ترامپ: اگر درباره ایران نیاز به اقدام نظامی باشد، با اسرائیل وارد عمل خواهیم شد
دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، گفت اگر مذاکرات با جمهوری اسلامی به نتیجه نرسد و لازم باشد ایالات متحده اقدام نظامی خواهد کرد و اسرائیل هم دراین موضوع درگیر خواهد بود.
ترامپ که چهارشنبه در کاخ سفید به پرسش خبرنگاران پاسخ میداد در پاسخ به پرسشی درباره احتمال توسل ایالات متحده به اقدام نظامی گفت: «اگر لازم باشد، اقدام نظامی خواهیم کرد. اسرائیل قطعا در این موضوع درگیر خواهد بود و نقش رهبری خواهد داشت. اما هیچکس رهبری ما را برعهده نمی گیرد؛ ما هر کاری بخواهیم، انجام میدهیم.»
رییسجمهور آمریکا درباره زمان احتمالی پایان مذاکرات با جمهوری اسلامی هم گفت: «نمیتوانم زمان مشخصی بدهم، اما وقتی مذاکره شروع میشود، خیلی زود مشخص میشود که آیا روند خوب پیش میرود یا نه. اگر حس کنم که مسیر مذاکرات خوب نیست، آنوقت زمان پایانش خواهد بود.»
ترامپ این اظهارات را در آستانه مذاکراتی مطرح کرد که قرار است شنبه میان مقامات آمریکایی و ایرانی در سلطاننشین عمان برگزار شود. ترامپ اوایل این هفته گفته بود که این مذاکرات «مستقیم» خواهد بود، در حالیکه مقامات جمهوریاسلامی آن را «غیرمستقیم» توصیف کردهاند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره این مذاکرات، این گفتوگوها را «آغاز» یک فرآیند توصیف کرد و در ادامه، درباره جدول زمانی برای رسیدن به نتیجه در این مذاکرات، گفت: «ما کمی وقت داریم، اما نه زیاد.»
ترامپ با اشاره به شرایط دشوار حاکم بر ایران، گفت: «مردم ایران فوقالعاده و بسیار باهوشاند. آنها در وضعیت سختی زندگی میکنند، تحت یک حکومت سخت، اما هم مردم و هم رهبرانشان میدانند که نباید سلاح هستهای داشته باشند.»
ترامپ افزود: «میخواهم آنها پیشرفت کنند. میخواهم ایران کشوری عالی باشد. من چیز زیادی نمیخواهم. آنها فقط نباید سلاح هستهای داشته باشند.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اوایل این هفته گفته بود که از تلاشهای دیپلماتیک ترامپ برای رسیدن به توافق با ایران حمایت میکند. او افزود که اسرائیل و ایالات متحده هدف مشترکی دارند و آن جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
با این حال، نتانیاهو همان کسی بود که در سال ۲۰۱۸ ترامپ را متقاعد کرد تا از توافق هستهای موسوم به برجام که میان ۵ کشور عضو دائم شورای امنیت و آلمان با ایران بود، خارج شود.
نتانیاهو گفت از توافقی دیپلماتیک مشابه با توافق لیبی در سال ۲۰۰۳ با جامعه جهانی استقبال میکند. در آن توافق، معمر قذافی، دیکتاتور وقت لیبی، تمام برنامه مخفی هستهای خود را کنار گذاشت. اما ایران تأکید دارد که برنامهاش که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام شده، باید ادامه یابد.
نتانیاهو گفت: «فکر میکنم چنین توافقی مفید خواهد بود. اما هرچه پیش بیاید، باید مطمئن شویم که ایران به سلاح هستهای دست نمییابد.»
در دوره ریاستجمهوری جو بایدن، ایران و آمریکا در سال ۲۰۲۱ مذاکرات غیرمستقیمی را در وین با هدف احیای توافق هستهای برگزار کردند. اما آن مذاکرات و همچنین گفتوگوهای میان ایران و کشورهای اروپایی، به نتیجهای نرسید.
در همین حال، وزارت خزانهداری آمریکا صبح چهارشنبه تحریمهای جدیدی علیه برنامه هستهای ایران وضع کرد.
در این تحریمها، پنج نهاد و یک فرد مستقر در ایران به دلیل حمایت از برنامه هستهای ایران هدف قرار گرفتهاند. نهادهای تحریمشده شامل سازمان انرژی اتمی ایران و زیرمجموعههای آن یعنی شرکت فناوری سانتریفیوژ ایران، شرکت توریم پاور، شرکت ساخت و توسعه راکتورهای پارس و شرکت صنایع آذرآب هستند.