با حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی، نرخ ارز واردات تجهیزات پزشکی ۷ برابر شد
همزمان با گزارشها درباره موج جدید افزایش هزینههای درمان در ایران، مهدی پیرصالحی، رییس سازمان غذا و دارو، اعلام کرد در سال جاری، ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی برای واردات تجهیزات پزشکی حذف شده است. این تصمیم بهمعنای هفت برابر شدن نرخ ارز واردات تجهیزات پزشکی خواهد بود.
پیرصالحی یکشنبه ۲۴ فروردین در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، گفت ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی برای واردات تجهیزات پزشکی کنار میرود و با هفت برابر افزایش، به ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی تبدیل میشود.
او افزود بانک مرکزی در سال جاری ۳.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان و حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارز توافقی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص خواهد داد.
پیش از این در بهمنماه ۱۴۰۳، حسین صمصامی، نماینده مجلس، از افزایش بیش از ۱۰ برابری هزینه واردات لوازم پزشکی، بهدلیل نوسان و افزایش نرخ ارز رسمی خبر داده و گفته بود بیمارستانها دیگر توان خرید این تجهیزات را ندارند.
به گفته صمصامی، بیمهها عمدتا توان پرداخت این هزینهها را ندارند و به همین دلیل، دامنه پیامدهای بحران گرانی ارز از معیشت مردم به مساله مرگ و زندگی کشیده شده است.
رییس سازمان غذا و دارو در ادامه مصاحبه خود با تسنیم، در پاسخ به این پرسش که آیا با وضعیت موجود، بیماران شاهد افزایش هزینههای درمانی خواهند بود، اذعان کرد تغییر نرخ ارز تخصیصیافته در نهایت از جیب مردم پرداخت خواهد شد.
او اضافه کرد: «مابهالتفاوت نرخ ارز تجهیزات از طریق بیمهها و در سیستم درمان بهصورت گلوبال به بیماران پرداخت خواهد شد و امیدواریم که افزایش هزینه از جیب مردم کنترل شود، هرچند طبیعتا مقداری افزایش را در حوزه هزینه تجهیزات پزشکی شاهد خواهیم بود.»
علی شیرازی، عضو تحریریه ایراناینترنشنال، با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از مردم زیر خط فقر زندگی میکنند، گفت: «در چنین شرایطی حکومت با حذف ارز ترجیحی، بهدنبال جبران هزینههایش از جیب مردم است.»
کمبود شدید دارویی در کشور به ۱۵۰ قلم رسید
محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجلس، ۲۳ فروردین در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد قیمت برخی داروها تا ۵۰ درصد افزایش یافته است.
جمالیان گفت قیمت برخی اقلام دارویی دو تا سه برابر شده و در مورد ۱۵۰ قلم دارو هم «کمبود شدید» وجود دارد.
او با اشاره به بحرانهای سال گذشته در بخش دارو افزود موضوع تخصیص بهموقع ارز، در جلوگیری از بروز کمبود دارو اهمیت فراوانی دارد.
آرش حسننیا، روزنامهنگار اقتصادی، با اشاره به افزایش هزینههای تولید دارو به ایراناینترنشنال گفت: «سابقه طرح دارویار نشان میدهد که بار افزایش قیمت داروها همچنان بر دوش مردم است.»
بیشتر بخوانید: گزارشی از مراکز درمانی ایران؛ افزایش پنج برابری قیمتها، از دارو تا حق ویزیت
گزارشهای منتشر شده در رسانههای داخلی همچنین حاکی از آن است که در موج جدید گرانیها در ایران، قیمت ۷۵ قلم دارو با مجوز سازمان غذا و دارو بهطور میانگین ۳۳ درصد رشد داشته است.
پایگاه خبری «بورس پرس» ۲۳ فروردین نوشت کارخانجات داروپخش مجوز افزایش پنج تا ۱۴۷ درصدی نرخ فروش ۷۵ قلم از محصولات را از سازمان غذا و دارو دریافت کرده است.
همچنین طبق اطلاعات رسیده از داروخانههای تهران، نرخ بیش از ۲۰۰ قلم دارو از ابتدای سال ۱۴۰۴ با افزایش حداقل ۲۰ درصدی همراه بوده است.
بر اساس این اطلاعات، اکثر شرکتها درخواست افزایش رسمی قیمتهای خود را به سازمان غذا و دارو ارسال کردهاند و در انتظار تایید رسمی قیمتهای جدید هستند.
بیشتر بخوانید: مخاطبان ایراناینترنشنال: از پس هزینههای سرسامآور دندانپزشکی برنمیآییم