وزارت کشور: سال گذشته بیش از یک میلیون مهاجر افغانستانی از کشور اخراج شدند

با ادامه سیاست‌های مهاجرستیزانه جمهوری اسلامی و فشارها به مهاجران اهل افغانستان، رییس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام کرد سال گذشته بیش از یک میلیون نفر از اتباع افغانستان از ایران اخراج شدند. او شمار مهاجران افغان در کشور را شش میلیون و ۱۰۰ هزار نفر اعلام کرد.

نادر یاراحمدی دوشنبه ۱۸ فروردین در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، گفت از این شش میلیون و ۱۰۰ هزار نفر، دو میلیون و ۱۰۰ هزار نفر «مجاز»، دو میلیون نفر «غیرمجاز» و دو میلیون نفر در دسته افراد سرشماری شده هستند.

مشاور وزیر کشور با اشاره به این‌که در سال گذشته بیش از یک میلیون نفر از «اتباع غیر‌مجاز» از کشور «طرد» شدند، گفت: «از این تعداد ۴۰ درصدشان به صورت خود معرف و داوطلبانه از کشور خارج شده و به کشور افغانستان بازگشتند.»

او تاکید کرد که در این راستا «از اقدامات سختگیرانه پلیس» تشکر می‌کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته بارها از اصطلاحاتی همچون «طرد شدن» و «اتباغ غیرمجاز» برای اعلام خبر اخراج شهروندان افغانستانی از ایران استفاده کرده‌اند.

یاراحمدی پیش از این و در ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ اعلام کرد از اول فروردین ۱۴۰۴ خدمات آموزشی، بهداشتی، درمانی، معاملات ملکی و اجاره‌نشینی به «اتباع غیرمجاز» ارائه نخواهد شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته همواره تلاش کرده‌اند با ارائه طرح‌ها و اتخاذ سیاست‌های مهاجرستیزانه، روند اخراج مهاجران به‌‌ویژه شهروندان افغانستانی از ایران را تسهیل کنند.

یاراحمدی در بخش دیگری از گفت‌وگوی ۱۸ فروردین خود با ایسنا با بیان این‌که بسیاری از اتباع خارجی افرادی هستند که «هنجارشکن» نیستند و در کشور مشغول به کار هستند، گفت چون این افراد «غیر مجاز» تلقی می‌شوند، باید به کشور خود بازگردند.

این مقام وزارت کشور در ادامه گفت: «جمعیت بالای خانوارهای مهاجرین افغانستانی و یارانه‌های مختلف حمل و نقل و سوخت که برای آن‌ها پرداخت می‌شود، هزینه بالایی را به کشور تحمیل می‌کند.»

پیش از این و در ۱۳ بهمن ۱۴۰۳، اسکندر مومنی، وزیر کشور دولت مسعود پزشکیان اعلام کرد بر اساس برآوردها، از دست‌کم شش میلیون مهاجر ساکن ایران، دو میلیون نفر «به‌صورت غیر قانونی» در کشور حضور دارند.

او بر مسدود کردن مرزها به‌عنوان اولویت دولت جمهوری اسلامی تاکید کرد و در عین حال گفت نیمی از مهاجران غیرقانونی اخراج‌شده، مجددا به ایران بازمی‌گردند.

یاراحمدی نیز یک ماه پیش از آن در ۱۵ دی‌ ماه، از اخراج حدود سه میلیون نفر از «اتباع غیرمجاز» طی سه سال گذشته خبر داده بود.

ولی‌الله بیاتی، سخنگوی کمیسیون امور داخلی مجلس نیز مهر ماه سال گذشته گفت که بر اساس طرح «ساماندهی اتباع خارجی»، دیگر چیزی به‌عنوان اقامت دائم اتباع در ایران وجود ندارد و تنها سه نوع اقامت موقت شامل یک‌ساله، سه‌ساله و احتمالا هفت‌ساله پیش‌بینی شده است.

بیشتر بخوانید: نژادپرستی فرهنگی در ساختار قدرت؛ منع تولید مواد غذایی با استفاده از کارکنان خارجی