بقایی: فرانسه درباره دلایل بازداشت شهروند زن ایرانی توضیح دهد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، با اشاره به دستگیری یک شهروند زن ایرانی در فرانسه، از دولت این کشور خواست درباره علت بازداشت او توضیح دهد و امکان دسترسی او به خدمات کنسولی را فراهم کند.
بقایی، دوشنبه ۱۸ فروردین، گفت: «این شهروند ایرانی چندین هفته است که بازداشت شده و اجازه دسترسی کنسولی به او داده نشده است. امیدواریم که هرچه زودتر دولت فرانسه در راستای حقوق بینالملل و تبعیت از آن، امکانات کنسولی را برای این شهروند ایرانی فراهم کند و مشخص کند که چرا او بازداشت شده است.»
او افزود وزارت خارجه جمهوری اسلامی از طریق سفارت فرانسه در تهران و سفارت ایران در پاریس، پیگیریهای لازم را در خصوص سرنوشت این فرد انجام میدهد.
بقایی به هویت شهروند ایرانی بازداشتشده در فرانسه اشارهای نکرد. او پیشتر در ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ گفته بود: «این خانم از فعالان و حامیان فلسطین بوده و مطالبی را در حمایت از مردم غزه منتشر کرده است.»
رادیو بینالمللی فرانسه ۱۸ فروردین به نقل از هفتهنامه لوپوئن گزارش داد این فرد رعنا اسفندیاری نام دارد، ۳۵ ساله و ساکن لیون است و از هشت سال پیش در فرانسه زندگی میکند.
وزارت کشور فرانسه هنوز درباره دلایل بازداشت این شهروند ایرانی اطلاعرسانی نکرده است.
اظهارات بقایی در حالی مطرح میشوند که فرانسه جمهوری اسلامی را به «گروگانگیری» شهروندانش در ایران متهم میکند.
بیشتر بخوانید: سفیر جمهوری اسلامی در اعتراض به وضعیت «شهروندان گروگان» فرانسوی در ایران احضار شد
به گزارش رادیو فرانسه، تا چندی پیش، هفت شهروند این کشور در ایران زندانی بودند. اکنون نیز دو شهروند فرانسوی به نامهای سسیل کولر و ژاک پاریس همچنان در زندانهای جمهوری اسلامی به سر میبرند.
ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، ۱۴ فروردین جمهوری اسلامی را به «نقض حق حمایت کنسولی» از فرانسویهای زندانی در ایران متهم کرد و گفت پاریس قصد دارد برای پیگیری وضعیت این افراد، علیه جمهوری اسلامی نزد دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ۱۸ فروردین اظهارات بارو را رد کرد و گفت تهران «در ارتباط با این موضوع و موضوعات مشابه، مسئولانه و بر اساس قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران عمل کرده است».
بقایی افزود جمهوری اسلامی هنوز در خصوص قتل دو شهروند ایرانی و همچنین بازداشت یک شهروند دیگر پاسخی از فرانسه دریافت نکرده و رسیدگی به وضعیت شهروندان دو طرف «مستلزم حسن نیت و پرهیز از اتهامزنیهای بیاساس است».
در آذرماه ۱۴۰۳، دو پناهجوی کُرد ایرانی در جریان یک تیراندازی در شهر دانکِرک در شمال فرانسه جان خود را از دست دادند.
بیشتر بخوانید: اولیویه گروندو، فرانسوی زندانی در ایران، پس از تحمل ۸۸۷ روز حبس آزاد شد
فعالان حقوق بشر بازداشت شهروندان کشورهای غربی از سوی جمهوری اسلامی را «گروگانگیری حکومتی» میدانند و میگویند تهران از این حربه برای تحت فشار گذاشتن غرب و گرفتن امتیاز از آن استفاده میکند.
لویی آرنو، یکی از شهروندان فرانسوی که پیشتر در ایران زندانی بود، دیماه ۱۴۰۳ در مصاحبه با شبکه خبری فرانسه۲۴، به وضعیت بازداشتگاههای نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت سلولهای حدودا هشت متری بدون پنجره، متهمان را از دانستن زمان محروم میکند و آنها ۲۴ ساعته تحت نظارت دوربینها قرار دارند.
او افزود: «با شما مانند حیوان رفتار میشود» و تنها هفتهای یک یا دو بار فرصت هواخوری آن هم به مدت تنها ۳۰ دقیقه در اختیار متهمان قرار میگیرد.