هگست: اینکه اعزام بمبافکنهای بی-۲ پیامی به ایران بود یا نه، به تهران بستگی دارد
پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، ضمن ابراز امیدواری درباره اینکه مذاکرات میان واشینگتن و تهران درباره برنامه هستهای ایران، موجب حلوفصل مسالمتآمیز موضوع شود، گفت این به حکومت ایران بستگی دارد که تصمیم بگیرد آیا استقرار اخیر بمبافکنهای بی-۲ آمریکا پیامی به ایران است یا نه.
او که چهارشنبه در سفر به پاناما با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت: «این یک دارایی فوقالعاده است ... و برای همه پیام دارد.»
زمانی که از وزیر دفاع پرسیده شد آیا این بمبافکنها برای ارسال پیام به ایران مستقر شدهاند، هگست پاسخ داد: «بگذارید خودشان تصمیم بگیرند.»
هگست ادامه داد: «رییسجمهور ترامپ موضع روشنی داشته است ... ایران نباید به بمب هستهای دست یابد. رییسجمهور تمام تمرکز خود را بر دستیابی به این هدف از طریق صلحآمیز گذاشته است.»
مقامهای آمریکایی به رویترز گفتهاند شش فروند بمبافکن بی-۲ در ماه مارس به پایگاه نظامی مشترک ایالات متحده و بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا در اقیانوس هند منتقل شدهاند.
این انتقال همزمان با ادامه کارزار بمباران آمریکا در یمن و افزایش تنشها با ایران صورت گرفته است.
نیروی هوایی آمریکا تنها ۲۰ فروند بمبافکن بی-۲ در اختیار دارد، بنابراین این هواپیماها بهندرت مورد استفاده قرار میگیرند.
به گزارش رویترز، کارشناسان میگویند این موضوع باعث میشود بی-۲ که به رادارگریز است و توانایی حمل سنگینترین بمبها و تسلیحات هستهای آمریکا را دارد، برای عملیات در خاورمیانه موقعیتی راهبردی و ایدهآل داشته باشد.
بیشتر بخوانید: نقشه نظامی آمریکا در اطراف ایران؛ از بمبافکنهای مخفی تا پایگاههای دریایی
دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده، دوشنبه گذشته بهطور غیرمنتظرهای اعلام کرد که آمریکا و ایران در آستانه آغاز گفتوگوهای مستقیم درباره برنامه هستهای تهران در روز شنبه هستند. او همزمان هشدار داد اگر این مذاکرات ناموفق باشد، ایران در «خطر بزرگی» قرار خواهد گرفت.
جمهوریاسلامی که در هفتههای اخیر با خواستههای ترامپ مخالفت کرده بود، اعلام کرده است که مذاکرات بهصورت غیرمستقیم در عمان برگزار خواهد شد.
ترامپ چهارشنبه بار دیگر تهدید کرد که اگر ایران با توقف برنامه هستهای خود موافقت نکند، از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد «اگر لازم باشد از نیروی نظامی استفاده میکنیم. اسرائیل قطعا در این موضوع درگیر خواهد بود و نقش رهبری خواهد داشت. اما هیچکس رهبری ما را برعهده نمی گیرد؛ ما هر کاری بخواهیم، انجام میدهیم.»
ترامپ از پاسخ به این سؤال که اقدام نظامی ممکن است چه زمانی آغاز شود، خودداری کرد.
بیشتر بخوانید: ترامپ: اگر درباره ایران نیاز به اقدام نظامی باشد، با اسرائیل وارد عمل خواهیم شد
هرچند در گذشته از بمبافکنهای بی-۲ برای حمله به اهداف حوثیها در یمن استفاده شده، بیشتر کارشناسان معتقدند که استفاده از چنین هواپیماهای پیشرفتهای برای این هدف، بیش از حد و غیرضروری است.
با این حال، بی-۲ قابلیت حمل بمب عظیم جیبییو-۵۷ با وزن نزدیک به ۱۴ تن را دارد، بمبی که برای نابودی اهداف در اعماق زمین طراحی شده است. به گفته کارشناسان، این سلاح ممکن است برای هدف قرار دادن تاسیسات هستهای ایران مورد استفاده قرار گیرد.
بمبافکن بی ۲؛ سلاحی برای جنگهای راهبردی
بی ۲ اسپیریت، که سه دهه از عمر آن میگذرد، تنها بمبافکن راهبردی رادارگریز در ارتش آمریکا محسوب میشود. این هواپیما در ابتدا برای حمل سلاحهای هستهای طراحی شد، اما اکنون میتواند تعداد زیادی بمب متعارف سنگین را نیز حمل کند.
از این بمبافکن تاکنون تنها در پنج عملیات نظامی استفاده شده است. آخرین ماموریت آن در اکتبر سال گذشته انجام شد، زمانی که دولت بایدن دو فروند بی ۲ را از پایگاه هوایی وایتمن در میسوری برای حمله به مواضع حوثیها در فاصله ۱۲ هزار کیلومتری اعزام کرد.
محمد الباشا، تحلیلگر امنیت خاورمیانه در بشا ریپورت مستقر در آمریکا، به والاستریت ژورنال گفت در آن حمله موشکها، قطعات تسلیحاتی و دیگر مهمات در مجتمعهای تونلی صنعا منهدم شد و ورودی چند تونل نیز فرو ریخت اما تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که حوثیها توانستهاند با حفر ورودیهای جدید بار دیگر به این تونلها دسترسی یابند.
بمبافکن بی ۲ برای اولین بار در جنگ کوزوو به کار گرفته شد، جایی که در هشت هفته نخست جنگ، یکسوم اهداف دشمن را بهتنهایی نابود کرد.
این هواپیما در حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، مواضع طالبان در افغانستان را هدف قرار داد و مسیر را برای ورود نیروهای آمریکایی به این کشور هموار کرد.
در جنگ عراق ۲۰۰۳، بی ۲ عملیات را با ریختن بیش از ۱.۵ میلیون پوند بمب بر مواضع حکومت صدام آغاز کرد و نقشی کلیدی در حمله اولیه به بغداد داشت.
از این بمبافکن همچنین در سال ۲۰۱۱ علیه نیروی هوایی معمر قذافی در لیبی و در ۲۰۱۷ برای حمله به اردوگاههای داعش در این کشور استفاده شد.
دیوید دس روش، مقام سابق وزارت دفاع آمریکا، در گفتوگو با والاستریت ژورنال به مزایای منحصر به فرد بمبافکنهای بی ۲ اشاره کرد و گفت: «حوثیها هیچ هشدار اولیهای دریافت نخواهند کرد. این بمبافکن دارای محمولهای سنگین است و میتواند برای یک کارزار بمباران پایدار بهسرعت آماده شود.»
بسیاری از حملات آمریکا علیه حوثیها تاکنون با جنگندههای اف ۱۸ سوپر هورنت انجام شده است. اما به گفته مایکل پاتریک مولروی، معاون سابق وزارت دفاع، بی ۲ معمولا در آغاز حملات گسترده و برای اثرگذاری شدید به کار گرفته میشود.
مولروی به این روزنامه گفت: « پیام جدی استقرار این بمبافکنها به ایران این است: یا پای میز مذاکره بیایید، یا با نیروی نظامی ویرانگر مواجه شوید.»