سازمان محیط زیست: توقف فعالیت‌های پروژه پتروشیمی میانکاله در دستور کار قرار گرفت

در پی انتشار گزارش‌هایی درباره از سرگیری پروژه ساخت پتروشیمی در تالاب میانکاله در استان مازندران، امیرحسین شمس، مدیرکل حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، اعلام کرد توقف فعالیت‌های این پروژه در دستور کار قرار گرفته است.

شمس یک‌شنبه ۲۴ فروردین در سفر به مازندران گفت طرح دعوی حقوقی با موضوع درخواست توقف فعالیت‌های اجرایی پروژه پتروشیمی میانکاله در دستور کار قرار گرفته و اقدامات اولیه آن در مراجع ذی‌صلاح آغاز شده است.

او در نشستی با مقامات قضایی و کنشگران محیط زیست، اسناد و مستندات حقوقی مربوط به سوابق پروژه پتروشیمی میانکاله، اعتراضات مردمی، نظرات کارشناسی و مغایرت‌های موجود با ضوابط و مقررات محیط زیستی را مورد بررسی قرار داد.

شمس افزود سازمان محیط زیست همچنان بر صادر نکردن مجوز ارزیابی زیست‌محیطی برای این پروژه تاکید دارد.

در روزهای گذشته کارزاری اینترنتی با عنوان «درخواست بازپس‌گیری عرصه ۹۲ هکتاری واگذاری به مجتمع پتروشیمی مازندران»، در مخالفت با ساخت ‎پتروشیمی و پس گرفتن مرتع ملی از شرکت پتروشیمی میانکاله شکل گرفت.

تا زمان تنظیم این گزارش، بیش از هفت هزار و ۷۰۰ نفر این کارزار را که از ٢٢ فروردين در دسترس قرار گرفته، امضا کرده‌اند.

با وجود ممنوع اعلام شدن پروژه ساخت پتروشیمی در تالاب میانکاله، یاشار سلطانی، روزنامه‌نگار، ۲۱ فروردین در شبکه اجتماعی ایکس نوشت این پروژه با حمایت فرزند یکی از روسای قوای جمهوری اسلامی از سر گرفته شده است.

او از ورود حدود ۴۰ تریلی تجهیزات به این منطقه خبر داد و افزود در صورتی که این حمایت‌های غیرقانونی ادامه پیدا کند، مستندات آن را منتشر خواهد کرد.

زینب رحیمی، خبرنگار حوزه محیط‌ زیست، نیز ۲۰ فروردین در ایکس گزارش داد «فعالیت‌های غیرقانونی در محل قبلی پتروشیمی میانکاله» ادامه دارد.

رحیمی با استناد به گزارش مردم محلی نوشت بیش از ۳۰ تریلی بار به این منطقه منتقل شده و «به نظر می‌رسد قصد دارند در این محل اقدام به ساخت سوله کنند».

پیش از این و در ارديبهشت ۱۴۰۳، یوسف نوری، استاندار پیشین مازندران، از لغو کامل پروژه پتروشیمی میانکاله خبر داده و گفته بود منتظر است وزارت جهاد کشاورزی زمین‌هایی را که برای اجرای این پروژه داده، پس بگیرد.

سایت دیده‌بان ایران آذرماه ۱۴۰۲ در گزارشی به پشت‌پرده طرح گردشگری آشوراده و واگذاری این جزیره به کارخانه‌ای پرداخت که پیش‌تر برای دست‌کم چهار سال در فهرست صنایع آلاینده اداره‌کل محیط‌ زیست استان گلستان قرار گرفته بود.

اوایل تیرماه همان سال و پس از انتشار تصاویر و گزارش‌هایی از فنس‌کشی جدید، خطر ساخت پتروشیمی در تالاب میانکاله پس از یک سال توقف، دوباره پر‌رنگ شد و کنشگران محیط‌‌‌ زیست به اظهار نگرانی درباره حیات این تالاب پرداختند.

محمدجعفر منتظری، دادستان سابق کل کشور، در واکنش به این موضوع گفت رییس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده مجوزی برای این اقدام صادر نشده، اما یک مصوبه هیات دولت درباره آن وجود دارد که باید اصلاح شود.

او همان زمان وعده داد لغو این مصوبه را پیگیری کند.

میانکاله یکی از ۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره ایران و از تالاب‌های ثبت‌شده در کنوانسیون رامسر است. این منطقه که در سال‌های اخیر با بحران خشکسالی دست به گریبان بوده، اکنون با تهدید تازه‌ای از سوی دولت برای اجرای طرح احداث پتروشیمی نیز روبه‌رو شده است.

شبه‌جزیره میانکاله که پیش از این زیستگاه بسیاری از پرندگان مهاجر بود، اکنون به نمک‌زار و بیابانی خشک تبدیل شده است.

تداوم این وضعیت در آینده‌ای نزدیک منجر به مرگ جنگل‌های چند میلیون ساله هیرکانی و تغییر اکوسیستم منطقه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: بیم و امیدها برای حفظ حیات تالاب میانکاله زیر سایه پروژه پتروشیمی