مکرون: پرداختن به برنامه موشکی و نفوذ منطقهای تهران در کنار پرونده هستهای ضروری است
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، در دیدار با عبدالفتاح السیسی، همتای مصری خود، در قاهره خواستار حل پرونده هستهای جمهوری اسلامی از مسیر دیپلماتیک شد و تاکید کرد برنامه موشکی و مداخلات منطقهای تهران نیز از جمله مسائلی است که باید به آنها پرداخته شود.
مکرون دوشنبه ۱۸ فروردین، گفت: «فرانسه و مصر بهدنبال یافتن راهحلی دیپلماتیک برای بحران هستهای ایران هستند که اگر حل و فصل نشود، تهدیدی جدی برای افزایش بیثباتی در سراسر منطقه خواهد بود.»
او افزود پاریس به همراه متحدان خود میکوشد برنامه هستهای جمهوری اسلامی را بهطور جدی محدود کند و همزمان به موضوعاتی چون مداخلات منطقهای و برنامه موشکی تهران نیز بپردازد.
رییسجمهوری فرانسه در دیماه ۱۴۰۳ نیز جمهوری اسلامی را بزرگترین چالش استراتژیک و امنیتی برای منطقه و اروپا دانست و ضمن هشدار نسبت به نزدیک شدن برنامه هستهای حکومت ایران به «نقطه بیبازگشت»، از احتمال تصمیمگیری درباره اجرای مکانیسم ماشه سخن گفت.
در روزهای اخیر، گمانهزنیها درباره سرنوشت پرونده هستهای جمهوری اسلامی و احتمال حمله نظامی به تاسیسات اتمی در ایران بالا گرفته است.
روزنامه تایمز ۱۷ فروردین بهنقل از منابع دیپلماتیک در خاورمیانه گزارش داد دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در تلاش برای محدود کردن جمهوری اسلامی از طریق «تهدیدات فعال» است و همزمان میکوشد تا برای حمله احتمالی به ایران مشروعیت سیاسی فراهم کند.
بیشتر بخوانید: افزایش تحرکات نظامی آمریکا در منطقه؛ ناو هواپیمابر کارل وینسون وارد اقیانوس هند شد
مخالفت مکرون با کوچ اجباری فلسطینیان
مکرون در ادامه اظهارات خود در قاهره، مخالفت پاریس را با کوچ اجباری فلسطینیان از نوار غزه و کرانه باختری رود اردن اعلام کرد.
رییسجمهوری فرانسه گفت: «ما قاطعانه با جابهجایی اجباری مردم و هرگونه اقدام برای الحاق غزه و کرانه باختری [به اسرائیل] مخالف هستیم. این اقدام نقض حقوق بینالملل و تهدیدی جدی برای امنیت کل منطقه، از جمله اسرائیل، خواهد بود.»
او با اعلام حمایت از طرح اتحادیه عرب برای بازسازی غزه تاکید کرد حماس نباید در اداره این منطقه نقشی داشته باشد.
مکرون افزود: «از نقش حیاتی مصر در تدوین این طرح قدردانی میکنم؛ طرحی که مسیری واقعگرایانه برای بازسازی غزه ترسیم میکند و میتواند زمینه را برای ایجاد ساختار حکمرانی تازهای در این منطقه، تحت رهبری تشکیلات خودگردان فلسطین، فراهم سازد.»
اتحادیه عرب ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ با تصویب طرح پیشنهادی مصر برای بازسازی نوار غزه، ابتکاری را بهعنوان جایگزین طرح ترامپ ارائه کرد.
ترامپ ۱۶ بهمن سال گذشته در نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در واشینگتن از طرح خود برای مالکیت ایالات متحده بر نوار غزه و جابهجایی ساکنان آن خبر داد.
این طرح واکنشهای بسیاری را برانگیخت و کشورهای عربی و شماری از کشورهای اروپایی با آن مخالفت کردند.
خبرگزاری رویترز ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ گزارش داد اتحادیه اروپا تمایلی به پذیرش طرح ترامپ درباره غزه ندارد و خواهان بازگشت آوارگان فلسطینی به این باریکه است.