سومین نامه مصطفی مهرآیین به خامنه‌ای: شما ارباب ملت ایران نیستید

مصطفی مهرآیین، جامعه‌شناس، با انتشار سومین نامه سرگشاده خود به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ضمن ادامه انتقادات صریح و بی‌پرده خود، خطاب به او اعلام کرد که با وجود احضار شدنش از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در هیچ دادگاهی حاضر نخواهد شد.

مهرآیین که پس از انتشار اولین نامه سرگشاده به خامنه‌ای به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار و برایش پرونده قضایی تشکیل شده است، جمعه ۱۵ فروردین در سومین نامه خود خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «جناب آقای خامنه‌ای، من به‌عنوان یک اهل فرهنگ، برده شما نیستم و شما ارباب ملت ایران نیستید.»

او با نقل قول‌هایی از جان گالیانو و پابلو نرودا، «صدا و اندیشه را لازمه انسانیت» دانست و نوشت که پس از دو نامه قبلی، احضاریه قضایی دریافت کرده است که آن را نشانه‌ای از «سرکوب آزادی» می‌بیند.

این جامعه‌شناس در نامه سوم خود به خامنه‌ای، با اشاره به دارایی محدودش که شامل یک خودرو تیبا و سه دانگ از یک منزل مسکونی است، از درخواست وثیقه و تهدید به جلب انتقاد کرد.

او زندگی در ایران را زندگی در «زندانی بزرگ» خواند که مردم را به «انسان‌های نامرده» تبدیل کرده؛ کسانی که نه زنده به معنای واقعی و نه مرده برای رهایی از رنج هستند.

مهرآیین با اشاره به این‌که حکمرانی خامنه‌ای «مردود و مبتنی بر قواعد مرگ» است، نوشت که برای دادگاه این حکومت ارزشی قائل نیست و در آن حاضر نخواهد شد.

او، با استناد به نظر نادژدا ماندلشتایم، همسر شاعر روس اوسیپ ماندلشتایم، خطاب به خامنه‌ای، «فریاد» را نشانه مقاومت و «سکوت» را جرم علیه انسانیت دانست و نوشت که چون امیدی به این جهان ندارد، ترسی هم ندارد.

این جامعه‌شناس، خامنه‌ای را «بی‌ایده» و دستگاهش را متکی بر زور دانست و خواستار پاسخ‌گویی از طریق گفت‌وگو به‌جای سرکوب شد.

او با ارجاع به مارتین لوتر کینگ، خود را مدافع صلح ایجابی و مبارزه‌ بدون خشونت دانست که تنش‌های پنهان را آشکار می‌کند.

مهرآیین، سکوت را «عامل تداوم ظلم» خواند و نوشت که این عامل را از خامنه‌ای خواهد گرفت.

این جامعه‌شناس در بخش دیگری از نامه خود، از دستگاه قضایی خواست که اعمال زور بر اهل فرهنگ را متوقف کند، زیرا: «فرهنگ میدان گفت‌وگوست، نه قدرت.»

مهرآیین در نامه دوم خود که ۱۱ فروردین منتشر شد، خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «اندکی از این جهان فاصله بگیرید. چه چیز شما را این‌گونه سرسخت و جدی در جنگ با مردم و جهان نگه داشته است؟ ... چرا تصور می‌کنید در مرکز عالم جای دارید و رسالت هدایت بشر را بر عهده دارید؟»

این جامعه‌شناس در نامه‌ خود با عنوان «بدون بخشایش آینده‌ای در کار نخواهد بود»، نوشت: «آن‌چه به عنوان عقلانیت سیاسی دو ولی‌فقیه ممکن شده، چیزی جز یک پروژه ویرانگر نبوده است. حالا که قدرت هنوز در دست شما متمرکز است دستور دهید فرآیند تغییرات سیاسی در کشور آغاز شود.»

به گفته مهرآیین، رهبر جمهوری اسلامی با گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا و «استفاده از تمامی اشکال خلاقیت در گفت‌وگو با این کشور»، می‌تواند خطر جنگ را از ایران دور کند اما: «بعد از ممکن شدن این تحولات با مردم خداحافظی کنید و از آن‌ها بخواهید که مطابق دو اصل برگشت‌ناپذیری و بخشایش، شما را ببخشند.»

مهرآیین ۹ فروردین نیز در نامه‌ای خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «به مردم ایران اعلام کنید که کل پروژه عقلانیت سیاسی نظام جمهوری اسلامی و شخص شما و آیت‌الله خمینی اشتباه بوده و از همه مردم، خصوصا مردمی که به هر شکل از سوی شما آسیب دیده‌اند، عذرخواهی کنید.»

مهرآیین ظرف کمتر از یک روز پس از انتشار این نامه، با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس از احضار خود به شعبه ۹ دادسرای فرهنگ و رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی خبر داد.