طرح سناتورهای آمریکایی برای مقابله با نفتکش‌های «ناوگان سایه» روسیه و جمهوری اسلامی

دو سناتور آمریکایی از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات، طرحی را به کنگره ارائه کرده‌اند که هدف آن مقابله با «ناوگان سایه» روسیه است که در مواردی نفت جمهوری اسلامی را نیز حمل کرده‌اند.

این طرح که از سوی جانی ارنست و ریچارد بلومنتال ارائه شده، خواستار ایجاد صندوقی در وزارت خزانه‌داری آمریکا با بودجه اولیه ۱۵۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۵ است تا اجرای تحریم‌ها علیه نفتکش‌هایی که در دور زدن تحریم‌های نفتی نقش دارند، تسهیل شود.

روسیه برای دور زدن تحریم‌های غرب به دلیل جنگ علیه اوکراین، از این ناوگان استفاده می‌کند، اما برخی از این نفتکش‌های این مجموعه، نفت ایران را هم حمل و نقل می‌کنند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، گفته که قصد دارد صادرات نفت جمهوری اسلامی را به صفر برساند تا در چارچوب سیاست فشار حداکثری، تهران را وادار به توافق هسته‌ای تازه‌ای کند که مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود.

چرا این موضوع مهم است؟

روسیه و ایران از ناوگان سایه برای دور زدن تحریم‌ها و ارسال نفت به مشتریان بزرگی چون چین و هند استفاده کرده‌اند.

اگر نفت روسیه زیر سقف ۶۰ دلار در هر بشکه‌ فروخته شود، تجارت آن مشمول تحریم نخواهد شد، مشروط بر آن‌که نفتکش‌های حامل نفت، خود تحریم نشده باشند.

این طرح همچنین پیشنهاد می‌کند مرکزی برای هماهنگی برای اجرای کنترل‌های صادراتی، تحت نظارت وزارت امنیت داخلی آمریکا تاسیس شود.

بر اساس این طرح، نفتی که ایالات متحده توقیف می‌کند، به فروش می‌رسد و مبالغ مازاد به پرداخت بدهی ملی آمریکا اختصاص خواهد یافت، اگرچه این مبالغ در مقایسه با بدهی ۳۶ تریلیون دلاری این کشور، ناچیز خواهد بود.

سناتور جانی ارنست با اشاره به این‌که روسیه با استفاده از ناوگان سایه، تحریم‌های آمریکا را دور می‌زند و ماشین جنگی خود را تامین می‌کند، گفت «روسیه با این ناوگان به قاچاق نفت ایران نیز کمک می‌کند.»

او در ادامه با اشاره به کمکی که این قانون به بهبود اشتراک اطلاعات و تجهیز نیروهای اجرای قانون به ابزارهای لازم خواهد گرد، گفت «این لایحه علاوه بر مختل کردن تلاش‌های بدخواهانه مسکو برای نقض قانون آمریکا، به کشور ما امکان خواهد داد تا از دارایی‌های توقیف‌شده استفاده کند و بخشی از بدهی خود را بپردازد.»

سناتور بلومنتال نیز تاکید کرده که این قانون به کنترل‌های صادراتی آمریکا «قدرت واقعی» خواهد داد.