گوگل با احتمال جریمه ۵ میلیارد پوندی روبهروست
گوگل، غول فناوری آمریکایی، بهدلیل انحصارطلبی در بازار جستوجوی آنلاین، با یک شکایت گروهی و احتمال جریمهای بیش از پنج میلیارد پوندی (معادل ۶.۶ میلیارد دلار) در بریتانیا روبهرو شده است.
بر اساس گزارش سیانبیسی در این شکایت که چهارشنبه ۲۷ فروردین در بریتانیا به ثبت رسید، گوگل متهم شده است با بهرهگیری از قدرت برتر خود، فعالیت رقبای دیگر را در عرصه موتورهای جستوجو با محدودیت مواجه و از این طریق، موقعیت برترش را در بازار پر سود تبلیغات آنلاین تثبیت کرده است.
جزییات شکایت از گوگل
دادخواست علیه گوگل از سوی «اُور بروک»، پژوهشگر حقوق رقابت، از طرف صدها سازمان بریتانیایی تنظیم شده است که از اول ژانویه ۲۰۱۱ تا زمان ثبت شکایت از خدمات تبلیغاتی گوگل استفاده کردهاند.
بر اساس بررسی بازار در سال ۲۰۲۰ بهوسیله سازمان نظارت بر رقابت بریتانیا (CMA)، گوگل به تنهایی ۹۰ درصد از کل درآمد بازار تبلیغات جستوجو را به خود اختصاص داده است.
این حجم از سلطه بر بازار، کسبوکارها و سازمانهای بریتانیایی را مجبور به استفاده از تبلیغات گوگل برای معرفی محصولات و خدمات خود کرده است.
روشهای انحصارطلبانه گوگل
شکایت مذکور تاکید دارد که گوگل با انجام اقدامات متعدد، رقابت را در عرصه جستوجوی آنلاین محدود کرده است.
از جمله این اقدامات میتوان به انعقاد قراردادهایی با تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند برای نصب پیشفرض «گوگل سرچ» و مرورگر «کروم» روی دستگاههای اندرویدی و همچنین پرداخت میلیاردها دلار به اپل برای تضمین جایگاه موتور جستوجوی پیشفرض در مرورگر «سافاری» اشاره کرد.
یکی دیگر از اتهامهای مطرح شده این است که گوگل طوری عمل میکند که ابزار مدیریت جستوجویش موسوم به «سرچ ادز ۳۶۰»، عملکرد و ویژگیهای بهتری را با محصولات تبلیغاتی خودش -در مقایسه با رقبا- ارائه میدهد.
بروک معتقد است گوگل با بهرهبرداری از جایگاه خود در بازار جستوجوی عمومی و تبلیغات جستوجو، هزینههای غیرضروری و گزافی را به آگهیدهندگان تحمیل کرده و آنها را مجبور به پرداخت مبالغ بیشتری برای خدمات تبلیغاتی کرده است.
این چالش حقوقی تازهترین مورد از سلسله دعاوی حقوقی علیه شرکتهای بزرگ فناوری آمریکایی است.
غولهای فناوری از گوگل گرفته تا متا، با انبوهی از دادخواستها، تحقیقات نظارتی و جریمهها بهدلیل نگرانیها درباره قدرت و نفوذ فراگیرشان مواجه هستند.
موج مقابله با انحصارطلبی در دنیای فناوری
در سال ۲۰۱۸، اتحادیه اروپا جریمه سنگینی به مبلغ ۴.۳ میلیارد یورو (معادل ۴.۹ میلیارد دلار) برای گوگل تعیین کرد. این جریمه بهدلیل سوءاستفاده گوگل از موقعیت انحصاری خود بهعنوان توسعهدهنده سیستم عامل اندروید وضع شد.
تخلف اصلی گوگل، الزام تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند به نصب پیشفرض موتور جستوجوی گوگل و مرورگر کروم همراه با فروشگاه گوگل پلی بود.
با این همه و با گذشت هفت سال از صدور این رای، گوگل همچنان در فرآیند تجدیدنظرخواهی و تلاش برای لغو یا کاهش این جریمه است.
سازمان نظارت بر رقابت در بریتانیا در ژانویه سال جاری نگرانیهای جدی خود را درباره وضعیت رقابت در بازار «رایانش ابری» ابراز کرد و پیشنهاد داد تحقیقاتی درباره آمازون و مایکروسافت بر اساس قانون تازه «بازارهای دیجیتال، رقابت و مصرفکنندگان» آغاز شود.
این اقدام در پی شکایت گروهی دیگری صورت گرفت که در دسامبر ۲۰۲۴ علیه مایکروسافت مطرح شد.
در این پرونده، مایکروسافت به دریافت هزینههای ناعادلانه از مشتریان شرکتهای رقیب در حوزه خدمات ابری متهم شد.
شاکی این پرونده، ماریا لوییزا استاسی، وکیل متخصص حقوق رقابت، خواستار غرامتی بیش از یک میلیارد پوند برای جبران خسارت شرکتهای زیاندیده است.