بیانیه اول کروبی پس از پایان حصر: زبان در کام نمیگیرم و متعهد به دفاع از حقوق مردمم
مهدی کروبی، رییس پیشین مجلس شورای اسلامی و از رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸، در نخستین بیانیه خود پس از پایان حصر خانگی، ضمن اعلام پایبندی به مواضع گذشتهاش، از آنچه «مهندسی انتخابات ۱۳۸۴» و «پروژه جمهوریتزدایی» خواند انتقاد کرد و گفت که زبان در کام نخواهد گرفت.
کروبی در این بیانیه که وبسایت انصافنیوز شنبه ۱۶ فروردین آن را منتشر کرد، با اشاره به ادامه حصر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد نوشت: «تاکید کردم با آنکه آزادی را حق طبیعیام میدانم اما ترجیح میدهم همانطور که در یکروز به حصر رفتیم، به اتفاق از حصر خارج شویم.»
در پی اعتراضات گسترده پس از انتخابات ریاستجمهوری خرداد ۱۳۸۸ که به جنبش سبز معروف شد، موسوی و کروبی، دو نامزد معترض انتخابات به همراه همسرانشان، رهنورد و فاطمه کروبی، از بهمن ۱۳۸۹ حصر خانگی شدند.
فاطمه کروبی مدتی بعد و در سال ۱۳۹۰ از حصر خارج شد و مهدی کروبی نیز در چند سال اخیر امکان ملاقات با برخی افراد را داشته است اما حسین کروبی، فرزند مهدی، ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ به سایت جماران گفت که ماموران امنیتی به پدرش گفتهاند حصر برطرف شده اما: «به لحاظ مسائل امنیتی و حفاظتی تا ۲۰ فروردین در محل اقامت او حضور خواهند داشت.»
او تاکید کرد ماموران به پدرش گفتهاند پروسهای که در مورد او اجرا شده طی چند ماه آینده در مورد موسوی هم انجام و او نیز رفع حصر خواهد شد.
نتیجه همکاری شورای نگهبان، سپاه پاسداران و بسیح
کروبی در بیانیه خود با اشاره به بحرانهای فزایندهای که کشور با آنها مواجه است، به وقایع انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۴ پرداخت و گفت که ریشه مشکلات کنونی ایران را باید در «تخلف و تقلب» در آن انتخابات و دخالت شورای نگهبان، سپاه پاسداران و بسیج به نفع محمود احمدی نژاد جستوجو کرد.
او افزود درباره این موضوع در همان زمان هشدار داده اما «نبود گوش شنوا» باعث شد این روند در سال ۱۳۸۸ نیز تکرار شود و به اعتراضات گسترده مردمی منجر گردد.
کروبی نوشت: «در سال ۸۸ با آگاهی وارد میدان شدم و ایستادگی در برابر این جریان فاسد را جهاد فیسبیلالله دانستم. از حصر، تهدید، آزار و تخریب نهراسیدم و سکوت نکردم.»
او در ادامه بیانیه خود تاکید کرد آزادی زمانی برایش معنی پیدا میکند که «نگرشهای مستبدانه جمعی تشنه قدرت و ثروت برای همیشه از این کشور رخت ببندد» و مردم بر سرنوشت خود حاکم شوند.
این رهبر اعتراضات سال ۸۸ همچنین گفت: «آزادی بیقید و شرط زندانیان سیاسی به خصوص زنان در بند از هر مرام و مسلکی که باشند را مطالبه به حقی میدانم که انشاالله از همین امروز پیگیر آن خواهم بود.»
وبسایت انصافنیوز دوم فروردین با انتشار تصاویری خبر داد در پی لغو حصر خانگی کروبی، محمد خاتمی به دیدار او رفته است.
بر اساس این گزارش، خاتمی در این دیدار کروبی را «از صاحبان اولیه» انقلاب ۱۳۵۷ خواند که «رنجهای فراوانی» کشیده است.
کروبی نیز در این دیدار درباره «وضعیت خطرناک کشور» ابراز نگرانی کرده است.
او در پایان بیانیه اول خود پس از بیرون آمدن رسمی از حصر، تاکید کرد که همچون گذشته خود را در «دفاع از حقوق یکایک مردم، فارغ از نگاه و باورشان» متعهد میداند و زبان در کام نمیگیرد و از «حقوق شرعی و قانونی و آزادیهای مشروع مردم» دفاع خواهد کرد.
اقدام فرماندهان سابق سپاه پاسداران برای رفع حصر
بیش از ۵۰۰ تن از فرماندهان سابق سپاه پاسداران و خانوادههای کشتهشدگان و مجروحان جنگ ایران و عراق، پیش از این در بیانیهای اعلام کرده بودند برای پایان حصر موسوی و رهنورد، به شکل «قانونی و مسالمتآمیز» تجمع خواهند کرد.
۲۵ بهمن ۱۴۰۳ و در پی اعلام فراخوان تجمع برای رفع این حصر، نیروهای امنیتی در خیابان انقلاب و محدوده اطراف دانشگاه تهران حضور گسترده یافتند و تعدادی از افراد حاضر در محل اعلام شده برای تجمع را بازداشت کردند.
به دنبال آغاز این تجمع، سایت کلمه خبر داد برخی همراهان «کارزار رفع حصر» از جمله عبدالرحیم سلیمانی اردستانی، در خانه خود زندانی شدهاند و ماموران با استقرار در مقابل خانههای ایشان، به آنها اجازه خروج ندادهاند.
محمدباقر بختیار، یکی از فرماندهان سابق سپاه پاسداران، ویدیویی از حضور نیروهای امنیتی در این منطقه را در ایکس منتشر کرد.