فرانسه: مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا باید با منافع اروپا همخوانی داشته باشد

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه
ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه

وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که کشورش همراه با بریتانیا و آلمان مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده را با دقت دنبال خواهد کرد تا اطمینان یابد که این گفت‌وگوها با منافع امنیتی اروپا هماهنگ است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، دوشنبه ۲۵ فروردین هنگام ورود به نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ بر لزوم حفظ منافع اروپا در مذاکرات جاری میان تهران و واشینگتن تاکید کرد.

بارو گفت: «ما همراه با دوستان و شرکای بریتانیایی و آلمانی خود هوشیار خواهیم بود تا اطمینان حاصل کنیم هرگونه مذاکراتی که ممکن است میان ایران و آمریکا صورت گیرد، با منافع امنیتی ما در رابطه با برنامه هسته‌ای تهران مطابقت داشته باشد.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و اسیتو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، شنبه ۲۳ فروردین در مذاکراتی به میزبانی عمان در مسقط حاضر شدند.

برگزاری چنین مذاکرات رسمی‌ای بدون حضور نمایندگانی از اتحادیه اروپا اتفاقی بی‌سابقه بود.

دور بعدی، احتمالا ایتالیا

ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت که در جلسه شامگاه یک‌شنبه این کمیسیون، مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، گفته است مذاکرات بعدی با آمریکا در اروپا و با مدیریت عمان برگزار خواهد شد.

پایگاه خبری اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد دور بعدی مذاکرات تهران و واشینگتن در رم، پایتخت ایتالیا، برگزار می‌شود.

شبکه‌سی‌ان‌ان هم یک‌شنبه به نقل از مقامات غربی مکان دور دوم مذاکرات را یکی از کشورهای اروپایی اعلام کرد.

نگرانی اروپا

رویترز جمعه ۲۲ فروردین به نقل از تحلیل‌گران و دیپلمات‌ها گزارش داد تصمیم واشینگتن برای عدم هماهنگی با کشورهای اروپایی درباره مذاکراتش با ایران از نفوذ آمریکا می‌کاهد و در نهایت احتمال اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل علیه تهران را افزایش می‌دهد.

سه دیپلمات اروپایی به رویترز گفتند واشینگتن پیش از آن‌که ترامپ مذاکرات با ایران در عمان را اعلام کند، درباره این موضوع هیچ اطلاعی به کشورهای اروپایی نداده بود؛ در حالی که این کشورها برگ برنده مهمی برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل علیه تهران در اختیار دارند.

کدام برگ برنده؟

دیپلمات‌های غربی با اشاره به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی (برجام) در سال ۲۰۱۸، گفتند که این کشور دیگر نمی‌تواند از مکانیسم ماشه -بازگرداندن فوری تحریم‌ها (Snapback)- در شورای امنیت سازمان ملل استفاده کند.

بنابراین، بریتانیا، آلمان و فرانسه که به تروئیکای اروپایی شهرت دارند، تنها طرف‌های باقی‌مانده در توافق هستند که هم توانایی و هم علاقه به پیگیری مکانیسم بازگرداندن فوری تحریم‌ها را دارند.