اردوغان و الشرع در آنتالیا بر حمایت از ثبات و بازسازی سوریه تاکید کردند
رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه و احمد الشرع، رییسجمهوری دوره انتقالی سوریه، در حاشیه مجمع دیپلماتیک آنتالیا با یکدیگر دیدار کردند. در این نشست که بدون حضور رسانهها و پشت درهای بسته برگزار شد دو طرف بر لزوم رفع تحریمهای سوریه و بازگشت آرامش به منطقه گفتوگو کردند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، در این دیدار که جمعه ۲۲ فروردین برگزار شد، طرفین درباره «روابط دوجانبه، تحولات منطقهای و راههای حمایت از ثبات و بازسازی سوریه» تبادل نظر کردند.
دفتر ریاستجمهوری ترکیه اعلام کرد که اردوغان در این دیدار بر ادامه حمایت کشورش از دمشق تا زمان بازگشت کامل ثبات به سوریه تاکید کرده و گفته است که آنکارا از «جلوگیری از بازگشت آشوب به سوریه» استقبال میکند.
نگرانیهای اسرائیل در منطقه
پیش از دیدار اردوغان و الشرع، دیپلماتهای ترکیه و اسرائیل ۲۰ فروردین در جمهوری آذربایجان برای بحث در مورد آنچه «مکانیسم جلوگیری از درگیریها و پیشگیری از حوادث ناخواسته در سوریه» خوانده شد، دیدار کردند.
رسانههای اسرائیلی ۲۱ فروردین به نقل از مقامات این کشور گزارش دادند که در این دیدار، اسرائیل بهطور روشن اعلام کرده هرگونه تغییر در استقرار نیروهای خارجی در سوریه، بهویژه تاسیس پایگاههای ترکیه در منطقه تدمر (پالمیرا)، خط قرمز اسرائیل است.
تحریمهای سوریه و موضع ترکیه
اردوغان و الشرع در حالی خواهان پایان تحریمهای بینالمللی علیه سوریه شدند که این تحریمها از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و شماری از کشورهای غربی و پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ با هدف فشار بر دولت بشار اسد وضع شدند.
این تحریمها بخشهای مختلفی از جمله نفت، بانکداری، حمل و نقل، تجارت و صادرات را در بر گرفتهاند و باعث محدود شدن شدید اقتصاد سوریه و کاهش دسترسی دولت به منابع مالی و تجهیزات شدهاند.
با وجود اینکه برخی کشورها خواستار بازنگری در این تحریمها بهویژه برای تسهیل روند بازسازی سوریه هستند، بسیاری از دولتهای غربی رفع آنها را مشروط به «پیشرفت واقعی در روند سیاسی و احترام به حقوق بشر در سوریه» دانستهاند.
ایالات متحده فهرستی از شرایط را به حکومت جدید سوریه ارائه کرده است که اگر دمشق به آن عمل کند، بخشی از تحریمها علیه این کشور برداشته خواهد شد.
منابع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتند یکی از این شرطها نسپردن مقامهای مهم دولتی به جنگجویان خارجی است که به سقوط دولت اسد کمک کردند.
اتحادیه اروپا از زمستان گذشته و پس از سقوط حکومت اسد در حال بررسی توافقی برای تعلیق جزیی تحریمها بر صنعت انرژی سوریه است که از جمله لغو ممنوعیت واردات نفت خام و صادرات فناوری به صنعت نفت و گاز را در برمیگیرد.
این توافق همچنین میتواند محدودیتهای تامین مالی اکتشاف و پالایش نفت و ساخت نیروگاههای جدید را لغو کند.
پایگاه خبری بلومبرگ، ۱۹ بهمن به نقل از چند منبع آگاه گزارش داد که بر اساس این طرح، چندین بانک از فهرست تحریمها حذف شده و برخی محدودیتهای اعمالشده بر بانک مرکزی سوریه کاهش خواهد یافت اما مسدودسازی داراییهای این بانک در اتحادیه اروپا احتمالا پابرجا میماند.
اردوغان در دیدار با الشرع، ضمن اشاره به ضرورت لغو تحریمهای بینالمللی علیه سوریه، گفت کشورش به تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه ادامه خواهد داد.
او همچنین خواستار تقویت همکاریهای اقتصادی و تجاری میان دو کشور و بررسی گامهای مشترک در حوزههای دیگر شد.
دیدار همسران
همزمان با «اجلاس دیپلماسی آنتالیا»، امینه اردوغان، همسر رییسجمهوری ترکیه با انتشار عکسهای دیدار خود با لطیفه الدروبی، همسر رییسجمهوری دولت موقت سوریه در شبکه ایکس گفت که این دو در دیدار خود درباره پروژههای مشترک، از جمله طرحهایی در ارتباط با زنان و کودکان در سوریه گفتوگو کردند.