اختصاصی

توضیحات رادنی عیسوی، فرزند کشیش ویلسون عیسوی، درباره تعطیلی و مصادره کلیسای پنطیکاستی

رادنی عیسوی، فرزند کشیش ویلسون عیسوی، در گفت‌وگویی با ایران‌اینترنشنال گفت برخوردهای جمهوری اسلامی با کلیسای پنطیکاستی آشوری در کرمانشاه که از نیمه دهه هفتاد شروع شده بود، در ادامه به تعطیلی و سپس مصادره این کلیسا انجامید.

او به ایران‌اینترنشنال گفت: «با توجه به تاریخی بودن کلیسا پدرم تلاش کرد آن را در میراث فرهنگی ثبت کند و میراث فرهنگی استان از همین طریق به ما خنجر زد. در واقع ثبت این کلیسا، مسیر را برای مصادره آن باز کرد.»

این کلیسای تاریخی در دهه ۱۳۸۰ به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید، اما در حال حاضر متروکه است و بخش‌های مهمی از آن آسیب دیده است.

عیسوی افزود :« وقتی نیروی انتظامی کلیسا را پلمب کرد، کلیسا را به بهانه تخلفات صنفی بستند در حالی که اصلا تخلف صنفی صورت نگرفته بود.»

رادنی عیسوی با اشاره به بازداشت پدرش در سال ۱۳۸۸گفت: «این کلیسا یک مرکز مذهبی بود که مردم اجازه داشتند با هر عقیده‌ای در آن حاضر شوند. پدرم در سال ۸۸ بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد. او در مدت بازداشت شکنجه شد.

ويلسون عيسوى، كشيش این کلیسا روز ۱۳ بهمن ۱۳۸۸ بازداشت شد. او ۵۴ روز را در زندان دستگرد اصفهان گذراند و در این مدت شکنجه شد. از آن زمان تاکنون درهای این کلیسا بسته است.

منصور برجی، کشیش کلیسای ایرانیان به ایران‌اینترنشنال گفت که این کلیسا از جمله کلیساهایی است که پس از انقلاب به‌دلیل ارائه نیایش‌های مذهبی به زبان فارسی و استقبال از سوی مردم از جمله شهروندانی با پیشینه اسلامی، مورد سرکوب حکومت قرار گرفته‌اند.

رادنی عیسوی نیز به ایران‌اینترنشنال گفت یک ماه پیش همسایه‌ها به او خبر دادند که قرار است این بنا که در دوره پهلوی دوم ساخته شده، تخریب شود و احتمالا به جای آن ساختمانی مسکونی یا تجاری ساخته شود.

ایران‌اینترنشنال، پیشتر در ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ براساس ویدیویی دریافتی گزارش داده بود که گزارش‌های رسیده به ایران اینترنشنال حاکی است که کلیسای پنطیکاستی کرمانشاه، متعلق به آشوریان، پس از تعطیلی، از سوی مقامات جمهوری اسلامی مصادره شده است.

ویدیو رسیده به ایران‌اینترنشنال، وضعیت نامناسب بنای کلیسای تاریخی پنطیکاستی کرمانشاه را نشان می‌دهد و بر اساس تصاویر، این کلیسا به حال خود رها شده و به مرور در حال ویرانی است.

معماری این کلیسا یک اثر منحصر به فرد است که در زمینی به مساحت ۷۲۰ متر مربع و زیربنای ۱۷۰ مترمربع در سال ۱۳۳۴ خورشیدی ساخته ‌شد.

ساختمان کلیسا از آجر قرمز و ملات ماسه و سیمان ساخته شده‌ و ورودی کلیسا در ضلع شمالی قرار دارد که به شکل طاقی رومی استوار بر روی دو ستون سنگی طراحی شده‌ است.

سال گذشته، رسانه محبت‌نیوز متعلق به مسیحیان ایران، نسبت به بی‌توجهی به وضعیت کلیساهای تاریخی در ایران، از جمله این کلیسا ابراز نگرانی کرده بود.

بر اساس گزارش این رسانه، بیمارستان ثبت ملی شده مسیح کرمانشاه هم که به‌عنوان دومین بیمارستان تاریخی کشور شناخته می‌شد، خرداد سال گذشته با بیل مکانیکی به‌طور کامل تخریب شد.

خرداد ۱۴۰۲ عزت‌الله ضرغامی، وزیر وقت میراث فرهنگی ادعا کرد که «ما علی‌رغم مشکلات اعتباری کشور، از مرغ و تخم‌مرغ مردم مسلمان که عده‌ای از آن‌ها به نان شبشان محتاج‌اند، می‌زنیم تا بودجه مرمت کلیسای مسیحیان را تامین کنیم.»

پس از انقلاب، حکومت جمهوری اسلامی کلیساهای زیادی را تعطیل، اموال کلیساها از جمله بیمارستان‌ها را مصادره، و بسیاری از مسیحیان را از کار بی‌کار کرده‌ است.

مسیحیان ایران به‌ویژه نوکیشان مسیحی با وجود به رسمیت شناخته شدن دینشان در قانون اساسی جمهوری اسلامی، همچون دیگر اقلیت‌های دینی در ایران مورد سرکوب سیستماتیک قرار دارند.