت C5-SKY در حال حرکت به سمت باند پرواز قبل از پرواز خود از سوریه است
تصویری ماهواره‌ای، بر اساس تحلیل رویترز، نشان می‌دهد که جت C5-SKY در حال حرکت به سمت باند پرواز قبل از پرواز خود از سوریه است

خبرگزاری رویترز در گزارشی به عملیات ویژه‌ای پرداخته که در آستانه سقوط حکومت بشار اسد انجام شد و هدف آن خارج کردن مقادیر قابل توجهی پول نقد، اشیای قیمتی و اسناد محرمانه مربوط به شبکه مالی رییس‌جمهوری سابق سوریه بود.

بر اساس گزارشی که خبرگزاری رویترز با اتکا به بیش از ۱۲ منبع گردآوری کرده، یاسر ابراهیم، مشاور اقتصادی ارشد اسد، هماهنگی‌های لازم را برای اجاره یک جت خصوصی و انجام چهار پرواز به امارات متحده عربی را انجام داد تا دارایی‌های گرانبهای بشار اسد، بستگان، مشاوران و کارکنان کاخ ریاست‌جمهوری را از سوریه خارج کند.

یاسر ابراهیم که دفتر اقتصادی و مالی ریاست‌جمهوری را اداره می‌کرد، نقشی کلیدی در شکل‌گیری شبکه‌ای از شرکت‌ها و نهادهایی داشت که اسد از طریق آن‌ها کنترل گسترده‌ای بر اقتصاد سوریه اعمال می‌کرد. طبق اعلامیه‌های تحریمی آمریکا و منابع آگاه از اقتصاد سوریه، او در عمل چهره‌ای پوششی برای اسد بود.

غرب پس از سرکوب اعتراضات مردمی در سال ۲۰۱۱، اسد را تحریم کرد و بعدها ابراهیم را نیز به دلیل همکاری با رژیم تحت تحریم قرار داد.

جت امبرائر مدل Legacy 600 با شماره ثبت C5-SKY که در گامبیا ثبت شده، طی ۴۸ ساعت پیش از سقوط حکومت اسد، چهار پرواز پیاپی به سوریه انجام داد. چهارمین پرواز این هواپیما، طبق اسناد ردیابی پرواز و تصاویر ماهواره‌ای، در هشت دسامبر ۲۰۰۴ از پایگاه هوایی حمیمیم – تحت کنترل روسیه در نزدیکی لاذقیه – صورت گرفت؛ همان روزی که اسد نیز از همین پایگاه به روسیه گریخت.

این نخستین‌بار است که عملیات انتقال مخفی دارایی‌های اسد گزارش می‌شود. رویترز می‌گوید که برای نوشتن این گزارش با منابع مطلع از جزئیات این عملیات گفت‌وگو کرده؛ از جمله کارکنان فرودگاه، افسران سابق اطلاعاتی و گارد ریاست‌جمهوری، و یکی از افراد فعال در شبکه مالی اسد.

این گزارش همچنین بر پایه پیام‌های رد و بدل شده در واتس‌اپ میان اطرافیان یاسر ابراهیم، داده‌های ردیابی پرواز، تصاویر ماهواره‌ای و بررسی سوابق مالکیت شرکت‌ها و هواپیماها در سه قاره تدوین شده است.

به‌نوشته رویترز، هواپیما حامل کیف‌های مشکی بدون نشان حاوی دست‌کم ۵۰۰ هزار دلار وجه نقد، اسناد، لپ‌تاپ و هارد درایوهایی حاوی اطلاعات حیاتی از شبکه موسوم به «گروه» بود؛ نام رمزی که اسد و ابراهیم برای ساختار پیچیده اقتصادی خود شامل مخابرات، بانک‌داری، املاک، انرژی و سایر حوزه‌ها به کار می‌بردند.

اسد که در روزهای آخر حکومت حتی موقعیت مکانی‌اش از اعضای نزدیک خانواده پنهان نگه داشته شده بود، اکنون در روسیه پناهندگی سیاسی دریافت کرده است. رویترز موفق به تماس با اسد یا ابراهیم برای اظهارنظر نشد. وزارت امور خارجه روسیه و امارات نیز به پرسش‌های رویترز درباره این عملیات پاسخی ندادند.

یکی از مقامات ارشد دولت جدید سوریه به ریاست احمد الشرع به رویترز گفت که دولت مصمم است دارایی‌های عمومی خارج‌شده از کشور در آستانه سقوط حکومت اسد را بازگرداند، تا در شرایط کمبود ارز و فشار تحریم‌ها، به اقتصاد کشور کمک کند.

