پیدا شدن رد پای دایناسور هنگام تصویربرداری یک مستند در ایتالیا

در جریان فیلم‌برداری مستندی درباره ساختار زمین‌شناسی منطقه باونئی در جزیره ساردینیا در ایتالیا، گروهی از دانشمندان موفق به کشف فسیل‌هایی شدند که حضور دایناسورها را در این بخش از ایتالیا اثبات می‌کنند.

در جزیره ایتالیایی ساردینیا، سرزمینی با چشم‌اندازهای طبیعی و تاریخی، اخیرا کشفی علمی و استثنایی صورت گرفته است که این کشف، نخستین شواهد روشن از وجود دایناسورها در دوران مزوزوئیک در ساردینیاست.

دوران مزوزوئیک

دوران مزوزوئیک که به «عصر دایناسورها» نیز معروف است، یکی از سه دوران اصلی زمین‌شناسی است و بین حدود ۲۵۲ تا ۶۶ میلیون سال پیش ادامه داشته است.

این دوران شامل سه دوره تریاس، ژوراسیک و کرتاسه است و با ظهور، شکوفایی و در نهایت انقراض دایناسورها شناخته می‌شود.

در این دوران، زمین شاهد تغییرات گسترده‌ای در اقلیم، جغرافیا و تنوع زیستی بود و بسیاری از گونه‌های خزندگان، پرندگان اولیه و گیاهان گلدار در همین دوره پدید آمدند.

رد پای دایناسور در صخره‌های دوران ژوراسیک

پروفسور آنتونیو آسورجیا، سرجیو جینسو و استفانیا سیاس، از اساتید پیشین دانشگاه‌های ساساری و کالیاری اعضای یک تیم علمی بودند که موفق به کشف فسیل‌های دایناسورها در منطقه ساردینیا شدند.

آن‌ها در صخره‌هایی مربوط به دوره ژوراسیک میانی (حدود ۱۶۵ میلیون سال پیش)، ردپای یک دایناسور دوپای متعلق به گروه «تروپودها» را کشف کردند. گونه‌ای که تاکنون در ساردینیا گزارش نشده بود.

به گفته کارشناسان، این دایناسور در مناطق ساحلی و مردابی با رسوبات شنی و گِلی زندگی می‌کرده است.

سیاس که نخستین بار این ردپاها را شناسایی کرد، اعلام کرد که این دایناسور به صورت موقت «بیبی» نام‌گذاری شده و به احتمال زیاد ماده بوده؛ گرچه برای تایید علمی آن باید منتظر ماند.

دایناسوری بدون چنگال و با ردپای سخنگو

مارکو زدا، دیرینه‌شناس و استاد دانشگاه ساساری، در یک نشست خبری گفت: «ردپاها با ما حرف می‌زنند و می‌گویند که ۱۶۵ میلیون سال پیش اینجا چه گذشته است.»

به گفته زدا، دایناسوری که در باونئی شناسایی شده، احتمالا گیاه‌خوار بوده چون در ردپاهایش اثری از چنگال دیده نمی‌شود.

طول چنگال این دایناسور نیز حدود ۱۲۰ تا ۱۶۰ سانتی‌متر بوده است.

کشفی که تاریخ را بازنویسی می‌کند

فرانچسکو جینسو، مدیر شرکت تولید مستند ام‌جی‌بی، این کشف را «اتفاقی بزرگ» و «تقریبا تصادفی» در جریان تولید یک مستند توصیف کرد.

او گفت: «همان‌طور که اغلب در علم رخ می‌دهد، چنین یافته‌هایی قدرت آن را دارند که آن‌چه تاکنون می‌دانستیم را به کلی تغییر دهند.»

به گفته جینسو، این فقط یک داده دیگر نیست بلکه: «شواهد مستقیمی از حضور دایناسورها در منطقه‌ای است که پیش از این هیچ مدرک واضحی از آن نداشتیم.»