اروپا چند نهاد و مقام قضایی ایران از جمله رییس زندان اوین و زندان شیراز را تحریم می‌کند

اتحادیه اروپا هفت فرد و دو نهاد جمهوری اسلامی را به‌دلیل نقش آن‌ها در بازداشت و زندانی کردن شهروندان اروپایی در ایران، به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد.

این تصمیم دوشنبه ۲۵ فروردین در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ اتخاذ شد.

هدایت‌الله فرزادی، رییس زندان اوین، علی صالحی، دادستان عمومی تهران، عباسعلی حوزان، قاضی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران، محمد خسروانی، دادستان ویژه دادگاه انقلاب شیراز، محمود ساداتی، قاضی دادگاه انقلاب شیراز، کامران زارع، قاضی دادگاه تجدیدنظر شیراز و مهدی نعمتی، رییس حفاظت اطلاعات زندان‌های استان فارس از سوی اتحادیه اروپا تحریم شدند.

زندان عادل‌آباد شیراز و شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر نیز در فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار گرفتند.

تحریم‌های اتحادیه اروپا شامل مسدود شدن هرگونه دارایی افراد حقیقی و حقوقی در کشورهای عضو و ممنوعیت ورود افراد حقیقی به خاک اروپا می‌شود.

اتحادیه اروپا با استناد به موارد متعدد بازداشت شهروندان خود در ایران، جمهوری اسلامی را به «گروگان‌گیری حکومتی» متهم می‌کند.

مستندهای ایران‌اینترنشنال درباره «دیپلماسی گروگان‌گیری» حکومت ایران را اینجا ببینید.

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، با ابراز خرسندی از تصمیم اتحادیه اروپا برای وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی گفت: «زمان آن فرا رسیده بود.»

او افزود: «شرایطی که برخی از هم‌وطنان ما، فرانسوی و اروپایی، در آن نگهداری می‌شوند، شایسته نیست.»

بارو ۲۰ فروردین نیز از شهروندان فرانسوی خواسته بود برای این‌که در معرض خطر بازداشت خودسرانه یا گروگان‌گیری قرار نگیرند، از سفر به ایران خودداری کنند.

دولت فرانسه همچنین اعلام کرده است برای پیگیری وضعیت شهروندان بازداشت‌شده خود در ایران، قصد دارد از جمهوری اسلامی به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت کند.

به گزارش رادیو فرانسه، تا چندی پیش، هفت شهروند این کشور در ایران زندانی بودند. اکنون نیز دو شهروند فرانسوی به نام‌های سسیل کولر و ژاک پاریس همچنان در زندان‌های جمهوری اسلامی به سر می‌برند.

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه

پیشینه جمهوری اسلامی در «گروگان‌گیری حکومتی»

فعالان حقوق بشر بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگان‌گیری حکومتی» می‌دانند و می‌گویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیاز از آن استفاده می‌کند.

پیش از این چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی، ۱۹ دی ۱۴۰۳ و پس از گذراندن ۲۰ روز در زندان‌ جمهوری اسلامی آزاد شد و چهار روز پس از آن، وزیر دادگستری ایتالیا دستور آزادی فوری محمد عابدینی نجف‌آبادی، ایرانی بازداشت‌شده در ایتالیا به اتهام همکاری نظامی با سپاه پاسداران را صادر کرد.

همچنین در جریان مبادله زندانیان میان تهران و استکهلم، یوهان فلودروس و سعید عزیزی، دو شهروند سوئدی زندانی در ایران، در ازای آزادی حمید نوری اجازه یافتند ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ خاک ایران را ترک کنند و به سوئد بازگردند.

نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت، به اتهام دست داشتن در اعدام‌ زندانیان سیاسی دهه ۶۰، آبان ۱۳۹۸ در سوئد بازداشت و پس از محاکمه، به حبس ابد محکوم شد.

دیوان عالی سوئد اسفندماه ۱۴۰۲ فرجام‌خواهی نوری را رد کرده بود.

کامبیز غفوری، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر سیاسی، ۱۱ اسفند سال گذشته در حساب ایکس خود از بازداشت یک مرد آلمانی در ایران خبر داد و نوشت او در حال حاضر در بند قرنطینه زندان اوین به‌ سر می‌برد.

یک منبع در وزارت خارجه آلمان، ۱۲ اسفند در مصاحبه با ایران‌اینترنشنال گفت سفارت این کشور در تهران در حال بررسی گزارش‌ها در مورد بازداشت این شهروند آلمانی است.

روزنامه تلگراف بهمن‌ماه ۱۴۰۳ با اشاره به دستگیری کریگ و لیندزی فورمن، زوج گردشگر بریتانیایی در ایران، نوشت که این دو جرمی مرتکب نشده‌اند و دستگیری آن‌ها با هدف گرفتن امتیاز از لندن صورت گرفته است.