این مقام تایید کرد که پول از کشور خارج شده، اما جزییاتی درباره نحوه آن ارائه نکرد و گفت تحقیقات درباره مقصد این وجوه همچنان ادامه دارد.

رویترز نتوانسته تعیین کند که آیا خود اسد به‌طور مستقیم این عملیات را هدایت کرده یا نه؛ اما چندین منبع مطلع از جزییات ماموریت تاکید کرده‌اند که این عملیات بدون تایید مستقیم او امکان‌پذیر نبوده است.

«این هواپیما را ندیده‌اید»

درشش دسامبر، هم‌زمان با پیشروی نیروهای شورشی به رهبری گروه هیئت تحریر الشام به سمت دمشق، جت امبرائر وارد فرودگاه بین‌المللی پایتخت شد. بیش از ۱۰ نفر از ماموران اطلاعات نیروی هوایی سوریه که همواره بازوی سرکوب حکومت اسد بودند، در محوطه تشریفات فرودگاه و مسیرهای دسترسی آن مستقر شدند.

سه منبع حاضر در محل گفتند خودروهایی غیرنظامی با شیشه‌های دودی وارد منطقه VIP شدند. دو نفر از این افراد گفتند که این خودروها متعلق به گارد جمهوری‌خواه، نیروی حفاظت از کاخ و شخص اسد بودند.

یکی از افسران پیشین این گارد گفت: «وقتی گارد جمهوری وارد عمل می‌شود، یعنی خود بشار دستور داده است.»

او افزود که این گارد تنها از اسد یا ژنرال طلال مخلوف، پسرعموی او، دستور می‌گرفت.

محمد قیرُوت، رییس عملیات زمینی خطوط هوایی سوریه، گفت که سرتیپ غدیر علی، رییس امنیت فرودگاه، به کارکنان گفته بود که پرسنل اطلاعات نیروی هوایی مدیریت هواپیما را برعهده خواهند داشت و تاکید کرده بود: «شما این هواپیما را ندیده‌اید.»

غدیر علی، افسر ارشد اطلاعاتی، به‌طور مستقیم از کاخ ریاست‌جمهوری دستور می‌گرفت. تلاش رویترز برای تماس با او بی‌نتیجه ماند.

ساعت‌های پایانی

داده‌های Flightradar24 نشان می‌دهد که این هواپیما در هر چهار پرواز به فرودگاه خصوصی البطین در ابوظبی، که به‌دلیل رعایت شدید حریم خصوصی مورد استفاده مقامات عالی‌رتبه است، پرواز کرده است.

نخستین پرواز هواپیما از دبی در ظهر شش دسامبر وارد دمشق شد و پس از انتقال محموله به البطین بازگشت. این هواپیما حدود ساعت ۱۰ شب بار دیگر در دمشق فرود آمد. طبق گفته یکی از کارکنان، هر بار که هواپیما فرود می‌آمد، خودروها به سرعت به سمت آن حرکت می‌کردند و پیش از برخاستن مجدد، محل را ترک می‌کردند.

به گفته یک افسر پیشین اطلاعاتی حاضر در صحنه، دو پرواز اول در آن روز حامل اعضای خانواده اسد از جمله نوجوانان و پرسنل کاخ ریاست‌جمهوری بودند و در آن‌ها پول نقد نیز حمل می‌شد. همچنین آثار هنری از جمله تابلو و مجسمه‌های کوچک نیز در دومین پرواز حمل شده بود.

در هفت دسامبر، هواپیما حدود ساعت چهار بعدازظهر به دمشق برگشت و اندکی بعد به البطین رفت. این‌بار، هواپیما حامل کیف‌هایی پر از پول نقد و همچنین هارد درایوها و وسایل الکترونیکی حاوی اطلاعاتی درباره شبکه اقتصادی اسد بود.

رویترز به‌نقل از منابع خود افزود که این اطلاعات شامل صورت‌حساب‌ها، صورت‌جلسات، مالکیت شرکت‌ها، املاک، تراکنش‌های مالی، شرکت‌های فراساحلی و حساب‌های بانکی بود.

در این پرواز، خودروهای متعلق به سفارت امارات در دمشق به منطقه VIP فرودگاه نزدیک شدند که به گفته افسر اطلاعاتی پیشین، نشان‌دهنده اطلاع امارات از این عملیات بود.

پرواز به پایگاه روسیه

بامداد هشت دسامبر، با رسیدن نیروهای شورشی به دمشق، اسد با هماهنگی روسیه به سمت لاذقیه گریخت و فرودگاه دمشق تعطیل شد.

