تشکیل پرونده قضائی برای کشته شدن ۷ نفر در حادثه معدن جواهر زغال دامغان

در پی وقوع گازگرفتگی مرگبار در معدن جواهر زغال مهماندویه دامغان که به جان‌باختن دست‌کم ۷ نفر انجامید، از جمله دو فردی که با هدف کمک‌ به مصدومان وارد معدن شده بودند، مقامات قضایی از تشکیل پرونده خبر دادند و مسعود پزشکیان هم دستور رسیدگی صادر کرد.

گازگرفتگی در معدن جواهر زغال مهماندویه دامغان، روز شنبه ۱۸ فروردین، جان دست‌کم ۷ نفر را گرفت.

به گفته مقام‌های محلی و قضایی، دو نفر از قربانیان کسانی بودند که برای نجات دیگر کارگران داوطلبانه وارد تونل شده بودند، اما به دلیل غلظت بالای گاز متان جان باختند.

به گزارش خبرگزاری مهر، سه نفر از جان‌باختگان اتباع خارجی بوده‌اند و پیمانکار معدن نیز در میان کشته‌شدگان است.

مقامات محلی می‌گویند معدن جواهر زغال دارای مجوز فعالیت بوده، اما در زمستان به دلیل سرمای شدید تعطیل شده بود و این حادثه در نخستین روز کاری پس از توقف چندماهه رخ داده است.

علت این حادثه، گازگرفتگی اعلام شده، اما توضیحی درباره علت نشت گاز داده نشده است.

پیکر همه جان‌باختگان از معدن خارج شده و برای بررسی‌های قانونی به پزشکی قانونی منتقل شده است.

استاندار سمنان نیز بدون توضیح جزییات گفت که خطای فردی و اشتباه محاسباتی علت اولیه وقوع حادثه و جان‌باختن هفت نفر در تونل متروکه داخل معدن جواهر زغال در مهماندویه دامغان گزارش شده است.

محمدصادق اکبری، رئیس کل دادگستری استان سمنان، شامگاه شنبه اعلام کرد که پرونده قضایی برای بررسی دقیق علت حادثه تشکیل شده است. او گفت: «در این حادثه، پنج نفر از معدنکاران و دو نفر دیگر از معادن مجاور که برای کمک و نجات به معدن آمده بودند، جان باختند.»

اکبری افزود: «تجمع گاز متان باعث کاهش شدید اکسیژن و در نتیجه مرگ تمامی افراد حاضر در تونل متروکه شده است.»

او همچنین تاکید کرد که معدن تا اطلاع ثانوی تعطیل شده و بازرسان اداره کار و کارشناسان قضایی در حال بررسی دقیق موضوع هستند.

مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور اسلامی ایران هم با ابراز تاسف از این حادثه، در دستوری فوری به سید محمد آتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، خواستار اعزام تیم‌های کارشناسی به محل حادثه و بررسی همه‌جانبه آن شد.

پزشکیان همچنین از وزارت صمت خواسته است که گزارشی جامع از ابعاد مختلف این سانحه به دفتر ریاست‌جمهوری ارائه شود.

زنجیره حوادث مرگبار معادن در ایران

این حادثه یکی از مرگبارترین سوانح معدنی ایران در ماه‌های گذشته است. وقوع حوادث مرگبار در معدن‌های ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته است.

حوادثی چون ریزش تونل، انفجار گاز و نبود تهویه مناسب در معادن ایران، به‌ویژه معادن زغال‌سنگ، مسبوق به سابقه است.

در آبان‌ماه سال گذشته، ریزش در معدن زغال‌سنگ کلات شرق در گلستان منجر به مرگ یک کارگر و مجروح شدن دو نفر دیگر شد.

در آخرین مورد از این دست، ۲۴ آبان در پی ریزش معدن زغال سنگ کلات شرق بخش چشمه‌ساران شهرستان آزادشهر در استان گلستان، یک معدنچی جانش را از دست داد و دو نفر دیگر مجروح شدند.

شامگاه ۳۱ شهریور‌ سال گذشته نیز ۵۳ نفر در اثر انفجار در معدن زغال‌سنگ معدنجو در طبس جان خود را از دست دادند.

احمد میدری، وزیر کار دولت پزشکیان، اول آذر ماه سال گذشته با بیان اینکه از ۱۰۱ معدن کشور ۱۰۰ معدن سنتی هستند، گفت که جان کارگران در معادن سنتی در خطر است.

میدری با اشاره به فاقد استاندارد و اصول ایمنی بودن ۶۲ معدن زغال سنگ کشور اعلام کرد که وزارت تعاون درخواست تعطیلی هفت معدن را به دستگاه قضایی داده است.

او گفت کلیه تجهیزات معادن کشور که وارد کشور می‌شود فاقد استانداردهای لازم و ضروری است.

او با بیان اینکه «هنوز استاندارد تجهیزات و ماشین‌آلات معادن زغال سنگ و سایر معادن را تعریف نکرده‌ایم»، از لوکوموتیو، دستگاه نجات بخش و سنسورهای غیر استاندارد به‌عنوان برخی از عوامل ایجاد حوادث معدن نام برد.

خبرگزاری ایلنا نیز ۹ آذرماه سال گذشته در گزارشی از کشته شدن کارگران معدن معدنجوی طبس به عنوان بزرگ‌ترین حادثه مرگبار معدن در تاریخ مدرن ایران و یکی از مرگبارترین حوادث معدنی جهان نام برد و نوشت پس از انفجار این معدن و از ۳۱ شهریور‌ تاکنون، دست‌کم ۱۰ کارگر معدن دیگر در ایران جانشان را از دست داده‌اند.

ایلنا در این گزارشی با تاکید بر این که انفجار معدنجو «اتفاقی» نبود، یادآور شد تنها در شش ماه ابتدایی امسال، حوادثی در معدن شن و ماسه دهاقان اصفهان، معدن شن و ماسه شازند اراک، معدن زغال‌سنگ آبنیل، معدن قلعه شاهین کرمانشاه، معدن گل‌کهر سیرجان و معدن طزره رخ داده است.

کارشناسان ایمنی کار و فعالان کارگری می‌گویند اگر هشدارهای گذشته جدی گرفته می‌شد، حادثه اخیر در دامغان قابل پیشگیری بود. آن‌ها بارها خواستار تدوین استانداردهای سخت‌گیرانه‌ برای ایمنی معادن، نوسازی تجهیزات، و ایجاد سیستم نظارت موثر شده‌اند.