در حالی که رهبر جمهوری اسلامی، حدود دو ماه قبل، پیش از این، ۱۹ بهمنماه ۱۴۰۳، گفته بود که مذاکره با آمریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست، سهشنبه ۲۶ فروردین در دیدار با هیئت رییسه و شماری از نماینده مجلس و برخی دیگر از مقامهای حکومت گفت: «گفتوگوهای عمان یکی از دهها کار وزارت خارجه است. …. کاری و حرکتی است که تصمیمگیری شده و در قدمهای اول هم خوب اجرا شده است.»
وحشت از فروپاشی نظام
در پاسخ به سوال ایراناینترنشنال، که از مخاطبان و کاربران خواسته بود نظرشان را درباره ابراز رضایت رهبر جمهوری اسلامی از دور اول مذاکرات بیان کنند، اکثر کاربران به ترس خامنهای از فروپاشی نظام اشاره کردند و گفتند واکنش و مجموعه اقدامات او برای جلوگیری از این امر بوده است.
گروهی معتقدند که ترس از تغییر نظام سیاسی و مذهبی، انگیزه اصلی مواضع جدید رهبر جمهوری اسلامی است. آنها پیشبینی میکنند که جامعه ایران در آینده شاهد تحولات عمیق سیاسی و فرهنگی خواهد بود.
کاربری در این باره نوشته است: «علت ابراز رضایت خامنهای ترس است؛ فقط ترس از سرنگونی، در ایران دو انقلاب رخ خواهد داد، انقلاب سیاسی گذار از رژیم مذهبی که منجر به سرنگونی جمهوری اسلامی خواهد شد و انقلاب مذهبی گذار از اسلام و تشیع که به ورود به دوره ای نوین از تجددگرایی با بنیان اندیشه های ایران کهن منجر میشود»
برخی، اظهارات خامنهای را ناشی از نگرانیهای شخصی و تلاش برای حفظ قدرت میدانند، در حالی که معتقدند زمان تغییرات نزدیک است. به گفته یک کاربر: «این شیطان با ماورا قرارداد داره ….ولی دیگه تموم شد موقع رفتنشه»
برخی از مخاطبان نیز اظهارات خامنهای را تلاش برای خرید زمان میدانند و خواستار هوشیاری طرفهای مقابل هستند.
در این رابطه یکی از مخاطبان نوشته است: «ابراز رضایت خامنهای از سر ترس و خطر است. نه چیز دیگر؛ چون سرنوشتی مانند صدام، قذافی، حسنی مبارک، بن علی و بشار اسد در انتظار اوست ...»
عدهای هم با اشاره به شرایط اقتصادی، مواضع رهبر جمهوری اسلامی را نمایشی و با نیت فریب میدانند. همچنین برخی معتقدند که اقدامات خامنهای با هدف نجات موقعیت سران نظام انجام میشود و احتمال تغییرات اساسی را نزدیک میدانند.
یک مخاطب در این باره نوشته است: «به نظرم بهزودی رژیم سرنگون میشه. مذاکره بهخاطر اینه که بتونن خودشون و سران رو نجات بدن؛ همین»
در این رابطه بیشتر بخوانید: خواسته آمریکا از مذاکره با ایران: نظارت بر برنامه موشکی و بازرسی سختگیرانهتر هستهای؟
فریبکاری خامنهای
بسیاری از کاربران نیز، خامنهای را به فریبکاری، حیله یا داشتن انگیزههای پنهان متهم میکنند و به او اعتماد ندارند.
آنها میگویند تجربه تاریخی نشان میدهد که اعتماد به برخی از چهرههای سیاسی-مذهبی دشوار است و ممکن است انگیزههای پنهانی در پس اظهارات رهبر جمهوری اسلامی وجود داشته باشد.
یکی از مخاطبان نوشته است: «خامنهای چوپان دروغگو است. ۴۶ سال تجربه می گوید به آخوند سیاسی نباید اعتماد کرد. حتما حیلهای در کار است. صرفنظر از اینکه گفته من دیپلمات نیستم، انقلابی هستم.»
برخی گمان میکنند که توافقات پشتپردهای در شکلگیری مواضع خامنهای دخیل بوده است.
گروهی معتقدند که خامنهای با این مواضع در پی حفظ قدرت و منافع خودش است و خواستار هوشیاری جامعه در برابر اقدامات فریبکارانه شدهاند.
یک کاربر نوشته است: « وقتی اینطوری حرف میزند، یعنی پشت حرفش حتما یک نیرنگ و حیلهای هست. اگر نه چیزی نشده که بخواد راضی باشه. اون داره برای خودش وقت میخره.»
نتیجه سیاستهای خامنهای: فقر و گرانی
دستهای دیگر از کاربران، نتیجه تصمیمات و مواضع خامنهای را افزایش فقر مردم دانستند. نظرات این دسته به مشکلات اقتصادی، گرانی، فقر و تاثیر کلی سیاستهای خامنهای بر زندگی مردم اشاره دارد.
مخاطبان ایراناینترنشنال، با ابراز تاسف از مشکلات اقتصادی، معتقدند که سیاستهای رهبر جمهوری اسلامی به زیان مردم بوده است.
کاربری در این رابطه نوشته است: «فقط زندگی مردم ایران بود که نابود شد.ای امان از جاهلان و نادانان و نون به نرخ روز خورهای جامعه؛ امان از مغزهای زنگ زده و شستشو شده»
برخی نیز با ابراز ناامیدی از انفعال جامعه، خواستار اقدام جمعی برای تغییر شرایط هستند. کاربری نوشته است: «دیگه همه چی رو [خامنهای] باید قبول کنه. راهی نداره! ولی واقعا من موندم از این ملت که هی فیلم میگیرن این گران شده اون گران شده،، خب کی میخوان قیام کنند؟»
مخاطب دیگری نوشته است: «خرابی کشور برای خامنهای پشیزی ارزش ندارد فقط کافی است ببیند با مذاکره در قدرت میماند ولی کشور ویران و مردم فقیر میشوند راضی است»
تمجید از خامنهای
برخی از مخاطبان نیز به تمجید از رهبر جمهوری اسلامی پرداختند. حامیان حکومت مذاکره را منطقی، مثبت یا نشانه موفقیت میدانند یا به تاثیرات اقتصادی مثبت آن اشاره میکنند. آنها مذاکره را اقدامی منطقی و در راستای شناخت دیدگاههای طرف مقابل میدانند، نه تایید آنها. کاربری نوشته است: «مگر امام حسن با دشمنان خودش صلح نکرد؟ مذاکره به معنی تایید حرف طرف مقابل نیست بلکه شناخت نظرات طرف مقابل است.»
برخی هم با خوشبینی به مواضع رهبر جمهوری اسلامی، آن را نشانه موفقیت در برابر مخالفان میدانند. کاربری در این رابطه نوشته است: «رهبر،پوزه همه مخالفان نظام رو به خاک کشید. مخالفان نظام فکرشو نمیکردن که چنین خنجری از ترامپ بخورن.»