پیرهادی، دوشنبه ۲۵ فروردین، در گفتوگو با سایت «خبرآنلاین» گفت بحران آب در تهران فقط یک مسئله اقلیمی نیست و نتیجه سالها بیبرنامگی، ناهماهنگی نهادی و چشمپوشی از سلامت عمومی است.
رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران با اشاره به بحرانی بودن وضعیت منابع آبی پایتخت، هشدار داد که تهران لبتشنگی را تجربه میکند و استفاده از پسابهای غیراستاندارد، سلامت مردم را تهدید میکند.
او بالا بودن سرانه مصرف آب شهری در تهران را یکی از موضوعات بسیار مهم و نگرانکننده خواند و گفت در حالی که متوسط بارش سالانه در تهران ۲۲۹ میلیمتر است، سرانه مصرف روزانه آب بین ۳۲۰ تا ۳۷۰ لیتر در نوسان است.
این مقام شورای شهر تهران، با اشاره به اینکه با روند فزاینده جمعیت در تهران، نیاز آبی شهر بهشدت افزایش خواهد یافت، گفت اصلاح سرانه مصرف باید بهصورت جدی در دستور کار قرار گیرد.
پیش از این در ۱۸ فروردین، روزنامه هممیهن در گزارشی با اشاره به اینکه کشور در آستانه «فاجعه بیآبی تمامعیار» و در نهایت خشکسالی قرار دارد، هشدار داد که نبود آب، معیشت مردم و نفسهای کشور را به شماره خواهد انداخت.
این روزنامه با اشاره به اینکه بحران آب از سالهای دور در ایران وجود داشته اما در سال جاری به اوج خود رسیده است، نوشت دولت مسعود پزشکیان همچنان برنامهای برای آب ارائه نکرده است.
پیرهادی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با «خبرآنلاین» به افزایش حفر چاه در شهرهای پیرامونی تهران اشاره کرد و گفت حفر این چاهها زیستپذیری این محدوده ها را دچار چالش کرده و عمق فرونشست در برخی نقاط شهر تهران به ۳۱ سانتیمتر رسیده است.»
این مقام شورای شهر تهران با اشاره به نامه محرمانه چند سال پیش مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران خطاب به وزیر کشور درباره بحرانی بودن وضعیت آب، گفت: «متاسفانه در حوزه وسایل کاهنده مصرف، کشور پیشرفت چشمگیری نداشته، درحالیکه این ابزارها میتوانند تا ۳۰ درصد در مصرف صرفهجویی ایجاد کنند.»
مافیای آب
سایت «رویداد ۲۴» دوشنبه ۲۵ فروردین در گزارشی با عنوان «چه کسانی پشت پرده مافیای آب هستند؟»، نوشت بحران آب در ایران به نقطهای حساس و سرنوشتساز رسیده است و آنچه این بحران را پیچیدهتر کرده، ظهور «مافیای آب» است.
این گزارش با تاکید بر اینکه در سالهای اخیر، بحران آب در استانهای مرکزی کشور مانند اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری به نقطهای بحرانی رسیده است، نوشت: «گروههای پرنفوذ که از طریق روابط سیاسی، اقتصادی و گاه فاسد به منابع آبی دست مییابند، بهویژه از طریق پروژههای انتقال آب و برداشتهای بیرویه و غیرمجاز، موجب تخریب سیستماتیک منابع آبی شدهاند.»
به نوشته «رویداد ۲۴»، افرادی که در این مافیا نقش دارند، با بهرهگیری از نفوذ خود، آبهای سطحی و زیرزمینی را بهطور غیرقانونی و ناعادلانه به نفع صنایع و بخشهای خاص کشاورزی در مناطق مشخص منتقل میکنند.
طبق این گزارش، این انتقالها، ضمن بیتوجهی به حقوق کشاورزان بومی، باعث تشدید خشکسالی و تنش آبی در مبادی برداشت آب شدهاند.
پیش از این و در ۱۷ فروردین، ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، نسبت به وقوع «جنگ آب» میان استانها هشدار داد و گفت: «تهران با یک وضعیت فوقالعاده حاد و خطرناک مواجه است و استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق نیمه شرقی کشور نیز با مشکلات مشابهی روبهرو هستند.»
او با بیان اینکه مسئله کمبود آب در مشهد به مرحله «بحرانی وحشتناک» رسیده، تاکید کرد وضعیت این شهر همچون تهران، اصفهان و یزد است و در آیندهای نزدیک ممکن است شرایط بهمراتب «وخیمتر و خطرناکتر» شود.
در هفتهها و ماههای گذشته هشدارها درباره کمآبی، خالی شدن ظرفیت سدها و بحران خشکسالی شدت گرفته است.
در پنجم فروردین، اسکندر مومنی، وزیر کشور، کمبود آب در ایران را مسئلهای جدی خواند و از مردم خواست «مدیریت مصرف آب» را در اولویت قرار دهند.
شماری از رسانهها در ایران هم دوم فروردین به مناسبت روز جهانی آب، در گزارشهایی به کاهش چشمگیر منابع آب زیرزمینی و ذخایر سدها، بحران تنش آبی و خشکسالی پرداختند.
آمارهای رسمی نشان میدهند حدود ۸۰ درصد منابع آب زیرزمینی کشور مصرف شده و ذخایر سدها در وضعیتی بحرانی قرار دارند.
پیشتر برخی کارشناسان هشدار داده بودند ذخیره هزار ساله آبهای زیرزمینی ایران در سه دهه اخیر مصرف شده است.