تلسکوپ فضایی جیمز وب، بلعیده شدن یک سیاره فراخورشیدی بهوسیله ستارهاش را ثبت کرد
دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب، لحظهای بیسابقه را ثبت کردند که طی آن یک سیاره غولپیکر گازی در مدار ستارهاش سقوط کرد و از بین رفت.
ستارهشناسان برای نخستینبار پنج سال پیش موفق شدند سقوط یک سیاره به درون ستارهاش را مشاهده کنند. حالا مشاهدات جدید تلسکوپ جیمز وب نشان میدهد این مرگ به شکلی متفاوت از آنچه پیشتر تصور میشد اتفاق افتاده است.
بررسیهای تازه نشان میدهد سیارهای بزرگتر از مشتری که در رده سیارات «مشتری داغ» طبقهبندی میشود، بهتدریج مدارش را از دست داده و با سرعت زیاد به سمت ستارهاش سقوط کرده است. این ستاره در فاصله ۱۲ هزار سال نوری از زمین در صورتفلکی عقاب قرار دارد.
مشتری داغ
به گروهی از سیارات فراخورشیدی که بسیار شبیه به سیاره مشتری (گازی و غولپیکر) هستند اما برخلاف مشتری (که دور از خورشید قرار دارد) در فاصلهای بسیار نزدیک به ستاره میزبان خود میچرخند، «مشتری داغ» گفته میشود.
نزدیکی سیاره به ستاره میزبان باعث میشود دمای آنها بسیار بالا باشد، بهطوری که سطح آنها داغ و پر از گازهای سوزان است.
جمیز وب چه چیزی را ثبت کرد؟
به گفته پژوهشگران، سیاره در مسیر سقوط، وارد جو بیرونی ستاره شده و همین برخورد باعث آزاد شدن مقادیر زیادی گاز و غبار شده است. تلسکوپ جیمز وب موفق شده پس از این برخورد، حلقهای از گاز داغ و ابری از غبار سرد را اطراف این ستاره ثبت کند.
رایان لاو، اخترشناس بنیاد ملی علوم آمریکا گفت: «میدانیم که بخشی از مواد ستاره پس از سقوط سیاره به بیرون پرتاب شده و شواهد این رویداد را اکنون در قالب غبار اطراف ستاره میبینیم».
به گفته مورگان مکلئود، پژوهشگر مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونیان، این سیاره به دلیل برهمکنشهای گرانشی با ستارهاش به مرور زمان مدار خود را از دست داده و در نهایت وارد جو ستاره شده است.
مکلئود گفت: «سیاره در این مسیر، هم به داخل کشیده شد و هم لایههای گازی بیرونیاش از بین رفت. این برخورد شدید باعث آزاد شدن نور و ذراتی شد که امروز در اطراف ستاره قابل مشاهدهاند».
مکلئود افزود که نمیتوان با قطعیت گفت دقیقا چه بلایی بر سر سیاره آمده اما مدلسازیهای رایانهای به پژوهشگران در بازسازی این فرایند کمک میکنند.
آیا روزی زمین به درون خورشید سقوط میکند؟
به گفته دانشمندان، در منظومه شمسی هیچ سیارهای آنقدر به خورشید نزدیک نیست که در خطر سقوط به درون آن باشد اما انتظار میرود حدود پنج میلیارد سال دیگر، خورشید وارد مرحله غول سرخ شود و سیاراتی مثل عطارد، زهره و شاید زمین را ببلعد.
رایان لاو تاکید کرد بر اساس یافتههای علمی احتمالا سیارات بیش از آنکه در مرحله غول سرخ شدن ستاره نابود شوند، با فرو رفتن تدریجی به درون مدارهای داخلی و سقوط در ستاره، نابود میشوند.