طی دو روز دستکم ۱۶ زندانی در ایران به دار آویخته شدند
گزارشهای منابع حقوق بشری نشان میدهند از سهشنبه ۱۹ فروردین تا چهارشنبه ۲۰ فروردین دستکم ۱۶ زندانی از جمله پنج زندانی سیاسی و سه زن در زندانهای ایران به دار آویخته شدهاند.
گزارشهای منابع حقوق بشری نشان میدهند از سهشنبه ۱۹ فروردین تا چهارشنبه ۲۰ فروردین دستکم ۱۶ زندانی از جمله پنج زندانی سیاسی و سه زن در زندانهای ایران به دار آویخته شدهاند.
بر اساس گزارش وبسایت حقوق بشری هرانا، این شهروندان در زندانهای مختلف ایران از جمله در شهرهای گناباد، مشهد، کرج و شاهرود، به دار آویخته شدهاند.
از میان افراد اعدام شده در ۲۰ فروردین، دستکم چهار زندانی در زندان قزلحصار کرج، یک زندانی در زندان شاهرود و یک زندانی در زندان گناباد اعدام شدند.
زندانیان اعدام شده در زندانهای گناباد و شاهرود بابت اتهامات مرتبط با «مواد مخدر» و چهار زندانی اعدام شده در زندان قزلحصار کرج بابت اتهام «قتل» به اعدام محکوم شده بودند.
همچنین در ۱۹ فروردین دستکم ۱۰ زندانی از جمله پنج زندانی سیاسی و سه زن در زندان وکیلآباد مشهد به دار آویخته شدند.
طبق گزارش هرانا، چهار تن از این زندانیان از جمله دو زن، پیشتر بابت اتهامات مرتبط با «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بودند. یک زن زندانی دیگر نیز به اتهام «قتل» به چوبه دار آویخته شد.
هرانا پیش از این در ۱۹ فروردین از اعدام پنج زندانی سیاسی-عقیدتی در زندان وکیلآباد مشهد خبر داد و نوشت حکم آنها بدون اطلاع قبلی و بدون فراهم شدن امکان ملاقات آخر با خانوادههایشان اجرا شد.
فرهاد شاکری، عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج، تاجمحمد خرمالی و مالکعلی فدایینسب، پنج زندانی سیاسی هستند که سحرگاه ۱۹ فروردین به اتهام «بغی از طریق عضویت در گروه سلفی حزبالفرقان و جبهه همبستگی ملی اهلسنت ایران» در زندان وکیلآباد مشهد اعدام شدند.
عیسی عیدمحمدی، یکی دیگر از متهمان محکوم به اعدام در این پرونده همچنان در بند ۶/۱ زندان وکیلاباد مشهد بهسر میبرد و در خطر اعدام است.
احکام اعدام حمید راستبالا، کبیر سعادت جهانی و محمدعلی آرایش، سه تن از متهمان این پرونده، دی ماه ۱۳۹۹ اجرا شده بود.
سه متهم دیگر این پرونده به نامهای محمدرضا شیخاحمدی، عبدالباسط اورسن و مرتضی فکوری نیز به اتهام «بغی از طریق عضویت در گروه سلفی و تکفیری داعش» هر یک به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
در ماههای اخیر، افزایش شمار اجرای احکام اعدام و همچنین صدور و تایید احکام اعدام برای زندانیان سیاسی در ایران، با موجی از اعتراضات در داخل و خارج از کشور روبهرو شده است.
در یکی از آخرین نمونهها، کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، در بیانیه ۱۹ فروردین خود درباره خطر افزایش اعدامها هشدار داد و از جامعه جهانی خواست هرگونه رابطه با جمهوری اسلامی را مشروط به لغو کامل مجازات اعدام در ایران کند.
طی همان روز، گروهی از اعضای خانواده زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، مقابل زندان اوین در تهران تجمع کردند و عکسهایی از زندانیان سیاسی محکوم به اعدام و پلاکاردهایی با شعارهای «نه به اعدام» و «لغو فوری حکم اعدام» به دست گرفتند.
سازمان عفو بینالملل در گزارش سالانه خود درباره مجازات اعدام در سال ۲۰۲۴ که بامداد ۱۹ فروردین منتشر شد، اعلام کرد جمهوری اسلامی با ۹۷۲ مورد اعدام، بیش از ۶۴ درصد کل اعدامهای ثبت شده در جهان را به خود اختصاص داده است.
پیش از آن در ۱۵ فروردین، سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی نوشت شمار اعدامها در ایران در سه ماه نخست سال ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته دو برابر شد.