ظریف گمانه‌زنی‌ها درباره حضورش در مذاکرات احتمالی با آمریکا را «شوخی ۱۳» خواند

محمدجواد ظریف، وزیر اسبق امور خارجه و معاون راهبردی پیشین دولت مسعود پزشکیان، برخی گمانه‌زنی‌ها درباره حضورش در مذاکرات احتمالی میان تهران و واشینگتن را «شایعه» و «شوخی ۱۳» خواند.

ظریف دوشنبه ۱۸ فروردین در مصاحبه با ایرنا، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، گفت: «این شایعات بیشتر به شوخی ۱۳ شبیه است که از قبل شروع شده و هنوز ادامه دارد.»

او افزود: «بنده حتی نامه ترامپ و پاسخ به او را ندیده و از محتوای آن خبری جز آنچه در رسانه‌ها آمده، ندارم.»

روزنامه شرق ۱۷ فروردین از برخی گمانه‌زنی‌ها درباره نقش‌آفرینی ظریف در گفت‌وگوهای مستقیم احتمالی میان جمهوری اسلامی و آمریکا خبر داد.

این روزنامه نوشت: «برخی منابع مدعی شدند‌ پس از نشستی محرمانه در صبح روز جمعه میان آقایان [محمدباقر] قالیباف و [حمید رضا]حاجی‌بابایی با رهبر انقلاب، موضوع مذاکرات مستقیم با ایالات متحده آمریکا مورد تایید قرار گرفته و سه چهره سیاسی، از‌ جمله آقایان علی لاریجانی، محمد فروزنده و محمدجواد ظریف، به‌عنوان نمایندگان منتخب برای این ماموریت معرفی شده‌اند.»

شرق افزود این منابع زمان آغاز مذاکرات مستقیم تهران و واشینگتن را اواسط خردادماه پیش‌بینی کرده‌اند.

به گزارش این رسانه، منابع نزدیک به ظریف احتمال مشارکت او در تیم مذاکره‌کننده حکومت ایران را «قویا رد کردند».

بیشتر بخوانید: تاکید مجدد ایران بر مذاکره غیرمستقیم و هشدار به همسایگان درباره مشارکت در حمله آمریکا

ظریف که مسئولیت معاونت راهبردی دولت پزشکیان را بر عهده داشت، ۱۳ اسفند ۱۴۰۳ اعلام کرد به توصیه غلامحسین محسنی اژه‌ای، رییس قوه قضاییه، از سمت خود استعفا داده است.

در ماه‌های گذشته، شماری از نمایندگان مجلس با استناد به قانون «مشاغل حساس» و با اشاره به تابعیت دوگانه فرزندان ظریف، خواستار کنار گذاشتن او از دولت پزشکیان شده بودند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش‌تر تاکید کرده بود مذاکره با آمریکا «شرافتمندانه نیست» و «هیچ تاثیری» در حل مشکلات کشور نخواهد داشت.

با این حال مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای اخیر از موافقت خامنه‌ای با مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده خبر دادند.

محمد باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، ۱۷ فروردین گفت خامنه‌ای در پاسخ به نامه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا را «بدقول‌ترین و بدعهدترین طرف در مذاکره» توصیف کرده و در عین حال، راه را برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم با واشینگتن باز گذاشته است.

بیشتر بخوانید: روزشمار تحولات نامه‌نگاری تهران و واشینگتن

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم ۱۷ فروردین تاکید کرد تاکنون مذاکره‌ای میان تهران و واشینگتن انجام نشده اما حکومت ایران مشکلی با دیپلماسی و گفت‌وگوی غیرمستقیم ندارد.

او هشدار داد آمریکا «مگر در خواب ببیند» که بتواند توافقی مشابه توافق با لیبی در سال ۲۰۰۳ را با تهران منعقد کند.

معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی، سال ۲۰۰۳ پذیرفت در ازای لغو تحریم‌های بین‌المللی و عادی‌سازی روابط با غرب، برنامه هسته‌ای و برنامه تولید سلاح‌های کشتار جمعی خود را به‌طور کامل متوقف کند.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، سوم فروردین اعلام کرد دولت ترامپ به‌دنبال «برچیدن کامل برنامه‌ هسته‌ای ایران» است.

والتز گفت: «ایران باید برنامه‌اش را به‌گونه‌ای کنار بگذارد که تمام جهان آن را به‌وضوح ببیند.»