ساعاتی بعد، هواپیمای C5-SKY از البطین به پرواز درآمد و پس از عبور از شهر حمص، برای حدود شش ساعت از رادار ناپدید شد. پس از آن مجددا در مسیر بازگشت به ابوظبی در همان منطقه ظاهر شد.

طبق اظهارات یک افسر اطلاعاتی سابق، هواپیما در این مدت در پایگاه هوایی حمیمیم فرود آمده بود. تصویر ماهواره‌ای گرفته‌شده در ساعت ۹:۱۱ صبح از سوی Planet Labs نیز نشان می‌دهد که هواپیما در باند این پایگاه قرار داشته است. اندازه و شکل هواپیما و داده‌های پرواز تایید می‌کند که این همان جت C5-SKY بوده و تنها هواپیمای خصوصی فعال بین شش تا هشت دسامبر در آسمان سوریه بوده است.

در این پرواز، احمد خلیل خلیل، از نزدیکان یاسر ابراهیم و چهره فعال در شبکه اقتصادی اسد، سوار هواپیما بوده است. به گفته منابع، او با یک خودرو زرهی متعلق به سفارت امارات به پایگاه رسیده و ۵۰۰ هزار دلار وجه نقد همراه داشته است.

خلیل این مبلغ را دو روز پیش از آن از بانک اسلامی بین‌المللی برداشت کرده بود. این حساب متعلق به شرکت «برج اینوستمنت» در دمشق است که طبق داده‌های پایگاه گزارش سوریه (The Syria Report)، یاسر ابراهیم مالک نیمی از آن است.

احمد خلیل به پیام رویترز در فیسبوک پاسخ نداد. بانک SIIB و شرکت برج نیز به ایمیل‌های ارسالی پاسخ ندادند.

طبق گفته منابع، این جت در قالب قرارداد «اجاره خشک» (dry lease) فعالیت می‌کرد، یعنی هواپیما بدون خدمه و خدمات جانبی اجاره داده شده بود. مشخص نیست چه کسی پروازها را هدایت کرده است.

به گفته یکی از منابع، ابراهیم در ۱۱ دسامبر به ابوظبی رسید.

رییس‌جمهوری جدید سوریه، احمد الشرع، در پاسخ به سؤال رویترز درباره این پرواز، از اظهارنظر خودداری کرد.

«هواپیمای لبنانی»

طبق گفته منابع، ابراهیم این جت شخصی را از محمد وهبه، بازرگان لبنانی، اجاره کرده بود. در پیام‌های واتس‌اپی، یکی از اطرافیان ابراهیم این هواپیما را «هواپیمای لبنانی» نامیده بود.

بر اساس صفحه لینکدین محمد وهبه، او مالک شرکت Flying Airline FZCO است که در منطقه آزاد دبی ثبت شده است.

در آوریل ۲۰۲۴، وهبه در لینکدین عکس‌هایی از هواپیمای C5-SKY منتشر و از آن با عنوان «خوش آمدی» یاد کرده بود. در ژانویه نیز اعلام کرده بود که هواپیما برای فروش عرضه شده است.

این هواپیما در آوریل ۲۰۲۴ در گامبیا و به نام شرکت Flying Airline Company ثبت شده است. در ماه‌های پیش از سقوط حکومت اسد، این هواپیما چندین بار به روسیه، متحد کلیدی اسد، پرواز کرده بود.

رویترز نتوانسته با تماس ثبت‌شده شرکت در گامبیا، شیخ تیجان جالو، ارتباط برقرار کند.

طبق اسناد گامبیا، ۳۰ درصد مالکیت این شرکت متعلق به یک لبنانی دیگری به نام اسامه وهبه و ۷۰ درصد متعلق به یک شهروند عراقی به نام صفا احمد صالح است.

در شبکه‌های اجتماعی، محمد وهبه پسری به نام اسامه دارد که در صنعت هوانوردی فعالیت می‌کند، اما رویترز نتوانسته تایید کند که آیا او همان فرد ثبت‌شده در گامبیا است یا خیر.

محمد وهبه در تماس با رویترز، هرگونه ارتباط با پروازهای C5-SKY به سوریه را رد کرد و گفت که مالک هواپیما نیست و فقط گاهی آن را از یک واسطه، که نامش را فاش نکرد، اجاره می‌کند. او درباره نقش احتمالی پسرش نیز پاسخی نداد.

اسامه وهبه نیز به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد. رویترز نتوانسته صفا احمد صالح را پیدا کند.