سقوط بازارهای جهانی به‌دلیل بحران تعرفه‌ و پیش‌بینی کاهش سریع نرخ بهره در آمریکا

بازارهای جهانی سهام دوشنبه ۱۸ فروردین با سقوط شدید مواجه شدند. در حالی‌ که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، همچنان بر برنامه‌های گسترده خود برای اعمال تعرفه‌ها پافشاری می‌کند، سرمایه‌گذاران نگرانند که این اقدامات به رکود اقتصادی منجر شوند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، بازارهای آتی نرخ بهره، اکنون تقریبا پنج مرحله کاهش ۰.۲۵ درصدی نرخ را برای سال جاری پیش‌بینی می‌کنند.

این تحولات باعث کاهش بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا و تضعیف ارزش دلار در برابر دارایی‌های امن مانند ین ژاپن و فرانک سوئیس شده است.

ترامپ یک‌شنبه ۱۷ فروردین در هواپیمای ایر فورس وان به خبرنگاران گفت که نگران سقوط بازار نیست؛ سقوطی که تاکنون حدود شش تریلیون دلار از ارزش بازار سهام آمریکا را از بین برده است.

او گفت: «من نمی‌خواهم چیزی سقوط کند اما گاهی باید دارو مصرف کرد تا چیزی را درمان کرد.»

چین اعلام کرد واکنش بازارها «نشان‌دهنده جدیت در پاسخ به سیاست‌های آمریکا» است.

برخی سرمایه‌گذاران انتظار داشتند زیان هزاران میلیارد دلاری و آسیب سنگین به اقتصاد، ترامپ را از ادامه این مسیر بازدارد.

بروس کسمن، رییس بخش اقتصاد شرکت خدمات مالی و بانکداری جی‌پی‌ مورگان هشدار داد: «ابعاد و تاثیر مخرب سیاست‌های تجاری آمریکا، در صورت تداوم می‌تواند حتی اقتصاد سالم آمریکا و جهان را وارد رکود کند.»

او احتمال وقوع رکود را ۶۰ درصد اعلام کرد و گفت: «انتظار داریم نخستین کاهش نرخ بهره در خرداد رخ دهد و پس از آن، فدرال رزرو در هر جلسه تا دی ماه نرخ‌ها را کاهش دهد.»

سقوط شدید بازارهای بورس در جهان

شاخص‌های آتی اس‌اند‌پی-۵۰۰ و نزدک، به‌ترتیب ۴.۵ و ۵.۷ درصد سقوط کردند. این افت‌ها در ادامه زیان شش تریلیون دلاری هفته گذشته بازارها رخ داد.

در اروپا، شاخص استاکس-۶۰۰ پنج درصد کاهش یافت و بورس آلمان (دکس) نیز ۹.۴ درصد سقوط کرد. سهام صنایع دفاعی ۱۱.۵ درصد و سهام بانک‌ها نزدیک به پنج درصد کاهش یافتند.

در آسیا، شاخص هنگ سنگ در هنگ‌کنگ ۱۲ درصد سقوط کرد که بزرگ‌ترین کاهش از زمان بحران مالی ۲۰۰۸ بود.

در چین، شاخص سی‌اس‌آی-۳۰۰ بیش از هفت درصد افت کرد و تنها پس از آن‌که رسانه‌های دولتی اعلام کردند صندوق سرمایه‌گذاری دولتی وارد بازار شده، روند نزولی متوقف شد.

شاخص نیکی ژاپن ۷.۸ درصد و کره جنوبی پنج درصد افت داشتند.

شاخص کلی بازار آسیا-اقیانوسیه ام‌اس‌سی‌آی نیز ۷.۸ درصد سقوط کرد که بزرگ‌ترین افت یک‌روزه از سال ۲۰۰۸ محسوب می‌شود.

در هند نیز شاخص نیفتی-۵۰ چهار درصد کاهش یافت.

نفت، طلا و دلار در بحران

چشم‌انداز کاهش رشد اقتصادی جهانی، باعث شد قیمت نفت نیز تحت تاثیر شدید قرار گیرد. بهای نفت برنت ۲.۲ دلار کاهش یافت و به ۶۳.۴۰ دلار رسید.

نفت خام آمریکا نیز با سقوط ۲.۷۵ دلاری به ۵۹.۲۳ دلار رسید.

حتی طلا نیز از موج کاهش در امان نماند و با ۰.۳ درصد ریزش قیمت، به سه هزار و ۲۶ دلار در هر اونس رسید.

برخی تحلیل‌گران گفتند ممکن است سرمایه‌گذاران برای جبران ضررها و پرداخت وثیقه‌ها، طلا را نیز بفروشند که می‌تواند به یک چرخه فروش خودکار در بازارها منجر شود.

در همین حال، دلار آمریکا در برابر ین ژاپن یک درصد و در برابر فرانک سوئیس ۱.۴۵ درصد تضعیف شد. یورو با ۰.۵ درصد افزایش به ۱.۱۰۰۵ دلار رسید اما دلار استرالیا به‌دلیل وابستگی بالا به تجارت جهانی، نیم درصد افت کرد.

نگرانی از رکود، مهم‌تر از تورم

بازده اوراق خزانه‌داری ۱۰ ساله آمریکا با ۹ واحد کاهش به ۳.۹ درصد رسید و بازارها احتمال کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه می را ۵۴ درصد ارزیابی می‌کنند؛ در حالی‌ که جروم پاول، رییس فدرال رزرو، جمعه گذشته گفت عجله‌ای برای کاهش نرخ بهره وجود ندارد.

سرمایه‌گذاران معتقدند تهدید رکود اقتصادی مهم‌تر از نگرانی‌ها درباره تورم ناشی از تعرفه‌هاست و تحلیل‌گران هشدار می‌دهند تاثیر تعرفه‌ها ممکن است در ماه‌های آینده به افزایش شدید قیمت‌ها در کالاهایی مانند غذا و خودرو منجر شود.

به گفته تحلیل‌گران شرکت خدمات مالی و بانکداری گلدمن ساکس، افزایش تعرفه‌ها، شرکت‌ها را وادار خواهد کرد یا قیمت‌ها را افزایش دهند یا سود خود را کاهش دهند: «انتظار داریم برآورد سود شرکت‌ها در ماه‌های آینده کاهش یابد.»