بلومبرگ: آمریکا برآورد میزان کمک به کییف را در مذاکرات توافق مواد معدنی کاهش داد
به گزارش بلومبرگ، ایالات متحده برآورد خود از ارزش کمکهای ارائهشده به اوکراین از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه به این کشور در سال ۲۰۲۲ را از ۳۰۰ میلیارد دلار به حدود ۱۰۰ میلیارد دلار کاهش داده است. این گزارش چهارشنبه و به نقل از منابع آگاه منتشر شده است.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در تلاش برای دستیابی به یک توافق دوجانبه در زمینه منابع معدنی با اوکراین است. توافقی که بخشی از ابتکار عمل او برای پایان دادن به جنگ روسیه علیه اوکراین بهشمار میرود.
ترامپ همچنین این توافق را راهی برای جبران بخشی از هزینههای نظامی سنگینی میداند که آمریکا در حمایت از کییف متحمل شده است. هرچند که این کمکها به عنوان وام نبوده است.
همزمان با این ابتکار، ترامپ بهمن ماه ۱۴۰۳ در کنفرانس امنیتی مونیخ طرحی را برای پایان جنگ اوکراین ارائه داد که در آن تاکید شده بود صلح باید از مسیر «توافق اقتصادی و فشار سیاسی» حاصل شود.
برخی تحلیلگران، تلاش او را برای انعقاد توافق معدنی در ادامه همان مسیر ارزیابی میکنند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، سهشنبه اعلام کرد مذاکرات با آمریکا درباره این توافق معدنی «مثبت» بوده و انتظار میرود دور جدیدی از نشستها برگزار شود.
پیش از این گزارشهایی منتشر شده است که نشان میدهند آمریکا و اوکراین به تفاهم اولیهای بر سر این توافق دست یافتهاند و تصویب آن در کابینه اوکراین در دست بررسی است.
در عین حال تنشهایی نیز در روند مذاکرات گزارش شده است.
ترامپ اخیرا اعلام کرد که زلنسکی قصد دارد از توافق مربوط به منابع معدنی عقبنشینی کند و هشدار داد که در این صورت، اوکراین با مشکلات بزرگی مواجه خواهد شد.
از سوی دیگر، برخی مقامهای آمریکایی گفتهاند زلنسکی در تلاش است تا این توافق را به عنوان ابزاری برای مدرنسازی اقتصاد کشورش و جذب سرمایهگذاران غربی معرفی کند.
خبرگزاری رویترز نوشت که کاخ سفید تاکنون به درخواست برای اظهار نظر در این زمینه پاسخ نداده است.
ماه گذشته، دولت ترامپ پیشنهادی تازه و گستردهتر برای یک توافق مواد معدنی با اوکراین مطرح کرد. توافقی که در آن هیچ تضمین امنیتیای برای اوکراین در نظر گرفته نشده اما بر اساس آن، درآمد حاصل از استخراج منابع طبیعی به وسیله شرکتهای دولتی و خصوصی در سراسر قلمرو اوکراین، باید در یک صندوق سرمایهگذاری مشترک واریز شود.
در پی توقف بخشی از کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین، ترامپ در یک سخنرانی ویدیویی گفته بود که زلنسکی تا زمانی که حمایت آمریکا را داشته باشد، خواهان صلح نیست.
این اظهارات با واکنشهای گسترده در رسانهها و نهادهای دیپلماتیک اروپایی روبهرو شد.