روزنامه هممیهن در شماره دوشنبه ۱۸ فروردین خود در گزارشی، با اشاره به اینکه بحران آب از سالهای دور در ایران وجود داشته اما در سال جاری به اوج خود رسیده است، نوشت دولت مسعود پزشکیان همچنان برنامهای برای آب ارائه نکرده است.
هممیهن با اشاره به اینکه استانهای مختلف کشور با بحران آب دستوپنجه نرم میکنند، نوشت: «این شرایط فقط بهدلیل خشکسالی نیست؛ بلکه آنچه کشور و برخی استانهای گرم را به مرحله بحران رسانده سوءمدیریت است.»
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، نیز یکشنبه ۱۷ فروردین، نسبت به وقوع «جنگ آب» میان استانها هشدار داد و گفت: «تهران با یک وضعیت فوقالعاده حاد و خطرناک مواجه است و استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق نیمه شرقی کشور نیز با مشکلات مشابهی روبهرو هستند.»
او با بیان اینکه مسئله کمبود آب در مشهد به مرحله «بحرانی وحشتناک» رسیده، تاکید کرد وضعیت این شهر همچون تهران، اصفهان و یزد است و در آیندهای نزدیک ممکن است شرایط بهمراتب «وخیمتر و خطرناکتر» شود.
هممیهن در بخش دیگری از گزارش خود نوشت نبود آب در شهرهایی همانند خوزستان، لرستان، اصفهان، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان باعث شده که معیشت مردم به خطر بیفتد و به نوعی سفرههای مردم هر روز کوچکتر از روز گذشته شود.
این روزنامه در ادامه به نابودی صنعت کشاورزی استان خوزستان اشاره کرد و نوشت با وجود سهمیهبندی آب شرب در بندر ماهشهر، فاز دوم منطقه ویژه پتروشیمی در این بندر، به بهرهبرداری رسیده است.
نویسنده این گزارش با تاکید بر اینکه ایران به ورشکستگی آبی رسیده است، افزود: «این درحالیاست که علت وقوع بیشتر جنگها در دنیا بر سر آب است؛ به نوعی آب میتواند اصلیترین عنصر برای تعیین شرایط کشور باشد.»
بهمن فلاح، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با هممیهن از بحران آب به عنوان موضوعی که امنیت ملی را تهدید میکند، نام برد و گفت: «آب امروز یک مسئله امنیتی است. اگر کشاورزان و دامداران خوزستان به دلیل کمآبی زمینهای خود را از دست بدهند، مهاجرت گسترده و ناآرامیهای اجتماعی دور از ذهن نیست.»
او اضافه کرد: «صنایع بزرگ این استان بدون آب و برق پایدار با اختلال مواجه خواهند شد که ضربهای به اقتصاد کل کشور است.»
در هفتهها و ماههای گذشته هشدارها درباره کمآبی، خالی شدن ظرفیت سدها و بحران خشکسالی شدت گرفته است.
در پنجم فروردین، اسکندر مومنی، وزیر کشور، کمبود آب در ایران را مسئلهای جدی خواند و از مردم خواست «مدیریت مصرف آب» را در اولویت قرار دهند.
شماری از رسانهها در ایران هم دوم فروردین به مناسبت روز جهانی آب، در گزارشهایی به کاهش چشمگیر منابع آب زیرزمینی و ذخایر سدها، بحران تنش آبی و خشکسالی پرداختند.
آمارهای رسمی نشان میدهند حدود ۸۰ درصد منابع آب زیرزمینی کشور مصرف شده و ذخایر سدها در وضعیتی بحرانی قرار دارند.
پیشتر برخی کارشناسان هشدار داده بودند ذخیره هزار ساله آبهای زیرزمینی ایران در سه دهه اخیر مصرف شده است.