رهبر حزب کتائب لبنان: سوریه، حزب‌الله و ایران سال‌ها مانع آشتی لبنانی‌ها شدند

هم‌زمان با سفر مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه به لبنان و دیدار با مقامات این کشور، سامی جمیل، رهبر حزب کتائب لبنان، گفت که موضوع خلع سلاح حزب‌الله دیگر قابل بحث نیست.

جمیل، شنبه ۱۶ فروردین در گفت‌وگو با شبکه ال‌بی‌سی‌آی تاکید کرد وجود سلاح خارج از کنترل دولت، «نقض قانون اساسی، قانون کشور و اصل برابری شهروندان» است.

او تاکید کرد که آشتی ملی نباید به پوششی برای ادامه این وضعیت تبدیل شود.

جمیل در بخش دیگری از سخنانش گفت دولت سوریه، گروه حزب‌الله و حکومت جمهوری اسلامی سال‌ها مانع آشتی لبنانی‌ها شدند اما: «امروز پس از پنج دهه، فرصتی واقعی برای گفت‌وگوی مشترک و ساختن آینده داریم.»

این چهره سیاسی لبنان گفت که آشتی باید بر پایه گفتن حقیقت و احترام متقابل به روایت‌های مختلف لبنانی‌ها باشد: «تا زمانی که برخی تصور می‌کنند می‌توانند اراده خود را با زور سلاح تحمیل کنند، به تفاهم ملی نمی‌رسیم.»

سفر اورتگاس به لبنان

به گزارش رسانه‌های عرب زبان، دفتر ریاست‌جمهوری لبنان اعلام کرد که میشل عون، رییس‌جمهوری این کشور، شنبه در دیدار با اورتگاس، درباره وضعیت جنوب و شرق لبنان، اصلاحات مالی و اقتصادی و راه‌های مبارزه با فساد گفت‌وگو کرده است.

پیش از نشست رسمی، دیداری خصوصی میان عون و اورتگاس برگزار شده است.

پیش‌بینی می‌شد که گفت‌وگو درباره خلع سلاح حزب‌الله لبنان و محدود کردن فعالیت‌های این گروه، یکی از موضوعات این دیدار‌‌ها باشد.

اورتگاس پیش از این و در ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ در کاخ ریاست جمهوری لبنان در بعبدا اعلام کرد آمریکا خط قرمزی تعیین کرده که بر اساس آن، حزب‌الله نباید در دولت آینده لبنان حضور داشته باشد.

او با اشاره به «شکست حزب‌الله» در جنگ با اسرائیل، گفته بود «دوران وحشت‌آفرینی حزب‌الله» تمام شده است.

بیستم بهمن، محمد رعد، رییس فراکسیون «وفاداری به مقاومت» پارلمان لبنان از گروه حزب‌الله، اظهارات اورتگاس را «دخالت آشکار در حاکمیت لبنان و خارج از تمامی آداب دیپلماتیک و الزامات روابط بین‌الملل» توصیف کرد و آن را «سرشار از کینه و بی‌مسئولیتی» دانست.

سناتورهای ارشد جمهوری‌خواه و دموکرات در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا ۱۴ فروردین هشدار دادند ارتش لبنان باید اجرای آتش‌بس میان حزب‌الله و اسرائیل را که با میانجی‌گری آمریکا به دست آمده تسریع کند و در غیر این صورت، کمک‌های نظامی واشینگتن به بیروت مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.

طبق توافق آتش‌بس اسرائیل و حزب‌الله، این گروه موظف است نیروها و تسلیحات خود را دست‌کم ۳۲ کیلومتر از مرز لبنان و اسرائیل دور کند. در مقابل، اسرائیل باید از باقی‌مانده مناطق اشغال‌شده لبنان به‌طور کامل خارج شود و ارتش لبنان کنترل مناطق تخلیه‌شده را بر عهده بگیرد.

در دیدار عون و اورتگاس، دو طرف به بررسی مسائل مربوط به جنوب لبنان، فعالیت‌های کمیته نظارت بین‌المللی، روند عقب‌نشینی اسرائیل و وضعیت امنیتی مرز لبنان با سوریه پرداختند.

به گزارش شبکه الحدث، اصلاحات مالی و اقتصادی و اقدامات دولت لبنان برای مقابله با فساد، بخش دیگری از مذاکرات بود.

اورتاگوس در ادامه سفر خود به لبنان با نواف سلام، نخست‌وزیر این کشور دیدار و با او درباره تقویت همکاری‌های اقتصادی، اجرای اصلاحات ساختاری و تقویت شفافیت مالی گفت‌و‌گو کرد.

سفر دوباره فرستاده آمریکا به لبنان در شرایطی انجام می‌شود که این کشور همچنان با رکود اقتصادی، بحران سیاسی و ضعف شدید زیرساخت‌های عمومی مواجه است.