هشدار اسرائیل به ترکیه: خط قرمز ما، هرگونه تغییر در استقرار نیروهای خارجی در سوریه است

دیپلمات‌های ترکیه و اسرائیل چهارشنبه، ۲۰ فروردین، در جمهوری آذربایجان برای بحث در مورد آنچه «مکانیسم جلوگیری از درگیری‌ها و پیشگیری از حوادث ناخواسته در سوریه» خوانده شده، دیدار کرده‌اند.

رسانه‌های اسرائیلی، پنج‌شنبه ۲۱ فروردین، به‌نقل از مقامات این کشور گزارش دادند که در این دیدار، اسرائیل به‌طور روشن اعلام کرده که هرگونه تغییر در استقرار نیروهای خارجی در سوریه، به‌ویژه تاسیس پایگاه‌های ترکیه در منطقه تدمر (پالمیرا)، خط قرمز اسرائیل است.

یک مقام اسرائیلی گفت که این کشور به‌طور واضح اعلام کرده که جلوگیری از چنین فعالیتی «مسئولیت» دولت دمشق است.

او افزود: «هر فعالیتی که اسرائیل را به خطر بیندازد، تهدیدی برای حکومت الشرع خواهد بود.»

منابع وزارت امور خارجه ترکیه نیز انجام این گفت‌وگوها در جمهوری آذربایجان را تایید کرده و گفته‌اند که این گفت‌وگوها آغاز تلاش‌ها برای ایجاد کانالی برای جلوگیری از برخوردها یا سوءتفاهم‌ها میان عملیات‌ دو کشور در منطقه است.

جمهوری آذربایجان هم به ترکیه نزدیک است و هم روابط خوبی با اسرائیل دارد.

یکی از این منابع آگاه در وزارت امور خارجه ترکیه بدون اینکه جزییات بیشتری در مورد دامنه یا زمانبندی این گفت‌وگوها ارائه دهد،گفت: «تلاش‌ها برای ایجاد این مکانیزم ادامه خواهد یافت.»

پیشتر هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، ۱۵ فروردین اعلام کرد این کشور تمایلی به رویارویی با اسرائیل در سوریه ندارد.

اسرائیل ترکیه را متهم کرده تلاش دارد سوریه را به یک حکومت تحت الحمایه آنکارا تبدیل کند و آنکارا نیز فعالیت‌های نظامی اسرائیل در این کشور پس از سقوط رژیم بشار اسد را محکوم کرده است.

رویترز هفته گذشته گزارش داد که تیم‌های نظامی ترکیه حداقل سه پایگاه هوایی در سوریه را شناسایی کرده‌اند که می‌توانند نیروهایی را به‌عنوان بخشی از یک توافق دفاع مشترک در آنها مستقر کنند.

اما اسرائیل این پایگاه‌ها را با حملات هوایی هدف قرار داد.

روزنامه معاریو ۱۹ فروردین گزارش داد ترکیه قصد داشته نیروهای خود را در دو پایگاه حما و تی۴ مستقر کند که این موضوع باعث شده است اسرائیل حملات هوایی گسترده‌ای علیه این دو مرکز انجام دهد.

ارتش اسرائیل ۱۳ فروردین اعلام کرد در چندین حمله هوایی، «توانمندی‌های نظامی باقی‌مانده» را در فرودگاه نظامی حما و پایگاه هوایی تیاس حمص، موسوم به تی۴، هدف قرار داده است.

بنا بر اعلام ارتش اسرائیل، «زیرساخت‌های نظامی» در منطقه دمشق از دیگر اهداف این عملیات بودند.

نتانیاهو ۱۸ فروردین در دیدار با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در کاخ سفید اعلام کرد اسرائيل و ترکیه پیش از این «روابط دوستانه‌ای» داشتند اما این روابط اخیرا به تیرگی گراییده است.

او تاکید کرد: «ما نمی‌خواهیم سوریه از سوی هیچ کشوری، از جمله ترکیه، به‌عنوان پایگاهی برای حمله به اسرائیل مورد استفاده قرار گیرد.»

نتانیاهو خواستار میانجی‌گری ترامپ به‌منظور کاهش تنش‌ها میان اسرائیل و ترکیه شد و افزود که برای این هدف، «هیچ‌کس مناسب‌تر از رییس‌جمهوری ایالات متحده نیست».

ترامپ در پاسخ به این درخواست اعلام کرد از «روابط بسیار بسیار خوبی» با رجب طیب اردوغان، رییس‌‎جمهوری ترکیه برخوردار است و می‌تواند تنش‌ها میان ترکیه و اسرائیل را «حل و فصل» کند.