مقام‌های آمریکایی: دولت ترامپ برای مذاکرات مستقیم به تهران فشار می‌آورد

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که دولت دونالد ترامپ در تلاش است تا جمهوری اسلامی را برای ورود به مذاکرات مستقیم هسته‌ای تحت فشار قرار دهد. به گفته این مقامات، هدف رییس‌جمهوری آمریکا دست‌یابی به توافقی برای برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای حکومت ایران است.

یکی از مقام‌های ارشد دولت آمریکا جمعه ۱۵ فروردین در گفت‌وگو با وال استریت ژورنال تاکید کرد که واشینگتن خواهان گفت‌وگوهای مستقیم میان مقام‌های ارشد آمریکا و ایران است و می‌خواهد از شرایطی که طی آن مذاکره‌کنندگان در طبقات مختلف یک هتل مستقر شده و ماه‌ها یا سال‌ها صرف رد و بدل کردن پیام می‌کنند، جلوگیری شود.

ترامپ یک‌شنبه ۱۰ فروردین در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی نیوز اعلام کرد اگر جمهوری اسلامی درباره برنامه هسته‌ای خود توافق نکند،‌ بمباران خواهد شد.

او گفت:‌ «در صورت حمله به ایران، «این بمباران به‌گونه‌ای خواهد بود که شبیه آن‌ را هرگز ندیده‌اند.»

پیش از این علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی اول فروردین ماه خود گفت که آمریکا در مواجهه با حکومت ایران، هرگز با تهدید به جایی نخواهد رسید و بار دیگر تهدید کرد که اگر درگیری نظامی در بگیرد، جمهوری اسلامی پاسخ خواهد داد.

زمان و مکان مذاکره احتمالی هنوز مشخص نیست

وال استریت ژورنال همچنین گزارش داد هر چند آمریکا هنوز تیم مذاکره‌کننده یا مکان مشخصی برای گفت‌وگوهای مورد نظر تعیین نکرده اما به نظر می‌رسد استیو ویتکوف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور خاورمیانه، نقش فعالی در روند مذاکرات احتمالی داشته باشد.

لورا روزن، خبرنگار مستقل آمریکایی، ۱۴ فروردین به نقل از یک منبع ایرانی گزارش داد که تهران با شروع مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا درباره موضوع هسته‌ای موافقت کرده است و اگر مراحل اولیه در خصوص توافق بر سر چارچوب مذاکرات پیشرفتی داشته باشد، مذاکرات را به‌طور مستقیم ادامه خواهد داد.

این منبع که نخواست نامش فاش شود، افزود: «در صورت توافق آمریکا، ممکن است دور نخست گفت‌وگوهای غیرمستقیم طی دو تا سه هفته‌ آینده در عمان آغاز شود.»

هدف، حذف کامل برنامه هسته‌ای ایران

یک مقام ارشد دیگر دولت آمریکا نیز در گفت‌وگو با وال استریت ژورنال اعلام کرد در صورت آغاز مذاکرات، ایالات متحده حاضر به اعطای امتیازاتی مانند ادامه بخشی از فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم نخواهد بود چرا که هدف نهایی واشینگتن، حذف کامل برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی است.

خامنه‌ای چهارشنبه ۲۲ اسفند در سخنرانی برای جمعی که رسانه‌های ایران آن‌ها را «دانشجو» خواندند، در واکنش به نگرانی‌های کشورهای غربی درباره احتمال دست‌یابی ایران به سلاح اتمی گفت: «می‌گویند "نمی‌گذاریم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند"، ما اگر می‌خواستیم سلاح هسته‌ای درست کنیم، آمریکا نمی‌توانست جلوی ما را بگیرد.»

در بخش دیگری از گزارش وال استریت ژورنال، به نقل از یک مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا آمده است که یک کارزار هوایی مشترک از سوی آمریکا و اسرائیل می‌تواند خسارات سنگینی به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی وارد کند.

با این حال، به گفته این مقام، اگر تهران تصمیم به بازسازی برنامه خود بگیرد، این حملات ممکن است طی ۹ ماه تا یک سال دیگر نیاز به تکرار داشته باشند.

یک مقام ارشد جمهوری‌اسلامی، ۱۱ فروردین به روزنامه تلگراف گفت فرماندهان نظامی مامور شده‌اند در صورت جدی‌تر‌شدن تهدیدهای ترامپ، پایگاه مشترک آمریکا و بریتانیا در جزیره دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند را در حمله‌ای پیش‌دستانه هدف قرار دهند تا او از حمله احتمالی به ایران منصرف شود.

در یادداشتی از وب‌سایت بلومبرگ، مایکل سینگ، مقام پیشین شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه نیز ارزیابی کرده است که شرایط کنونی برای فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی مهیاست: «با توجه به فشارهای ناشی از حملات نظامی اسرائیل و بحران اقتصادی داخلی، ترامپ این فرصت را مناسب می‌بیند تا با افزایش فشارها بر رهبری ایران، آن‌ها را به این نتیجه برساند که تنها راه خروج از بن‌بست، دست‌یابی به توافقی جدید با ایالات متحده است.»